Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Τα πουλάκια του Χειμώνα...

Ο καιρός μέρα με τη μέρα χαλάει και όλα τριγύρω αλλάζουν όψη. Τα λουλούδια που δεν αντέχουν τη βαρυχειμωνιά τα φροντίσαμε για να μην παγώσουν και μέσα σε όλα αυτά που πρέπει να φροντίσουμε  μέσα στο Χειμώνα είναι και τα πουλάκια. Δεν ξεχνάμε ποτέ τα πουλάκια.
Πάντα φτιάχναμε μικρά σπιτάκια για τα πουλιά και τα είχαμε στα διάφορα σπίτια που ζούσαμε κατά καιρούς. Είχαμε ένα μικρό σπιτάκι μέσα στο οποίο βάζαμε σποράκια και μετά περιμέναμε να τα δούμε να τα τρώνε και ο Άγγελος χοροπηδούσε από τη χαρά του, κοιτώντας τα πίσω από το τζάμι του παραθύρου.Να εδώ το πρώτο μας σπιτάκι 8 χρόνια πριν, δημιουργία του Πανταζή...



Είχε γίνει χώρος εστίασης για τα σπουργιτάκια της γειτονιάς...


Το να φροντίζουμε τα πουλιά της αυλής το Χειμώνα είναι πια απαραίτητο για εμάς, οπότε έχουμε τρία σπιτάκια πουλιών.



Το ένα είναι αγοραστό, και τα άλλα δύο τα φτιάξαμε μόνοι μας, ένα μάλιστα ο ίδιος ο Άγγελος. Δείτε εδώ την ανάρτηση  για αυτή του την κατασκευή.

Αγοράζουμε διαφόρων λογιών σποράκια, τα οποία είναι πολύ φθηνά. Γεμίζουμε τα σπιτάκια και μετά καθόμαστε σε μια απόσταση και παρακολουθούμε το πάρτι!! 


Μετά το φαγητό τρέχουν δίπλα στα πιατάκια των σκυλιών και κάνουν μπάνιο στο νερό τους...Απίστευτα χαριτωμένη εικόνα.


Δεν κοστίζει πραγματικά τίποτε να βάλει κανείς λίγα σποράκια και λίγο νεράκι στο μπαλκόνι για να έρχονται τα πουλάκια και να τρώνε.
Ένταξή εμείς έχουμε  αυλή και είναι πιο εύκολο αυτό αλλά και αν κανείς μένει σε σπίτι με μπαλκόνι μπορεί να έχει στο νου του τα πετούμενα του ουρανού. 
Η ξαδέλφη μου η Φανή μένει στο κέντρο της πόλης. Πιο κέντρο δεν γίνεται.Το μπαλκόνι της είναι μακρύ και στενό αλλά έχει από όλα. 
Λουλούδια, γλάστρες με όμορφα φυτά, διακοσμητικά...Έτσι λοιπόν πριν λίγα χρόνια μια δεκαοχτούρα αποφάσισε να κάνει το μπαλκόνι της Φανής σπίτι της και γέννησε τα αυγουλάκια της σε μια γλάστρα με ωραίο φρέσκο μαλακό χώμα!
Η Φανή τη φρόντιζε με σεβασμό γιατί ήταν πολύ καλή μανούλα κι όλη μέρα κλωσούσε τα αυγουλάκια της κι έτσι είχε το φρέσκο νεράκι και τα σποράκια της κάθε μέρα!!!
Η γιος της και ανιψιός μου ο Χάρης ήταν ευτυχισμένος παρακολουθώντας την εξέλιξη από το παράθυρο και βλέποντας τα αυγά να σπάνε και να μεγαλώνουν τα πουλάκια, τα οποία είχαν εξοικειωθεί πια και δεν έφευγαν ούτε όταν "οι άνθρωποι" έβγαιναν στο μπαλκόνι.
Ο Χάρης ήταν το μόνο παιδάκι  που είχε για κατοικίδια άγρια πουλιά...μεγάλο σουξέ στο νηπιαγωγείο !! 

Υπάρχει μια πολύ ωραία ιδέα όπου μπορεί κανείς να φροντίσει τα πουλάκια και να στολίσει και όμορφα το μπαλκονάκι τώρα που έρχονται και τα Χριστούγεννα. Είναι ένας εύκολος κι ωραίος τρόπος και μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. 




