Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Αγρια άλογα.

Πάνε όλα. Γιορτές πανηγύρια...όλα! Πρώτη φορά χάρηκα που τέλειωσαν οι γιορτές. Αν δεν τέλειωναν θα πάθαινα κάτι από το πολύ φαγητό και τα επακόλουθα του...Το πρόγραμμα είναι ωραίο πράγμα τελικά  στη ζωή και αυτές τις μέρες μπαίνουμε πια στο πρόγραμμα. Στην αγαπημένη μας ρουτίνα. Ρουτίνα, η λέξη που μισούσα κάποια χρόνια πριν και τώρα είναι το δίχτυ ασφαλείας μου. Ακόμη ένα σημάδι πως περνούν τα χρόνια μου...

Το πρωί ξυπνάω και βλέπω αυτό από το παράθυρο...Σαν ταινία τρόμου. "Ομίχλη  πάνω στους κέδρους", όπως η γνωστή παλιά ταινία...που είναι τέλεια by the way (Χιόνι πάνω στους κέδρους).


Ομίχλη...Σέρνεται σαν τον καπνό στο Lost... αν δεν έχετε δει ποτέ Lost  λυπάμαι χάνετε την ωραία εικόνα του φριχτού καπνού που σέεεεερνεται  απειλητικά πάνω στις ζωές των ανθρώπων. Έτσι κι η πρωινή ομίχλη μας, σαν να μπαίνεις στη ζώνη του λυκόφωτος και να χάνεις τον προορισμό σου. Όλες οι κατευθύνσεις ίδιες, όλες οι αποστάσεις ίδιες, κανένα σημάδι να σε οδηγήσει...
Έτσι μπαίνουμε στη νέα χρονιά. Διστακτικά. Έχεις σχέδιο, δεν έχεις...για κάποια πράγματα είναι ένα και το αυτό! Ότι σχέδιο κι αν έχεις μπορεί να ανατραπεί. Από την άλλη αν δεν έχεις σχέδιο και πας στα τυφλά, η ομίχλη θα δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την πορεία γιατί μέσα στο χάος εσύ πρέπει να βρεις και προορισμό...Οπότε καλύτερα να έχεις στόχο, έστω κι αν αυτός ανατραπεί...θα έχεις κάπου να επικεντρωθείς σαν έρθουν δύσκολες ώρες...που να μην έρθουν!

Τουλάχιστον οι ανατροπές την φετινή χρονιά δεν θα έρθουν σερνόμενες...Το 2013 βλέπεις σύμφωνα με την Κινέζικη αστρολογία, ήταν η χρονιά του φιδιού. Κι όλα τα τσιμπήματα, όλες οι επιθέσεις ήρθαν σερνόμενες ύπουλα. Πολύς κόσμος μου το είπε αυτό!  Δεν ξέρεις τι να περιμένεις από ένα φίδι...Σίγουρα όχι κατανόηση, σίγουρα όχι έλεος. Η αλήθεια είναι πω δεν έχω ιδέα  τι σημαίνουν όλα αυτά τα περί αστρολογικών προβλέψεων κινέζικων ή μη και μπορεί για εμένα η χρονιά που πέρασε να ήταν ζόρικη αλλά ήταν δημιουργική και γενναιόδωρη. Παρόλο που ένιωσα φίδια να σέρνονται στα πόδια μου ήμουν τυχερή και κανέναν δεν με τσίμπησε. Το "γρουσούζικο"...13, για εμάς τους ΚαΠα ήταν μια καλή χρονιά.
Όμως για κάποιους το 2013 ήταν σκληρή χρονιά, μέχρι τέλους. Ω! ναι. Σερνόμενο έφυγε λοιπόν και μέχρι τελευταία στιγμή έκανε τα δικά του...Τα ανείπωτα!

