Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Τρία Σχολεία, πολλοί άνθρωποι, μπόλικη έμπνευση κι αλληλεγγύη...Πάμε!

Αυτή η ανάρτηση είναι αφιερωμένη στο Σαββατοκύριακο που πλησιάζει. Θα είναι γεμάτο δράσεις, δραστηριότητες κι ανθρώπους κι ελπίζουμε να καταφέρετε πολλοί που μένετε κοντά στην περιοχή (ευρύτερη Θεσσαλονίκη), να έρθετε  και να περάσουμε όμορφα και δημιουργικά με τα πιτσιρίκια μας παραμάσχαλα.

Δημιουργία των παιδιών στο Σχολείο της Φύσης.
Όλα θα αρχίσουν την Παρασκευή στο Σχολείο της Φύσης και η Βέτα μαζί με όλους του δασκάλους μας προσκαλούν, με σκέψεις  και λόγια που μας ξεσηκώνουν:

"Ελάτε να λασπωθούμε και να δημιουργήσουμε παίζοντας ένα φούρνο από άργιλο.

Aγαπητά παιδιά, γονείς και φίλοι του Σχολειού της Φύσης, την Παρασκευή 17 Μαΐου και το Σαβ/κύριακο 18-19 Μαίου  από τις 10π.μ. μέχρι τις 15μ.μ. θέλουμε να φορέσετε άνετα ρούχα και να ρθείτε στο χώρο μας, για να νιώσετε λίγο από τη μαγεία του να χτίζεις κάτι τώρα και να μένει για πάντα! Και αυτό που θα μείνει για πάντα θα είναι εκτός από το φούρνο και οι αναμνήσεις αυτών των ημερών... όπου θα κυριαρχούν η αγωγή της ψυχής, τα γέλια και η συνεργασία και θα αποτελέσουν  τα βασικότερα συστατικά του φούρνου μας!

Ζούμε μια παρατεταμένη οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική και πνευματική κρίση. Το κλίμα φόβου κι ανασφάλειας εστιάζει πάνω στα προβλήματα και τις πληγές του παρελθόντος και  όχι στις βαθύτερες αιτίες και τις βιώσιμες λύσεις, τις δημιουργικές αντιστάσεις και τις  ρεαλιστικές  ουτοπίες.

Απέναντι σε ένα σύστημα που στηρίζεται στη διάσπαση, στον ατομισμό,  στον ανταγωνισμό, στον υλικό πλουτισμό και την αλόγιστη κατανάλωση, εμείς αντιπροτείνουμε την συνεργασία, την ανταλλαγή και την συλλογική δράση.
Υπάρχουν ήδη δεκάδες πρωτοβουλίες που αποδεικνύουν στην πράξη, ότι ένας άλλος κόσμος είναι υπαρκτός, εδώ και τώρα, όχι απλά εφικτός. Ένας κόσμος που στηρίζεται στην αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση, την οικολογία και σε ένα άλλο τρόπο ζωής, όπου θα ζούμε καλύτερα καταναλώνοντας λιγότερα και θα είμαστε σε αρμονία με τη φύση και τον εαυτό μας. Είναι πράγματα και πρακτικές τις οποίες ξεχάσαμε μέσα στο εύρυτερο κλίμα φόβου που καλλιεργείται και που έχει σαν αποτέλεσμα να πάψουμε να γελάμε, να αναπνέουμε, να παίζουμε και να φτιάχνουμε όλοι μαζί κάτι με τα χέρια μας που μετά από χρόνια να το κοιτάμε και να λέμε  « Κοιτάξτε! Αυτό το φτιάξαμε εμείς όλοι μαζί, που γίναμε ΕΝΑ!!»

Και κάπως έτσι, μας ήρθε η ιδέα να φτιάξουμε όλοι μαζί στο σχολείο ένα φούρνο από «cob» και να γίνουμε ένα με τη φύση χρησιμοποιώντας τα χέρια μας.

