Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Προλαβαίνουμε!

Φτάσαμε λοιπόν στο τέλος μιας ακόμη εποχής...

Το Καλοκαίρι αποχωρεί κι ίσως οι τόσο λαμπερές ημέρες να χάνονται μα ακόμη κρατά μια υπέροχη πιο θαμπή πια, μα υπέροχη ζεστασιά κι ο ήλιος είναι ακόμη εδώ, ακόμη κι όταν σιγοβρέχει.
Μα τα φύλλα άρχισαν να πέφτουν κι αυτό είναι σημάδι...Σημάδι πια, πως ήρθε η ώρα του συμμαζέματος.

 
Σαν ήμουν μικρή τέτοιες ημέρες όλες οι θειάδες, μαμάδες και σία έλεγαν την εξής φριχτή φράση: "άντε τώρα, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του!" κι εγώ θυμάμαι πως έβγαζα φλύκταινες. Υποσχέθηκα στον εαυτό μου σαν γίνω μαμά να μην  πω ποτέ αυτή τη φράση! Κράτησα την υπόσχεση μου...μα πάντα τη σκέφτομαι από μέσα μου και θυμάμαι τις θειάδες και χαμογελάω.

Εμείς συμμαζευόμαστε σιγά και σταθερά. Ο σκληρός τύπος με τα άγρια τατουάζ επιμένει ακόμη κυκλοφορεί με το μαγιό

 
και γυρνώντας από την Κατερίνη που έμειναν μια εβδομάδα λίγο πριν ανοίξουν τα σχολεία, βρήκαν μαζί με τον αδερφό του τους παλιόφιλους τους, έκαναν σαν να έχουν να τους δουν χρόνια και τους αράδιασαν σε όλο το σαλόνι...


Τα στρατιωτάκια έχουν πόλεμο με τους δεινόσαυρους και γίνεται στο σπίτι μας χαμός! Τα παιχνίδια μπορούν να είναι πραγματικοί παλιόφιλοι..το καταλαβαίνεις μόλις βλέπεις τα πρόσωπα που λάμπουν σαν ανακαλύπτουν ένα ξεχασμένο παιχνίδι! Τι απλά που είναι όλα στον κόσμο τους...
Κι έτσι απλά ξύπνησαν για να πάνε στο σχολείο, μετά από τρεις μήνες απόλυτης ...ρέκλας! Πρωινό βασιλικό γεμάτο ενέργεια,


ζάλωμα την τσάντα και βήμα ταχύ. Και πέρασαν τις ανοιχτές πόρτες αλλαλάζοντας στους κολλητούς τους.Αγκαλιές συγκίνηση...πόσο μου έλειψες, είσαι ο καλύτερος μου φίλος και τα γνωστά, μέχρι το πρώτο διάλειμμα...άντε δεύτερο που αρχίζει το γνωστό μακελειό! Κλοτσιά, βρισιά, φτυσιά...


Ήμασταν χαρούμενοι όμως. Πολύ.
Βρεθήκαμε όλοι ξανά στην ίδια αυλή.Όλοι! Αυτό και μόνο είναι υπέροχο. Καμιά απώλεια, καμιά αποχώρηση από την ομάδα. Όλοι εκεί πιστοί στο ραντεβού...Γιατί τώρα πια όταν μια χρονιά κλείνει, δεν ξέρεις ποτέ τι να περιμένεις. Οι άνθρωποι αλλάζουν πόλεις, χώρες, ζωές...Φέτος ήμασταν όλοι  πίσω κι είπαμε βέβαια να το γιορτάσουμε.
Τα πιτσιρίκια μας με μια σοκολατένια κρέπα και εμείς οι γνωστοί άγνωστοι πια γονείς στην παραλία με βραδινά τσίπουρα! Τέτοια χαρά που άνοιξαν τα σχολεία!!! Ξεφαντώσαμε! Και δώστου τα τσουγκρίσματα και δώστου τα γεμίσματα, με τα πόδια στην άμμο...Α ρε τρελοπαρέα...μου έλειψες!

