Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Ότι έχω ανάγκη τα Χριστούγεννα....

Την πρώτη εβδομάδα του Δεκέμβρη με ενθουσιασμό περίσσιο στον πρωινό καφέ της Δευτέρας, έκανα σχέδια και λίστες με όλα αυτά που θα κάνουμε τις ημέρες και τα Σαββατοκύριακα πριν τις γιορτές καθώς και όλα τα ενθουσιώδη σχέδια για τις ημέρες των γιορτών.

Λοιπόν....έξοδοι με αυτή την παρέα, με την άλλη παρέα. Με τους κουμπάρους. Μόνοι μας, με τα παιδιά. Ένα σινεμά.Τραπέζι στους τάδε συγγενείς και βραδιά κρασιού με τους τάδε και βασιλικά πρωινά  με τα φιλαράκια από εκεί...και...επιτραπέζια με τα παιδιά. Σινεμά με τα παιδιά. Μια βόλτα στο βουνό ίσως για να δούμε λίγο χιόνι, βόλτα στην αγορά με τα παιδιά για να δούνε τη στολισμένη πόλη και βραδιές παραμυθιών, ύπνος κάτω από το δέντρο...και μαγειρέματα να δοκιμάσουμε εκείνη την απίθανη συνταγή και γλυκά με τα παιδιά και κουλουράκια γλαραρισμένα σαν αυτά των διαφημίσεων και του pinterest και μελομακάρονα και κουραμπιέδες κι από όλα. Όλους όσους συναντούσαμε  και μας έλεγαν που είστε ρε παιδιά χαθήκατε τους απαντούσαμε πως τα Χριστούγεννα θα έχουμε το χρόνο να συναντηθούμε και να τα πούμε και να ιδωθούμε επιτέλους και και και...


Την δεύτερη εβδομάδα του Δεκέμβρη στον πρωινό καφέ μου,  η λίστα άρχισε να μικραίνει κι ο ενθουσιασμός να εξανεμίζεται...Μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά; 
Η λίστα άρχισε να συρρικνώνεται. Κάποια γλυκά κόπηκαν. Κάποιοι έξοδοι επίσης.Κάποια τραπεζώματα βγήκαν από το πρόγραμμα...

Την τρίτη εβδομάδα τα πράγματα συμπτύχθηκαν ακόμη περισσότερο...Βγήκαν όλοι οι  έξοδοι...τέλειωσαν τα Σαββατοκύριακα πριν από τα Χριστούγεννα. Τα γλυκά λιγόστεψαν αισθητά...μελομακάρονα ...δεν τρώω παρά μόνο εγώ άρα δεν κάνω...ευτυχώς μου έφερε η αγαπημένη μου Εφούλα δύο και δοκίμασα....κουραμπιέδες έχουμε κάτι αγοραστούς ωραιότατους που μας έφεραν για δώρο...μπισκότα...κάναμε δυο φουρνιές μα δεν είχαν στολίσματα...τα αφήσαμε πια για μετά τα Χριστούγεννα, αν έχουμε κέφι. Μόνο μια φουρνιά γεμιστά σοκολατένια τσουρεκάκια κάναμε με το στανιό και στα βιαστικά...Οι βόλτες στην αγορά πήγαν περίπατο...το σινεμά επίσης. Οι φίλοι...μπήκαν ξανά στην αναμονή..

Τώρα διανύουμε την τέταρτη πια εβδομάδα....Δουλεύουμε, τα παιδιά έχουν σχολείο...το κέφι είναι ξεχασμένο κάπου εκεί μακριά!
Διάβασα το άρθρο της Αspaonline και μέσα στο μυαλό μου όλα πήραν την διάσταση που τους αξίζει....
Τα μεγάλα σχέδια είναι το μαγικό χαλί που θα σε κάνει να φτάσεις σε λίγα λεπτά στην κορυφή της απογοήτευσης για όλα αυτά που δεν μπορείς...
Κάνω λοιπόν τα μικρά κι αληθινά μου σχέδια από την αρχή... κι η λίστα μου έμεινε πια μια σταλιά!

Τα βασικά λοιπόν...κάτι από συγγενείς, μια τζούρα μόνο από φίλους, μια μυρωδιά από ψησίματα και τραπεζώματα με βασικούς "παίκτες" και  ότι είναι πιο σημαντικό για εμάς.
Κάπως έτσι τα Χριστούγεννα από υπερπαραγωγή μετατράπηκαν σε ...επιβίωση!
Γιατί αυτό νιώθω πως πρέπει περισσότερο να επιβιώσω παρά να πραγματοποιήσω όλα αυτά που με ενθουσιασμό λογάριαζα χωρίς τον ξενοδόχο....και ναι!Εγώ είμαι ο ξενοδόχος!