Αλλά τί είναι άραγε το cob; Η λέξη «cob» είναι αγγλική λέξη  που σημαίνει σβώλος, σφαιρική μάζα χώματος, καθώς αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί μάζες υγρού αργιλώδους χώματος. Είναι η αρχαιότερη και απλούστερη μέθοδος δόμησης, με την οποία δημιουργούνται μονολιθικές κατασκευές, με μεγάλες δυνατότητες γλυπτικής μορφοποίησης.Το cob είναι ένα μίγμα από άργιλο και άμμο, συστατικά που βρίσκονται στο αργιλώδες χώμα, με την προσθήκη άχυρου.Τα υλικά αναμειγνύονται με νερό, συνήθως με τα πόδια, μέχρι το μίγμα να γίνει σφιχτό αλλά εύπλαστο. Όσο είναι ακόμη υγρό τοποθετείται  απευθείας με τα χέρια, χωρίς τη χρήση εργαλείων ή καλουπιών, σε μικρές ή μεγάλες  μάζες, πάνω σε θεμέλια συνήθως από πέτρα, μέχρι να σχηματιστεί μία ενιαία στρώση, η οποία πρέπει να στεγνώσει  και να στερεοποιηθεί σχετικά, ώστε να υποστηρίξει  την επόμενη στρώση.

Τα πλεονεκτήματά του είναι ότι έχει μεγάλη θερμική μάζα και ικανοποιητική μόνωση και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον. Είναι πλήρως ανακυκλώσιμο υλικό, ενώ η πλαστικότητά του βοηθά στην εύκολη μορφοποίηση. Τέλος είναι  οικονομικό, αφού η πρώτη ύλη βρίσκεται  άφθονη στη φύση, αλλά το πιο σημαντικό  είναι  ότι αποτελεί καλό εργαλείο  συλλογικής  δουλειάς.  Έτσι λοιπόν αν αντικασταστήσουμε το τσιμέντο με τον πηλό, το σίδερο με το άχυρο και την μπετονιέρα με τα πόδια  και τα χέρια, το καρότσι με μία αλυσίδα ανθρώπων που πετάνε σβώλους από πηλό ο ένας στον άλλον, τότε έχουμε το cob.

Ο φούρνος θα γίνει σε συνεργασία με την ομάδα του κ. Κοντομάνου, που δραστηριοποιείται στη Λάρισα και που στηρίζεται και προάγει τον εθελοντισμό. Δέστε www.cob.gr."

Η διαδικασία της κατασκευής θα αρχίσει την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί το Σάββατο που θα είναι μια ημέρα γιορτής για το Σχολείο, γιατί  θα συνδυαστεί και με άλλες εθελοντικές δράσεις, καθώς βαπτίστηκε Hμέρα Eθελοντισμού . Ο εθελοντισμός επίσης διδάσκεται και είναι ουσιώδης και η Βέτα μας εξηγεί πως:

"ειδικά στην εποχή μας πιστεύουμε ότι αυτή η δραστηριότητα είναι ακόμα πιο απαραίτητη, γιατί όπως λέει και ο Στέλιος Ράμφος, διανοούμενος της εποχής μας, μόνο μέσα από την αλληλεγγύη θα καταφέρουμε να βγούμε από την κρίση ψυχικά αλώβητοι και πιο σοφοί, καθώς θα έχουμε διδαχθεί ότι η ζωή είναι ωραία όταν τη μοιράζεσαι.( κάτι μας θυμίζει αυτό...)

Γιαυτό σκεφτήκαμε μέσα σε όλα αυτά που κάνουμε, να βάλουμε και μια ημέρα εθελοντισμού, όπου γονείς και παιδιά θα έρθουν σε επαφή με διάφορες εθελοντικές δράσεις και θα πάρουν πληροφορίες γι’ αυτές. Και αυτό θα είναι πολύ χρήσιμο, καθώς θα ξέρουν που να απευθυνθούν όταν θα θέλουν να προσφέρουν.
Συμετέχουν:

Αρσις, Praxis, Praksis, Καλλιστώ  Αμυμώνη, Παιδικά Χωριά SOS, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, Οι φίλοι της Μέριμνας


Να μην ξεχνάμε πως θα υπάρχει και μουσική, φαγητό και πολλά άλλα events για τα παιδιά και...για τους γονείς τους!