Όμως οι μέρες αυτές είναι πάντα ζόρικες γιατί το σχολείο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας μας. Σχολειά, χωρίς δασκάλους, με μειωμένα ωράρια, με ελλειμματικές ώρες εκπαίδευσης, με μείωση των ωρών και των τάξεων του ολοήμερου, με γονείς να αγωνιούν, με δασκάλους μπερδεμένους, να περιμένουν, να περιμένουν, να περιμένουν και να ζουν μια χρονιά περιμένοντας.
Σκέφτομαι, πώς να μπορέσει κανείς να εμπνεύσει με τόση αγωνία; Πως να προλάβει να γίνει μπροστάρης και πως να καταφέρει να αγαπήσει και να αγαπηθεί βαθιά κι αληθινά αν δεν ξέρει τι να περιμένει; Αν δεν έχει εκπαιδευτικά εργαλεία να δουλέψει; Αν δεν έχει χρόνο, αν δεν έχει κάποιον να τον στηρίζει, αν δεν έχει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια που χρειάζεται;

Κάθε χρόνο η αγωνία είναι ίδια, στα σχολειά μας. Δεν θα έχουμε λεφτά για πετρέλαιο. Δεν θα έχουμε δασκάλους. Δεν θα έχουμε βιβλία...κάθε χρόνο η ίδια αγωνία για το τι θα έχουμε, τι δεν θα έχουμε, για το τι θα γίνει και πότε.
Πότε θα έρθουν οι δάσκαλοι.Τον Νοέμβριο; Τον Ιανουάριο;
Δεν θέλω να είμαι θυμωμένη, δεν θέλω να στέλνω μηνύματα απογοήτευσης εκεί έξω, μα δεν μπορώ να μην αγωνιώ.Για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Για το σύστημα που δεν δουλεύει...για τα παιδιά μας που τρέχουν ευτυχισμένα προς την ανοιχτή καγκελόπορτα χωρίς να έχουν ιδέα για κάτι από όλα αυτά...μα θα είναι τα πρώτα που θα λουστούν τα αποτελέσματα των ελλείψεων και της αδιαλλαξίας ενός συστήματος που αδυνατεί να εξελιχθεί...Χρόνια τώρα! Τόσα πολλά χρόνια που είναι πια αστείο...
Παρόλα αυτά, κάποιοι είναι ακόμη εκεί να προσπαθούν, να μην εγκαταλείπουν...και εγώ τους ευχαριστώ για αυτό!

Ξεκίνησε η νέα χρονιά λοιπόν και θα την ξεζουμίσουμε...όλοι μαζί!Με πίστη στις δυνατότητες μας, με υποχρέωση στις ευθύνες μας, να κρατήσουμε το όνειρο ζωντανό για τα πιτσιρίκια που στέκονται εκεί ο ένας στην τελευταία σειρά εκτάκι πια κι άλλος στην άλλη άκρη.
Θα κρατήσω στη μνήμη μου τη φωνή της δασκάλας του Γιώργου να τους κοιτάζει με ενθουσιασμό και να φωνάζει "Β τάξη, μαζί μουυυυυυ" κι εκείνα να την ακολουθούν κατενθουσιασμένα! Γιατί την ξαναείδαν, γιατί είναι πια Β κι όχι Α, γιατί θα μεγαλώσουν μαζί της άλλη μια χρονιά!

Το πρωί, το πρώτο πρωί που τα παιδιά έλειπαν από το σπίτι,  πήγα στο γραφείο κι ένα ήλιος μαγικός έμπαινε από παντού.


Η μυρωδιά φρεσκοψημένου καφέ, τα σχέδια, τα όνειρα, μιας χρονιάς που έρχεται. Οι φωνές των παιδιών ακούγονταν από το σχολείο, τα παιδιά μου εκεί ασφαλή, πίσω από την  κλειστή καγκελόπορτα, να τρέχουν ξέγνοιαστα...Όλα τα παιδιά εκεί ασφαλή κι ευτυχισμένα, όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν να είναι. Με μια πελώρια εμπιστοσύνη στη ζωή...