Δυο μερούλες έμειναν κι όλα όσα ήταν να γίνουν πήγαν περίπατο. Αυτά που με επιμέλεια κρατάμε είναι αυτά που κρύβουν την περισσότερη μαγεία...
Αναμμένα λαμπάκια ασταμάτητα από το πρωί και όλη μέρα. Μουσική και Χριστουγεννιάτικες μελωδίες όλη μέρα  και ο Sinatra με τον Buble να ανταγωνίζονται για ώρες. Αγκαλιές στο τζάκι, παραμύθια κι ιστορίες κάτω από τα σκεπάσματα, ύπνος κάτω από το δέντρο με βουτιές των απλών χωρίς στολίδια και ζαχαρόπαστα μπισκότων στη ζεστή γλυκιά σοκολάτα. Βραδιά επιτραπέζιου.
Πολικό εξπρές για χιλιοστή φορά, με σπιτική πίτσα και ποπ κορν. Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο σπίτι με κάποιους από τους πολλούς  φίλους, ένα τραπέζι για τους πιο κοντινούς συγγενείς γιαγιάδες και παππούδες...
Γεύσεις απλές οικείες κι αγαπημένες. Κάστανα, σταφίδες, γλυκοπατάτες και χοιρινό με ξηρούς καρπούς κι αποξηραμένα φρούτα. Ένα απίθανο δικό μας πρωινό με βάφλες και ομελέτες και σπιτικά κρουασάν...και πιτζάμες ως το μεσημέρι. Μια βόλτα στην πόλη αν προλάβουμε, που δεν το βλέπω...ένα ήρεμο πρωινό καφέ παρέα με την μουσική μου, το αναμμένο κεράκι του μικρού χιονανθρωπάκου και τον Jamie για να κατεβάσω ιδέες και να ζηλέψω τα "ονειρεμένα" Χριστούγεννα κάποιων άλλων.
Τελεία!


Τα σχέδια για ονειρεμένα μεγαλεπίβολα και φορτωμένα με βόλτες, εξόδους κι ανθρώπους Χριστούγεννα είναι αδύνατα με τους ρυθμούς που ζούμε. Θα μπορούσαμε να τεντωθούμε για να γίνουν όλα. Ναι!Θα μπορούσαμε...όμως δεν το θέλουμε και πάνω από όλους τελικά κατάλαβα πως δεν το θέλω εγώ γιατί δεν το χρειάζομαι. Πιο πολύ χρειάζομαι να χαρώ τα αγόρια και τον σύντροφο μου. Το σπίτι και τις ήρεμες στιγμές μας και λίγη παρέα  μερικών φίλων.

Αφήνω τα μεγάλα σχέδια για άλλη φορά...για άλλη χρονιά...για άλλη ζωή...δεν ξέρω!
Το σημαντικό είναι αόρατο στο μάτι και εγώ ξέρω πιο είναι το σημαντικό επειδή το νιώθω. Κι αυτό που νιώθω κάθε Χριστούγεννα είναι πως τελικά, έχω ανάγκη από αγάπη...Μόνο αυτό!

Πλησιάζουμε αγαπημένοι...πλησιάζουμε!
                                                                                    Κατερίνα

13 σχόλια:

Gina-Teta είπε...

Καλά Χριστούγεννα !

Κούλλα είπε...

Μια από τα ίδια όλοι μας Κατερίνα με τα μεγάλα σχέδια, τα καταχωνιάσαμε στο βάθος του μυαλού μας. E! δεν θα τρελαθούμε κιόλας!! Η ουσία βρίσκεται στα απλά και αυτά είναι πάντοτε τόσο κοντά μας. Ας χαλαρώσουμε από τους τρελούς ρυθμούς και ας χαρούμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Vaya είπε...

Καλημέρα Κατερίνα μου! Κι ας είναι κι έτσι. Ακόμα κι αυτά είναι πολλά.
Εγώ ήδη νιώθω ψόφια από όλες τις υποχρεώσεις. Και όλοι τα ίδια κάνουμε. Μεταθέτουμε και θελουμε μέσα σε λίγες γιορτινές μέρες να χαρούμε και να δούμε τους πάντες και τα πάντα, πράγμα αδύνατο. Τις ίδιες ακριβώς σκέψεις έκανα κι εγώ σήμερα το πρωί ("επικοινωνούμε" τελικά). Οι ρυθμοί είναι πλέον είναι ιδιαίτερα γρήγοροι γι αυτό ας απλουστεύσουμε τα πράγματα και ας χαρούμε περισσότερο. Καλές γιορτές!!

Litsa είπε...

Καλύτερα που έγινε έτσι. Αν υλοποιούσατε όλα τα σημεία της λίστας, δεν θα μπορούσατε να πάρετε τα πόδια σας την νέα χρονιά! Για ρίξε μια ματιά όμως στην νέα σας λίστα... Είναι πάρα πολλά αυτά που θα καταφέρετε τελικά!
Καλές γιορτές και καλή ξεκούραση ΚαΠα. Σας στέλνουμε φιλιά

Memaria είπε...

Καλές γιορτές οικογένεια Κάπα με υγεία!!
Είναι αδύνατον να πραγματοποιήσουμε όλα όσα θα θέλαμε, οπότε αρκούμαστε σε όσα μπορούμε, χωρίς να τεντωθούμε (καμιά φορά το τέντωμα είναι πολύ επικίνδυνο)...να είστε καλά!