Περιμένουμε  με τρελό ενθουσιασμό, τα αγόρια δεν κρατιούνται και βέβαια θα ήταν τέλεια όσοι βρίσκεστε κοντά να έρθετε, μιας και πρόκειται για μια ανοιχτή εκδήλωση. Μια εκδρομή στη φύση είναι πάντα καλή ευκαιρία και βέβαια η κατασκευή φούρνου θα είναι μια απίθανη εμπειρία!

Το Σχολείο της Φύσης  βρίσκεται στο 2ο χλμ. Τριλόφου-Επανωμής, τηλ. 2392064370

 

Την Κυριακή  19 Μαΐου, μας περιμένει ακόμη μια απίθανο Φεστιβάλ με στόχο την φροντίδα.
Μια απίστευτα συγκινητική πρωτοβουλία είναι αυτή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού και του 3ου Νηπιαγωγείου Περαίας. Μια ένδειξη αλληλεγγύης και πραγματικής υποστήριξης για έναν άνθρωπο που όλοι αγαπάμε. Όσοι έχουν γνωρίσει τον Νώντα κι όλοι όσοι τον έχουν δει να "δουλεύει" με τα παιδιά του, τους μικρούς του μαθητές ξέρουν πολύ καλά. Ο Νώντας είναι δημιουργός, εμψυχωτής, εμπνευστής και δάσκαλος. Ένας νηπιαγωγός, με μακριά μαλλιά και τζιν που μεταμορφώνεται σε οτιδήποτε.Τα πιτσιρίκια του είναι σαν τα μικρά παπάκια που τον ακολουθούν  παντού και εκείνος οδηγός, φροντιστής, αρχηγός και συνοδοιπόρος τους...
Τώρα ο Νώντας χρειάζεται βοήθεια και όλοι αυτοί που πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτόν ενώθηκαν για να τον βοηθήσουν. Δημιούργησαν μια απίθανη ολοήμερη δράση και πιστεύω πως όσοι μπορέσετε να είστε εκεί, θα βοηθήσετε έναν άνθρωπο αξιόλογο και θα περάσετε απίθανα.
Εμείς δεν το χάνουμε με τίποτε. Άλλωστε το 2ο Δημοτικό είναι το Σχολείο που πηγαίνουν τα αγόρια μας κι είμαστε πολύ περήφανοι για την πρωτοβουλία του Συλλόγου μας!
 
Παρακάτω θα ενημερωθείτε για το πρόγραμμα και τις δράσεις, που έχουν οργανωθεί από την ανακοίνωση των  δύο Συλλόγων.
"Ο Νωντας Νικολαΐδης νηπιαγωγός στο 3ο Νηπιαγωγείο Ν.Επιβατών,μετά από πτώση 11 μέτρων από την κεραμοσκεπή του σπιτιού του εκτελώντας εργασίες στις 22.01.13, νοσηλεύεται πλέον σε κέντρο αποκατάστασης. Ο Νωντας υπέστη βαριές κρανιοεγκεφαλικες κακώσεις, χειρουργήθηκε,νοσηλεύτηκε στη Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου Παπανικολάου,όπου η ζωή του κρεμόταν από μια κλωστή για αρκετές εβδομάδες, τα κατάφερε και τώρα βρίσκεται στη διαδικασία αποκατάστασης. Ο αγώνας του δεν έχει τελειώσει καθώς πρέπει τώρα να ανακτήσει επαφή με το περιβάλλον αλλά καθημερινά μας δίνει σημάδια ότι σύντομα θα βρίσκεται πάλι κοντά μας. Αργότερα θα ακολουθήσει πλαστική επέμβαση κρανίου.Ο Νωντας όλη του ζωή προσέφερε στους ανθρώπους απλόχερα και ιδίως στα χιλιάδες μικρά παιδιά που πέρασαν από τη ζωή του.Η οικογένεια του χρήζει ανάγκης οικονομικής στήριξης και με τον σκοπό αυτό σας προσκαλούμε στην εκδήλωση αυτή!!!
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Δημοτικού Περαίας , σε συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου Νηπιαγωγείου , σας προσκαλούν στη γιορτή αγάπης, προς τιμήν του αγαπημένου μας όλων, μας Νώντα Νικολαίδη .
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί στις 19 Μαΐου 2013, στο 2ο Δημοτικό Περαίας , τέρμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, στην άνω Περαία .
Την έναρξη θα κάνει η ομάδα "Σχέδια στην Πόλη" , στις 11.00  το πρωί και θα διαρκέσει μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι .
 
