Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Ο πίνακας επιβράβευσης των παιδιών μας.


Καθώς τα μικρά μας τερατάκια μεγαλώνουν διασχίζοντας την πρώτη δεκαετία της ζωής τους, δοκιμάζουν τακτικά τα όρια της υπομονής μας με την συμπεριφορά τους.
Πολλές φορές είναι αδύνατο να οριοθετηθούν και γι’ αυτό πρέπει να χρησιμοποιούμε μεθόδους επαναφοράς χωρίς να έρθουμε σε ευθεία σύγκρουση μαζί τους. Ένας τρόπος είναι να τους δώσουμε κίνητρα έτσι ώστε να τα επαναφέρουμε υπό έλεγχο.
Ένα τέτοιο εργαλείο είναι ο πίνακας επιβράβευσης.

Συνήθως τον χρησιμοποιούμε κατόπιν συμφωνίας με τα παιδιά σε εβδομαδιαία βάση, όπου σε αυτόν αξιολογούμε καθημερινά  την συμπεριφορά τους.
Όταν συγκεντρώσουν στο τέλος της εβδομάδας τον προσυμφωνημένο αριθμό θετικών αξιολογήσεων ( χρωματιστά μανητάκια) επιβραβεύονται με ένα μικρό συμβολικό δωράκι.
Δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο ή ακριβό. Μπορεί να είναι ακόμη μια έξοδος με φίλους τους, ένα γλυκό, ή οτιδήποτε ίδιαίτερο στην καθημερινότητα του. Ακόμη και μια βόλτα ή μια ξεχωριστή μέρα μάζί μας, όπου θα κάνουμε κάτι που του αρέσει,  από παρασκευή μπισκότων, μέχρι φύτεμα λουλουδιού σε γλάστρα.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι τα παιδιά συμμετέχουν σε αυτό παιχνίδι και προσπαθούν, έτσι ώστε να κερδίσουν την επιβράβευση στο τέλος της εβδομάδας.


Ο στόχος επιτυγχάνεται γιατί κατά την διάρκεια της εβδομάδας οι εκτός ελέγχου ή οι κακές συμπεριφορές μειώνονται στο ελάχιστο και επιπλέον ο γονιός έχει ακόμη ένα επιχείρημα σε περίπτωση εκτροπής των παιδιών, αυτό της μη επιβράβευσής τους στο τέλος της εβδομάδας.
Επίσης είναι σημαντικό το κάθε παιδί να επιβραβέυεται χωριστά καθώς επισης και η επιβράβευση ή  ο στόχος προς αυτήν να είναι διαφορετικός ανάλογα με την ηλικία και τις διαφορετικές ανάγκες του κάθε παιδιού.π.χ. Ο ένας θα επιβραβευτεί γιατί ντύθηκε μόνος του, ο άλλος γιατί μελέτησε τα μαθήματα του. Ο ένας θα πρέπει να φτάσει τα 10 μαγνητάκια την εβδομάδα , ο άλλος τα 15. Ετσι αποφεύγονται και οι συγγρίσεις και μειώνεται ο ανταγωνισμός μεταξή τους.

Πώς μπορείτε να κατασκευάσετε έναν όμορφο πίνακα επιβράβευσης ο οποίος να είναι ελκυστικός για τα παιδιά; Είναι πολύ εύκολο:

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να διαστασιολογήσετε τον πίνακα  ανάλογα με το πού θέλετε να τον αναρτήσετε και πόσο χώρο διαθέτετε.

Οι διαστάσεις του συγκεκριμένου πίνακα που εμείς θέλαμε να έχουμε είναι 50cm x 90cm.


Χρησιμοποίησα για την ξύλινη κορνίζα ένα ξύλινο προφίλ με 6,5cm φάρδος και 1cm πάχος το οποίο προμηθεύτηκα από το Leroy Merlin.


Αυτό κόπηκε στις προαναφερθείσες διαστάσεις και τα άκρα τους κόπηκαν με φάλτσο 45° έτσι ώστε ενώνοντας τα μεταξύ τους να δημιουργήσουν ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο πλαίσιο.
Αυτά ενώθηκαν μεταξύ τους με ξυλόκολλα και με την  βοήθεια ενός γωνιακού σφικτήρα, έτσι ώστε να τα κρατάει σφιχτά  στη θέση τους μέχρι να στεγνώσει η κόλλα.


Κατόπιν βάφουμε την κορνίζα σε απόχρωση της αρεσκείας μας. Την συγκεκριμένη την έβαψα σε απόχρωση ivory με σπρέι από το Leroy Merlin. 