Λοιπόν, χρειαζόμαστε:
  • Κουπ πατ
  • αλουμινόχαρτο
  • Λιωμένο φυτικό λίπος (φυτίνη)
  • σποράκια κάθε λογής
  • Κορδέλες
Ορίστε λοιπόν. 
Παίρνουμε κουπ πατ και τα τοποθετούμε πάνω σε ένα αλουμινόχαρτο, το οποίο διπλώνουμε γύρω γύρω, για να μην  λερώσουμε. 



Έπειτα ρίχνουμε μέσα πόρους, μέχρι τη μέση.



Μετά ρίχνουμε μέσα λιωμένη φυτίνη και τοποθετούμε μια κορδέλα. 



Από πάνω ρίχνουμε κι άλλα σποράκια και γεμίζουμε  μέχρι πάνω. Ρίχνουμε ξανά λιωμένη φυτίνη και μετά έτσι όπως είναι το βάζουμε στην κατάψυξη.



Σε μία ώρα είναι έτοιμα.Τα βγάζουμε και πολύ προσεκτικά με ένα μαχαιράκι γύρω γύρω χωρίζουμε από τα τοιχώματα το παγωμένο λίπος.


Κι έτοιμα για κρέμασμα!!!
Πανέμορφα στολιδάκια..."πουλίσιες λιχουδιές" που λένε και τα παιδιά που εμείς τα κρεμάμε στα δέντρα και γίνεται μεγάλος χαμός.
Ορμάνε όλα μαζί και χοροπηδάνε και συζητάνε....μεγάλη φλυαρία!! 









































Μπορεί κανείς να κάνει στολιδάκια και να τα κρεμάσει σε ωραία ξερά κλαδάκια που έχει στολίσει στο μπαλκόνι του, σε ένα κουβά με χώμα ή άμμο για να μην πέφτουν από το βάρος.



Εύκολο...
Συχνά γκρινιάζουμε για τα πουλιά,  οτι μας βρομίζουν το μπαλκόνι και λερώνουν με τις κουτσουλιές και τα πούπουλα και τα σπόρια που πετάνε αλλά ένταξή...είναι Χριστούγεννα κι είναι Χειμώνας και τέλος πάντων όλα αυτά κάνουν τα παιδιά μας χαρούμενα....







Εμείς φέτος είχαμε διπλάσια χαρά γιατί μέσα σε ένα πουλόσπιτο...έγινε ένα θαύμα!! 



Στο πράσινο σπιτάκι ένα πουλάκι άφησε τα αυγά του!! Αυτό κι αν είναι έκπληξη...



Ο ενθουσιασμός των παιδιών χτύπησε κόκκινο και περιμένουμε τώρα τα γεννητούρια... 
                                                                       Κατερίνα Πανταζής

34 σχόλια:

Kiki Aposeki είπε...

Με το καλό να σας έρθουν!!! είστε φοβερή οικογένεια- παρέα!!! Φιλιά!!!

Μαριάννα είπε...

Πολυ ομορφη συντροφιά εχετε!!!!

Litsa είπε...

Αδερφή έχω ενθουσιαστεί με τα αυγά σας! Δεν θέλεις να σου θυμίσω τα καμώματά μου με τα παπαγαλάκια!! Θέλω να με καλέσετε όταν έρθει η ώρα τους, δεν πρέπει να το χάσω!!
Έχετε δίκιο για τα σπιτάκια, έχω μεγάλη τρέλα και είναι ο επόμενος στόχος στο μπαλκόνι μας!
Κι αυτά τα στολιδάκια τι όμορφα!
Λες να κρεμάσω μερικά στην λεμονιά ή θα το ξεκάνουν το δεντράκι;; χεχε
Περιμένω τα γεννητούρια εεεεε

Georgina είπε...

Τι ωραία στολιδάκια! θα τα κανω σίγουρα με το νινι! Πολύ ωραιες δκοσμητικές ιδέες σήμερα απο σας και την ευρύτερη οικογένεια! Φιλια!

gwgw είπε...

Ολα πανεμορφα και φανταστικα σαν κι εσας Κατερινακι μου 1000 μπραβο!!!
Καλη εβδομαδα να εχετε φιλια!!!

Νικολέτα είπε...