Όμως  μπαίνουμε στην χρονιά του αλόγου...Ετοιμαστείτε για άγριους καλπασμούς, για ατίθασες αποφάσεις, για τρελές κούρσες! Κι εύχομαι αυτό το άλογο να μην είναι άλογο που δουλεύει στο ζυγό, όπως εκείνα τα καημένα ψωράλογα που τραβάνε τα αλέτρια...
Εύχομαι το 2014 να είναι άλογο κούρσας, με τα δυνατά του πόδια ή άλογο σε αγώνες dressage όμορφο, με τα κορδελάκια του και τα κόλπα του.

Wojtek Kwiatkowski
Μα το καλύτερο από όλα θα ήταν αν το 2014 ήταν για εμένα τουλάχιστον, άγριο άλογο σαν αυτά που φωτογραφίζει ο Πολωνός φωτογράφος Kwiatkowski...Ξέρεις από εκείνα που τα βλέπεις στα ντοκιμαντέρ ή από εκείνα που συναντάς μια φορά στην ζωή σου κι αναρωτιέσαι αν ήταν αλήθεια ή ψέμα αυτό που μόλις είδες. Έχει συμβεί και σε εμένα.
Στην δρόμο των Μαλγάρων εκεί ανάμεσα στην στέπα και στους βάλτους ήμουν με το αμάξι για δουλειά μιας και δούλευα στην Σίνδο, που είναι δίπλα. Ξαφνικά στο βάθος σαν σε όνειρο είδα ένα κοπάδι άλογα να καλπάζουν, σηκώνοντας σκόνη. Ήταν καμιά δεκαριά. Άσπρα γκρίζα και καφετιά. Ξαφνιάστηκα κι έμεινα να τα κοιτάζω σαν υπνωτισμένη. Θυμάμαι τις άγριες χαίτες να ανεμίζουν, τα πόδια δυνατά να πατούν στη γη, πελώρια και γρήγορα σαν τον άνεμο. Ένα θέαμα άγριο σχεδόν τρομακτικό. Κι έτσι ξαφνικά όπως εμφανίστηκαν, έτσι χάθηκαν από τα μάτια μου σαν φαντάσματα. Θυμάμαι πως έμεινα κοκαλωμένη και σχεδόν μηχανικά τηλεφώνησα στον Πανταζή και του είπα τι μου συνέβη. Με ρώτησε "μα δεν το ήξερες πως στη Χαλάστρα στον υδροβιότοπο του Αξιού,  έχει άγρια άλογα;"...Όχι δεν το ήξερα μέχρι που τα είδα!

Ένα τέτοιο άλογο λοιπόν θέλω να είναι το 2014 για εμένα και για όλους όσους γουστάρουν λίγο από το σασπένς του ρίσκου και της αγέρωχης δύναμης της ζωής. Τέρμα τα συρσίματα και τα ύπουλα χτυπήματα. Η νέα χρονιά θα είναι διάφανη, αλλά περισσότερο από όλα θα  είναι άγρια. Αγρια και αγέρωχη μωρό μου...Wild thing...I think I love you!

Τινάξτε τις χαίτες σας αγαπημένοι...ορμάμε!

13 σχόλια:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΥΛΙΔΟΥ είπε...

Μακαρι Κατερινακι μου να ειναι ετσι...ας τρεχουμε και να ειναι για καλο!!!!!Καλοδεχουμενο...εγω ηδη τρεχω....απο τοτ ελος του 2013.....Αισιοδοξη αναρτηση σημερα..οπως παντα!!!!
Σε φιλω!!!Ολους τους αγαπημνεους Καπα!!!
Καλημερα!!

Maria Villioti είπε...

Καλημέρα Κατερίνα. Έχεις δίκιο για τα φίδια του 13... πολύ σύρσιμο! Ιδέα δεν έχω κι εγώ για τ'αστρολογικά, αλλά οι Κινέζοι πολύ το πέτυχαν...χαχα. Για μένα το 13 ήταν μισό κακό...κάκιστο...και μισό καλό. Μου στέρησε πρόσωπα, αλλά μου'φερε και χαρές, για να'μαι δίκαιη. Είναι τόσο υποκειμενικά όλα.Περιμένω τους καλπασμούς του 14 με αισιοδοξία! Σου εύχομαι μια υπέροχη κούρσα κι έναν εντυπωσιακό τερματισμό! Πολλά φιλιά κοριτσάκι.