Nasia είπε...

καλά δεν έχετε καταλάβει ακόμα γιατί μικραίνουμε τις λίστες;; Μα φυσικά ευθύνεται η ηλικία Κατερίνα μου!
Η ηλικία και μην το γελάς καθόλου!
Ετσι σκεφτόσουν στα 25 ή στα 35; χαχαχαχα Μην το επιτρέψεις αυτο Κατερίνα ,η ηλικία χτυπά ύπουλα στις γιορτές! Σήκω και κάνε όσα περισσότερα μπορείς ,ξεκουράσου μετα τις γιορτές! Αν αρχίσεις απο τωρα να μικραίνεις λίστες φαντάσου στα 50 σου!Σήκωωωωωωωω λέμεεεεεεεε
χαχαχαχαχαχαχαχα
Καλά Χριστούγεννα να έχετε ,ποπό να μη βάλετε κάτω!
φιλάκια!

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

Οι γιορτες πρεπει να είναι μαγικές οχι αγχωτικες!! Τα καλύτερα πράγματα τα κρατησατε αλλωστε!! Σημασια εχει να ειμαστε αγκαλια με τους αγαπημένους μας.. Τα αλλα περισσευουν!! καλες γιορτες με υγεια και αγαπη Κατερινα μου!! πολλα φιλια

Maria Villioti είπε...

Κατερινάκι μου όσα προλάβετε κι όσα προλάβουμε. Αν είναι να αγχωνόμαστε και στις γιορτές για να χωρέσουμε όλα να μας λείπει. Μπορούμε και μετά να κάνουμε κάποια πράγματα. Πρέπει πάνω απ'όλα να ξεκουραστούμε και να ''χορταστούμε'' μεταξύ μας. Κι ό,τι άλλο καλοδεχούμενο. Σας εύχομαι να περάσετε υπέροχα με όσα προλάβετε κι όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσει η νέα χρονιά με φουλ ενέργεια. Φιλιά πολλά στην γλυκιά τετράδα!!!

My Lovable Baby (by Daeira mommy) είπε...

Κατερίνα μου, πόσο ταυτίζομαι μαζί σου!!! Και εγώ ξεκίνησα με μεγαλεπίβολα σχέδια, με ένα μυαλό να κατεβάζει ιδέες και προτάσεις, με ένα σωρό "θέλω", με ένα σωρό "θα". Η τρελή καθημερινότητα όμως επιτάσσει να κοντύνω και εγώ αισθητά την Xmas λίστα μου και επίσης να την τροποποιήσω. Και τελικά αυτές οι αλλαγές μου αρέσουν (γιατί κάναμε πράγματα της τελευταίας στιγμής που δεν τα είχαμε στο πρόγραμμα) όπως επίσης "έκοψα" πράγματα που μου φάνταζαν βουνό και τώρα αισθάνομαι αρκετά ξαλαφρωμένη :) Θυμάμαι ένα post της Άσπας "Έρχονται γιορτές, ετοιμάσου να στρεσαριστείς" (δε θυμάμαι τον ακριβή τίτλο) που είναι ακριβώς αυτό. Δεν ξέρω πώς τα καταφέρνουμε κάθε χρόνο να γεμίζουμε ατελείωτες λίστες ενώ το ξέρουμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να τα προλάβουμε όλα. Καλές γιορτές σου εύχομαι με πολλές ανέμελες και χουχουλιάρικες στιγμές με τον Πα και τα μικρά.
Φιλάκια
Ασπασία <3

κυκλάμινο είπε...

Καλά Χριστούγεννα με υγεία και αγάπη!!!!!! Φιλάκια!!!!!

Βενετία είπε...

Αχ! Σε ευχαριστώ και πάλι... νιώθω καλά! Δεν εκανα μεγάλα σχέδια φέτος, για να μην πιστέψω πως ''καποιος'' μου τα χαλάει! Όχι, έτσι είναι η Ζωή! Ζήλιάρα που με θέλει να τρέχω για χάρη της ... θα περάσω καλά αυτές τις γιορτές με αυτούς που αγαπώ πιο πολύ! Και δεν θα γκρινιαξω, ότι κι αν συμβεί!
Οικογένεια Κάπα χρόνια πολλά κι ευτυχισμένα!
Κατερίνα μου... να Ζήσεις οτι αγαπάς κι έχεις αναγκη.
Βενετία.

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ όμορφα όλα.
Χρόνια πολλά.
Φιλάκια ...

Αφροδίτη είπε...

Αγάπη μόνο δίνεις, Κατερίνα μου, αγάπη μόνο θα εισπράττεις. Αγάπη καθαρή, ατόφια, χωρίς περιτυλίγματα και κορδέλες, χωρίς υπονοούμενα και κρυμμένα μυστικά. Διαυγής, κρυστάλλινη, καθαρή αγάπη..., τόσο δυσεύρετη, τόσο ακριβοθώρητη, ...τόσο εσύ! Χρόνια Πολλά, σμαραγδένια μου, Χρόνια Πολλά!