κι εμείς είχαμε δεκαοκτούρα για κατοικίδιο και η μαμά μου από πάνω!!!η,δε, αδερφή μου τα'χει φωτογραφίσει,βιντεοσκοπίσει κτλ,κι αυτά εκεί,φαίνεται τους άρεσε η δημοσιότητα!!!διαπίστωσε κιόλας -μετά από μελέτη- ότι ήταν δύο, που κλωσούσαν με βάρδιες!!!!Φανταστικό!!!!

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ!!!!!!!
ΗΡΘΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΔΩ ΠΑΛΙ!!! ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ!!!!ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΤΙΝΗ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ, ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΡΕΜΑΣ ΚΑΙ Η ΜΠΕΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΦΑΕΙ. ΣΤΗΝ ΜΙΑ ΚΕΡΑΜΟΣΚΕΠΗ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΩΛΙΤΣΑ ΣΠΟΥΡΓΙΤΑΚΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ. ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΝΑ ΣΠΙΤΑΚΙ, ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΤΑ ΠΟΥΛΟΣΠΙΤΑΚΙΑ ΣΑΣ!!!!!!! ΤΟ ΩΡΑΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ!!!!!!!!
ΣΑΣ ΣΤΕΛΝΩ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΟΥ!!!!!!!!!!!!!

myStickland είπε...

καλησπέρα..δεν σταματάς να με εκπλήσεις..τέλεια τα πουλόσπιτα αλλά ακόμα πιο τέλειες οι λιχουδιές για τους μικρούς μας φίλους..θα το φτιάξω οποσδήποτε..

Lily είπε...

Ελπίζω μια μέρα, αν αξιωθώ να γίνω μαμά, να γίνω τόσο καλή μανούλα όσο εσύ.
Με το καλό τα νέα μέλη :)

vailie είπε...

Καλησπερα κι απο μενα! Τι ομορφες στιγμες... Εμεις περυσι φτιαξαμε παρομοιες ταϊστρες για τα πουλακια με κουκουναρια! Δεσαμε απο ενα κορδονακι στην κορυφη καθε κουκουναριου,τα πασαλλειψαμε με βουτυρο και μετα τα βουτηξαμε σε ενα μπωλ με σπορακια ετσι ωστε να πανε απο ολες τις πλευρες του κουκ. Μετα τα κρεμασαμε στο μπαλκονι των κοριτσιων μας και κολλουσαν τα μουτρακια τους στο τζαμι να δουν τα πουλακια που ζουνε στο απεναντι μας πευκο να ρχονται να τρωνε! Για φετος ισως δοκιμασουμε την δικη σας ιδεα, μια κι εχουμε Χριστουγεννα εν οψει! Καλη εβδομαδα σε ολους!

SpIrToKoYto είπε...

παιδιά καλησπέρα...
με κ'ανατε να χαμογελάσω αφού βλέποντας τα δικά σας σπιτάκια είπα οτι δεν είμαστε μόνοι εγώ και ο ΝΟΣΤΟΣ που κάνουμε τέτοια...
μένουμε Αθήνα,απέναντι απο το Αττικό Αλσος και η βεράντα μας εκτός από απίστευτο αριθμό λουλουδιών,έχει και το δικό της σπιτάκι για τα πουλάκια...
όπως και τα δικά σας...
σπιτάκι,σποράκια,νεράκι...
μακάρι να έχουμε κι εμείς γεννητούρια...
καλή εβδομάδα να έχετε...-:))

SpIrToKoYto είπε...

υ.γ.
στη λιχουδιάμε με τα σποράκια που φτιάχνετε,δεν λιώνει το λίπος όταν το δει ο ήλιος...???
πεστε μου για να τους ετοιμάσω κι εγώ τέτοιο γιορτινό τραπέζι...-:))

Gaitanaki είπε...

Φανταστική ιδέα!! Και τι όμορφο μπλόγκ!! Χαίρομαι που σας βρήκα! Καλό μας χειμώνα λοιπόν!! :)

Lyriel Bee είπε...