Τα παιδιά μας...Μια ζέστη με τύλιξε κι ένας ενθουσιασμός! Μια γαλήνη...Είμαστε εδώ. Όλοι. Θα την παλέψουμε και θα έχουμε μια υπέροχη, μια υπέροχη, μια ακαταμάχητη χρονιά αγαπημένοι... Μια αστραπή η ζωή μας...μα προλαβαίνουμε!!! Ναι ρε γαμώτο...προλαβαίνουμε...


Εύχομαι μια υπέροχη χρονιά...καιρός για ξεκινήματα!Καιρός για αλλαγές...Καιρός για δράση!Προλαβαίνουμε αγαπημένοι...Προλαβαίνουμε!
                                     
                                                                                            Κατερίνα

26 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλη σας μερα !!! Τι ομορφα λογια σιγκινητικα !!! Μακαρι ολα τα παιδακια του κοσμου να εχουν μια καλη σχολικη χρονια με διχως προβληματα !!! Μαρια Μ.

Unknown είπε...

Η γραφή σου πάντα με αγγίζει, με συγκινεί... Τις ίδιες αγωνίες μοιραζόμαστε, παρότι εμείς ακόμη δεν πάμε στο κανονικό σχολείο, το δημόσιο σχολείο που τόσο υποφέρει και θέλει την βοήθειά μας. Μπράβο σου!!!!

margeor είπε...

Καλημέρα Κατερίνα!
Ναι προλαβαίνουμε να οπλιστούμε με αισιοδοξία και θάρρος και να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόβλημα που θα συναντήσουμε! Πρέπει να το πιστέψουμε αυτό βαθιά μέσα μας, όσο κι αν οι συνθήκες φαντάζουν μπροστά μας οι πλέον ακατάλληλες και τα εμπόδια βουνό. Και να είσαι σίγουρη πως και οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα βρουν το μεράκι και το κέφι τους μέσα από τα μάτια των παιδιών, στο εγγυώμαι!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΤΑ ΕΝΑ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΛΟΓΟ ΕΤΣΙ ΝΙΩΘΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΦΕΤΟΣ...ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΩ ΤΙΠΤΟΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ ΝΑ ΜΕ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ..ΓΙΑΤΙ Η ΑΠΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΝΙΕ...ΣΕ ΠΑΕΙ ΠΙΣΩ...ΜΟΝΟ ΘΕΤΙΚΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ...ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΛΑ..ΘΕΤΙΚΟ...
ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑΚΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΟΥ...ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!!

Unknown είπε...

Kαλημέρα και καλή σχολική χρονιά σε όλα τα παιδιά του κόσμου. 'Ελπίζω αυτή την δύσκολή χρονιά που έρχεται να οπλιστούμε με αισιοδοξία και αρκετό κουράγιο κάνοντας τη ζωή μας όχι απλά ευχάριστη, άλλα μετατρέποντας την σε ένα ταξίδι. Ταξίδι μαγικό. Κάπως έτσι ταξιδεύουμε και με τις αναρτήσεις σας, συνεχίστε έτσι όπως ακριβώς σας γνωρίσαμε.

Litsa είπε...

Ναι ναι προλαβαίνουμε ως και θαύματα να κάνουμε!
Τι υπέροχη η δασκάλα που φώναξε τα μικρά παπάκια κοντά της!
Κι αυτή η κίτρινη κούπα του γραφείου, πάει τόσο με το υπόλοιπο σκηνικό!
Καλημέρα ΚαΠα κι ελπίζω πραγματικά αυτή η χρόνια να 'ναι αλλιώτικα γεμάτη... κι αισιόδοξη!
Φιλιά

Positive Junkie είπε...