      

Αφού ετοίμασα την κορνίζα προμηθεύτηκα φύλλο λαμαρίνας πάχους 1mm από το Leroy Merlin. Αυτή την κόβουμε με λαμαρινoψάλιδο ή με τροχό σε διαστάσεις 45cm x 85cm.


Ανοίγουμε με ένα τρυπάνι Φ2-3mm περιμετρικά τρύπες και το βιδώνουμε με κοντές ξυλόβιδες στο πίσω μέρος της κορνίζας.



Ουσιαστικά εδώ τελειώνει η κατασκευή του πίνακα επιβράβευσης. Για την ανάρτησή του μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οτιδήποτε μας βολεύει για το στερεώσουμε (γαντζάκια, καρφάκια, σύρμα, κρεμαστράκια, πετονιά).
Οι τελικές πινελιές στην κατασκευή μας είναι η χρήση από διάφορα χρωματιστά  μαγνητάκια για την καθημερινή αξιολόγηση της συμπεριφοράς των μικρών μας και η διακόσμηση της κορνίζας με οτιδήποτε αρέσει σε εμάς και τα παιδιά μας.


Βέβαια μπορεί κανείς να χρησημοποιήσει φελό αντί  λαμαρίνα και πινέζες αντί μαγνήτες, αυτό μειώνει ελαφρώς και το κόστος του, το οποίο όμως είναι σχετικά μικρό, αφού  δεν ξεπέρασε τα 20 ευρώ. 

Καλή επιτυχία.

                                                                                     Πανταζής

6 σχόλια:

Litsa είπε...

Εγώ που ήρθα τις προάλλες και ήμουν και ήσυχη δεν πήρα τίποτα... Και παρότι έγραψα τα αιτήματά μου στον πίνακά σας, εσείς με... γράψατε κανονικά με την σειρά σας. Τι να πει κανείς...
Και επανέρχομαι. Ο πίνακας είναι πανέμορφος και ΚΥΡΙΩΣ λειτουργικός και αποτελεσματικός! Λέτε να πιάσει και με το Φαιδωνάκι που τελευταία έχει ξεφύγει; Δεν έχει και ιδιαίτερες αδυναμίες ώστε να παλεύει γι αυτές... Ο,τι και να του κόψω θα αδιαφορήσει... Τι παιδί!!
Πάντως είναι πολύ έξυπνη η ιδέα! Φιλιά και καλό μήνα!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΦΙΛΕ ΠΑΝΤΑΖΗ ΕΣΥ ΕΦΤΙΑΞΕΣ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΟ ΠΙΝΑΚΑ! ΕΓΩ ΕΠΕΙΔΗ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΑΤΙΘΑΣΟΣ ΕΓΡΑΦΑ ΑΠΛΑ ΣΕ ΕΝΑ ΧΑΡΤΟΝΙ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΚΑΙ ΚΟΛΛΑΓΑ ΑΣΤΕΡΑΚΙΑ ΑΥΤΟΚΟΛΗΤΑ. ΚΑΘΕ ΑΣΤΕΡΑΚΙ ΗΤΑΝ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΜΑΣ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΒΑΣΗ. ΠΧ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΛΕΚΕΙ ΣΕ ΦΑΣΑΡΙΕΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΒΑΖΑΜΕ ΝΑ ΤΟΝ ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΕ. ΠΧ. ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΥ ΣΤΕΣΙΟΝ. ΒΟΗΘΑΕΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΙΝΑΚΑΣ! ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ!
ΝΑ ΜΟΥ ΦΙΛΗΣΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ!

My blueprint είπε...

Εξαιρετικός ο πίνακας και μπράβο στο μάστορα. Και πολύ χρήσιμος. Εμένα επειδή δεν πιάνουν τα χέρια μου θα πάρω έναν έτοιμο, το Princess Reward Chart απο τα ELC. Έχει και με πειρατές!
Καλό βράδυ

Λαμπρινή είπε...

Πολύ καλή η κατασκευή και χρήσιμη!!!
Το είχα κάνει κι εγώ παλιότερα αυτό με την επιβράβευση και είχε πετύχει!!!Να είστε καλά!

maya =^o^= είπε...

πάρα πολύ όμορφος!!μπράβο!!να γεμίσει με υπέροχα πράγματα!!!! καλό μήνα!!!!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Τέλεια η ιδέα αλλά και το αποτέλεσμα...