Γειά !!! Τί φοβερή αυτή η ιδέα με τις κρεμαστές λιχουδιές !! Εμείς εδώ τα φροντίζουμε και τα πουλάκια και τα σκιουράκια, πολλοί έχουμε κάνει σπιτάκια και τα ζωάκια το χαίρονται απίστευτα :)) και μαζί μ'αυτά και μεις φυσικά !! Είναι τόσο χαριτωμένα γύρω γύρω απο το νερό το σκύλου, είναι για κείνα ένα μικρό μπανιερό :))Πολύ χάρηκα που σας βρήκα, θα τα ξαναπούμε! μέχρι τότε φιλάκια **

χρυσάνθη είπε...

Μα τι όμορφες ιδέες είναι αυτές!!!Κατερινάκι μου είσαι όλο εκπλήξεις !Γεμάτη ευαισθησίες όλη η οικογένεια!!νάστε καλά παιδιά!!!

μαγδαληνιώ δια χειρος είπε...

Τι ωραία που θα έχετε σε λίγο πουλάκια!!!!Η Αρτεμις(πρώην μπέμπα)τρελαίνετε για όλα τα ζωάκια όπου δει ζωάκι δε ξεκολλάει με τίποτα!!Είδα και τα καραβάκι του Άγγελου ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΆ!!!!!!!!Κατερίνα αυτό που μου λες για τις αναρτήσεις δε το ξέρω πως γίνεται δεν έχω ιδέα! Φιλάκια πολλά!

Fanypap είπε...

Μπράβο παιδιά, δίνετε και στα παιδιά σας το καλό παράδειγμα!!! Αλλά μέσα στο χειμώνα είχατε αυγά;; θα μπορέσουν να εκκολαυτούν με τέτοιο κρύο;;; Να μας τα δείξετε! πρέπει να είναι από δρυοκολάπτη, κοινώς τρυποκάρυδο, το λέω γιατί κι εμείς έχουμε φωλιά (φυσική) με τέτοια τρύπα στρογγυλή και είναι από αυτό το πουλί, που κατεβαίνει από τα βουνά αυτή την εποχή να ξεχειμωνιάσει, και την άνοιξη φεύγει για βουνό.μπράβο σας και πάλι, καλή απόλαυση των πουλιών σας! φιλάκια.

Ανώνυμος είπε...

Κατερινούλα καλή σου εβδομάδα!!!!Πολύ όμορφες όλες οι φωλιές που έχετε στον κήπο σας,και οι ευαισθησίες σας με αφήνουν άφωνη για άλλη μια φορά!!!!!ο γιός μου τρελαίνεται όταν έρχονται στο μπαλκόνι πουλάκια,και τους πετάμε ψίχουλα......Άσε που τώρα ποια δεν φοβούνται κιόλας!!!Φιλάκια,κορίτσι γλυκό....

Dee Dee είπε...

ωραια ιδεα !!!
Λεω να το δοκιμασω κι εγω φετος, αν και η κορουλα μου ειναι μικρουλα ακομη για να καταλαβει πολλα. Σιγουρα θα διασκεδασει παντως αν δει πουλακια να ερχονται να τσιμπανε την λιχουδια στο δεντρακι διπλα στην πορτα :)

καλη εβδομαδα!!

vailie είπε...

@spirtokouto: Παντως εμεις τα κουκουναρια μας τα ειχαμε σε βορινο μπαλκονι και δεν τα εβλεπε ο ηλιος. Καποια φορα βεβαια που εβρεξε πολυ επειδη ηταν ακαλυπτα, τα πηρε η μπορα και εφυγαν καμποσα σπορακια. Γι αυτο αν φτιαξετε, ναταχετε καπου σκεπαστα οσο γινεται...

SpIrToKoYto είπε...

@ vailie μου,
πολύ σ' ευχαριστώ για τη διευκρίνηση...
θα τους ετοιμάσω τη λιχουδιά και θα πω οτι είναι κερασμένη από τα παιδιά εδώ και σένα...-:))

Angelique είπε...

Είναι τόσο τρυφερό να φροντίζετε τέτοιες αθώες ψυχούλες!!Πολλά μπράβο!!!

Marie είπε...

Κατερίνα μου καλημέρα!!! Τι όμορφες εικόνες είναι αυτές που είδα? ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ!!!!!!!!!! Δε φαντάζεσαι πόσο θαυμάζω κάτι τέτοιες κινήσεις. ΕΥΓΕ!!! Βαζω κι εγω σποράκια στην πίσω βεράντα μου γιατί στη μπροστινή ανεβαίνουν τα γατάκια μου και θέλει προσοχή! Τα αυγουλάκια.. τι συγκινητικό!!! Με το καλό τα γεννητούρια!!! Αναμένουμε εξελίξεις! Να'στε καλά! Πολλά φιλάκια!!!