Μια αστραπη ειναι η ζωη ομως προλαβαινουμε να τη κανουμε να εχει νοημα , να εχει ουσια, χαρα, ευτυχια !! Πολλες Καλες αρχες ευχομαι διοτι αυτη η χρονια ειναι η χρονια μας !! Ολα θα πηγαινουν ολο και καλυτερα!!

KidsCloud.gr είπε...

Με όμορφες εικόνες και γλυκές σκέψεις γεμίζουμε ενέργεια για να προλάβουμε! :)

Καλή αρχή!!

Dee Dee είπε...

Καλη σχολικη χρονια Κατερινα μου :) Μακαρι να βρουν τη δυναμοι οι δασκαλοι να εμπνευσουν και να εκπαιδευσουν ολα τα παιδακια!

Καλημερα :)

Αφροδίτη είπε...

Καλή, εμπνευσμένη, προκομμένη, χωρίς προβλήματα, νέα σχολική χρονιά! Για όλους! Καλημέρα KaPa!

Unknown είπε...

Η αισιοδοξία και η θετική σκέψη είναι η κινητήρια δύναμη για όμορφες αλλαγές... Και νομίζω, ότι όμορφα πράγματα θα συμβούν και φέτος!

ikaxela είπε...

:)! Καλή μας, εσω και εξωσχολική χρονιά!!!!

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

καλημέρα Κατερίνα μου!! Θα προλάβουμε μωρε..Κι ολα θα πάνε καλά..πολλά φιλιά

TzinaVarotsi είπε...

Σ' ευχαριστώ για την αίσθηση αισιοδοξίας και το χαμόγελο που μου χάρισε η ανάρτησή σου.
Όπως πάντα .. μίλησε στις ψυχές μας.
Νά' σαι καλά Κατερίνα μου, καλή σχολική χρονιά στα παιδιά σου.. στα παιδιά όλου του κόσμου!
Φιλιά αγαπημένη μου :))

Μαργαρίτα και Νίκη είπε...

Καλή χρονιά! Καλή δύναμη! Και θετική σκέψη!
Φιλιά!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Βλέπουμε θετικά την ζωή κι όλα θα πάνε καλά!
Kathy by anthomeli

Ανώνυμος είπε...

Άραγε προλαβαίνουμε????

Ελμιράκι είπε...

Kalh xronia!!!!! Ti yperoxh parea pou exeis! filakia!

Φλώρα είπε...

Αυτήν την ουσιαστική, αισιόδοξη ματιά την είχα πολύ ανάγκη...σ' ευχαριστώ πολύ...

Owl Mommy Βέρα είπε...

Εννοείται προλαβαίνουμε! Και θα τα κάνουμε όλα όμορφα.. Καλή σχολική χρονιά και σε σας τρελοοικογένεια!

Ανώνυμος είπε...

Κατερινάκι, με το καλό να σας μπει το φθινόπωρο κι όσο πιο γλυκά κι ομαλά γίνεται. Καλή σχολική χρονιά στα μικιά σου εύχομαι! Πολλά πολλά φιλιά από Μελβούρνη

Nasia είπε...

αυτό το Προλαβαίνουμε με άγχωσε χαχαχαχαχα

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημενη μου προλαβαινουμε φιλακια βασω Λάρισα

Parents Land Gr είπε...

Καλη σχολική χρονια. Και να προλάβουμε τα ουσιαστικά πραγματα της ζωής.

marianth είπε...

προλαβαίνουμε προλαβαίνουμε και όλο και προσπαθώ να χωρέσω πράγματα επαγγελματικά και δεν μου χωράνε ακόμα ούτε στην καρδιά ούτε στον χρόνο μου μια που τα δικά μου μωρά δεν πάνε ούτε μέχρι την τουαλέτα μόνα τους όχι και σχολείο!!!!
καλή αρχή Κατερινάκι

Ανώνυμος είπε...

Σχεδόν λυπήθηκα που τα δικά μου δεν πάνε ακόμα σχολείο. Σχεδόν είπα!