Unknown είπε...

"Τέρμα τα συρσίματα και τα ύπουλα χτυπήματα. Η νέα χρονιά θα διάφανη, αλλά περισσότερο από όλα θα είναι άγρια" ΝΑΙ ΝΑΙ έτσι θα είναι και αν δεν θέλει η χρονιά θα την κάνουμε να είναι.

ΒΑΣΙΛΙΚΗ είπε...

ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΚΑΛΗ ΚΑΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΗ ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΕΥΧΟΜΑΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΤΟΣΟ ΟΜΟΡΦΑ ΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ 2014 ΜΕ ΓΕΜΙΣΕΣ ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΣΕ ΔΙΑΒΑΖΩ ΦΤΙΑΧΝΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΤΟΣΟ ΑΛΗΘΙΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΣΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΦΙΛΙΑ

Vaggi είπε...

Πολύ αναζωογονητική η ανάρτησή σου, εκπληκτικά τα λόγια σου...το΄χω ξαναπεί και το πιστεύω, ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙΣ...σ'ευχαριστώ...

Georgina είπε...

Αλήθεια είναι η χρονιά του Αλόγου? Και το 13 ήταν του Φιδιού? Απιστεύτου! Είδες τώρα για να μην ασχολούμαι με τα ζώδια πια! Αλογο είμαι στο κινέζικο! Αυτά είναι νέα, τώρα μπορώ και πάλι να ελπίζω πως έχω τουλάχιστον την εύνοια των κινέζικων άστρων!
Καλή χρυσή χρονιά και ελπίζω εκτός από την τρεχάλα να μην "πράσσειν άλογα" κανείς μας!

Βενετία είπε...

Καλημέρα αγαπημένη... πάμε λοιπόν δυνατά - μαζί - με ρίσκο! Θα μπεις μπροστά;;; Φιλί.

Nasia είπε...

χαίτη δεν έχω να τινάξω ,θα τινάξω την ουρά μου ,που το κάνω και καλά! χαχαχα
Καλημέρα ,Καλή Χρονιά!

Ανώνυμος είπε...

πόσο μα πόσο με άγγιξε αυτό το κείμενό σου!!! μετά από 22 χρόνια δουλειάς, είμαι πλέον μόνο μαμά και νοικοκυρά, και συνάδελφος-φίλη 20 χρόνων αποδείχτηκε φίδι!!! πληγώθηκα απίστευτα και ελπίζω το 2014 να είναι μία χρονιά που θα με αγαπήσω περισσότερο.... καλή χρονιά αγαπημένη Κατερίνα!!!
Γιούλα

Αφροδίτη είπε...

Το άλογο, αντικειμενικά, αντικειμενικότατα, είναι ένα πανέμορφο ζώο. Αγέρωχο, περήφανο, ατίθασο, δυναμικό, ατρόμητο.... Δε θα χαρίσει κάτι απ' όλα αυτά τα χαρίσματά του και σ' εμάς αυτήν τη χρονιά? Είναι και γενναιόδωρο.... Υπέροχη ανάρτηση, Κατερίνα μου, υπέροχη!

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Κατερίνα ,

Αν και το 2014 είναι η χρονιά των άγριων αλόγων ΕΓΩ ΓΙΑΤΙ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΣΑΝ ΜΟΥΛΑΡΑ ????

ΛΕΝΑ

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Το..σιχτιρήσαμε το 2013 και τώρα ..θα ανέβουμε στο άγριο άλογο να δούμε που θα μας πάει.Αισιοδοξία φίλη μου, κουράγιο και άσε την ομίχλη να κάνει τα δικά της.Που θα πάει..θα φύγει..Εγώ πάντα ελπίζω και περιμένω την Άνοιξη!Καλημέρα!

Lyriel Bee είπε...

Το νιώθεις κι εσύ ε; Η χρονιά του αλόγου... Όπως τα περιγράφεις φιλενάδα :)