"Στον δικό μου υπέροχο κόσμο...." είπε...

Τι ωραία πράγματα διαβάζω πάλι από σας...Μπράβο για τις ιδέες και το μεράκι σας.Αυλή μπορεί να μην έχω αλλά θ'ακολουθήσω την τεχνική με τα σποράκια και τη φυτίνη.Καλή σας συνέχεια!Φιλιά!

vailie είπε...

Μια και μιλάμε για τα πουλάκια και την προσπαθεια να επιβιώσουν τον χειμώνα, σας εχω και μια άλλη ιδέα! Μπορούμε να κρεμάσουμε σε κάποιο φυλλοβόλο δέντρο που έχει γυμνά κλαδιά μερικές τουφίτσες από νήμα του πλεξίματος ή φελτ, έτσι ώστε να μπορούν να το πάρουν οι φτερωτοί μας φίλοι και να ζεστάνουν τις φωλίτσες και τα αυγουλάκια τους!Sweet and cozy home....

maya =^o^= είπε...

τι φανταστική ανάρτηση είναι αυτή;;τόόόόόόσο γλυκιά!!!!αχχ πόσο χαίρομαι να διαβάζω τετοια όμορφα πράγματα!!!!!!!!!! <3<3<3<3 μπράβο σας που φροντίζετε τα πουλάκια!!!και το κάνετε και με καλλιτεχνικό τρόπο!!δεν παίζεστε!!!!

Mania είπε...

Γλυκειά και ευαίσθητη η ανάρτησή σου!! Οσο για τα σπιτάκια σας τέλειαααααα!!! Καλό βράδυ σε όλη την παρέα!!

Παπίτσα είπε...

Αυτό με τα κρεμαστά fast food για πουλάκια είναι καταπληκτικό!
Άντε, περιμένουμε τα γεννητούρια και εμείς..

ταπ ταπ ταπ...

Owl Mommy Βέρα είπε...

Καλά είναι τέλεια, και τα πουλόσπιτα και τα στολίδια! Ο κήπος όπως πάντα καταπληκτικός.
Περιμένουμε φωτογραφίες με τα πουλάκια!

ΡΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ , ΠΟΛΥ ΣΑΣ ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΕ ΧΡΟΝΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΣΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!
ΤΑ ΣΤΟΛΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΠΟΡΟΥΣ, ΤΕΛΕΙΑ!!
ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ!!!!!!!!
ΤΙ ΕΓΙΝΕ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΑΖΗ;
ΑΝΤΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΒΟΗΘΑ ΛΙΓΟ, ΕΦΤΑΣΕ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΗΝΑ!!!!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!!

vailie είπε...

χρόνια σου πολλά κατερίνα και σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένεια σου! Συγγνώμη για τις καθυστερημένες ευχες, μα είχα πρόβλημα με τον η/υ τις προηγ.μέρες.
φιλιά! και καλα...χριστούγεννα!(ωραία στόλισες το μπλογκοσπιτάκι σου!)

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Την θυμάμαι αυτή την ανάρτηση. Τόσο απλά ορισμένα πράγματα κι όμως τόσο σημαντικά για κάποιους... όπως τα πουλάκια! Μπράβο σας! Αλήθεια φαγώθηκαν; Είμαι σίγουρη πως ναι! Callie by Anthomeli

My Lovable Baby (by Daeira mommy) είπε...

Τώρα έπεσα πάνω σε αυτή σου την ανάρτηση Κατερίνα (λόγω των Μικρών Μεγάλων που την κοινοποίησαν) και έχω ενθουσιαστεί με την ιδέα και των σπιτιών και των στολιδιών. Τα στολίδια φαντάζομαι θα αντέχουν μόνο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αφού το βούτυρο θα αρχίζει να λιώνει με τον ήλιο. Σωστά;

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Τέλειά μπισκοτάκια πουλιών! Κρίμα να μην έχω δέντρα στην αυλή μας! Αλλά κάτι θα σκεφτω!
kathy by anthomeli