Δράσεις για παιδιά και μεγάλους με την ομάδα "Σχέδια στην Πόλη".
18.00 - 22.00
Εναρξη
Παιδικη Χορωδια
ZUMBA για ολους
Μουσικη βραδυα με τους
ELEN & ALEX
Γιαννη Κουλουσια - Μαρια Ρανιελα Κατεχη
DIBANIVA
ΘΑΝ ΑΣΙS & THE REBETROCKS
SIGNE BAND
παραλληλες δρασεις
Bazaar
Παραδοσιακο σουβλακι

 
 
Δραστηριότητες:
1) “Εργαστήριο σπασμένων παιχνιδιών”: παλιά ή σπασμένα παιχνίδια καθώς και άχρηστα ή ανακυκλώσιμα υλικά μεταμορφώνονται σε καινούργια πρωτότυπα παιχνίδια με τη φαντασία μας!!Ένα διαδραστικό εργαστήριο για παιδιά και γονείς.

2) “Εργαστήρι κατασκευής κούκλας”: στο εργαστήριο μας φτιάχνουμε με πολλές τεχνικές!Κούκλες μάπετ, μαρότες ή δαχτυλόκουκλες γίνονται με πολύχρωμα υφάσματα και πολλά διακοσμητικά υλικά.

3) “Παραδοσιακά Παιχνίδια της αυλής”: παίζουμε παραδοσιακά αγαπημένα παιχνίδια που η αξία τους δεν χάνεται με το χρόνο! Μήλα, σχοινάκι, τζαμί, μαντηλάκι και πολλά ακόμα περιμένουν μικρούς και μεγάλους.

4) Παράλληλες δράσεις

Υποδοχή των παιδιών με ξυλοπόδαρο
Εργαστήρι θεατρικού μακιγιάζ
Παράσταση κουκλοθέτρου με την Ευη Χατζημηττάκου
Τίτλος: "κουκλοπαιχνιδίσματα"
Όλη την ημέρα θα λειτουργεί παζάρι με χειροποίητα κοσμήματα, μεταχειρισμένα βιβλία, γλυκά , σπιτική "μερέντα", στις αθλητικές εγκαταστάσεις του σχολείου .

Θα έχουμε μπαλόνια, face painting και έκθεση φωτογραφίας των παιδιών μας .
Θα φτιάξουμε το μεγαλύτερο ποτάμι αγάπης με χάρτινες βαρκούλες , με ευχές για τον Νώντα μας .

Θα ακούσουμε τραγούδια προσευχής από τα πρωτάκια μας και θα συνεχίσουμε με ζωντανή μουσική από τοπικά συγκροτήματα . Θα χορέψουμε στους ρυθμούς της zumba και θα σας χορτάσουμε με λαχταριστά σουβλάκια !

Οι χορηγοί είναι πολλοί και οι εθελοντές ακόμη περισσότεροι !! Όλα τα έσοδα θα διατεθούν για την οικογένεια του Νώντα για την καλύτερη και γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας του .
Σε τέτοιες στιγμές αυτό που μετράει είναι η αγάπη μας προς έναν άνθρωπο που μόνο αγάπη έδινε σε μικρούς και μεγάλους
" ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΝΩΝΤΑ"
Για πληροφορίες μην διστάσετε να επικοινωνήσετε στα εξής τηλέφωνα :
Από το 2ο Δημοτικό
Κυριαζή – Βαρελά Φανή - 6974031291
Μπουζιώτη Γεωργία - 6983000626
Από το 3ο Νηπιαγωγείο
Κυριακίδου Νάσια - 6942444697

Θα είναι ένα καταπληκτικό Σαββατοκύριακο! Γεμάτο χαρά και δημιουργικότητα. Όποιοι έχετε κέφι, πάρτε τα παιδιά σας και φέρτε τα την Παρασκευή και το Σάββατο στο Σχολείο της Φύσης, να παίξουν, να λασπωθούν, να δημιουργήσουν μαζί σας και την Κυριακή όλοι στο 2ο Δημοτικό Περαίας για να περάσουμε τέλεια, να χορέψουμε, να γελάσουμε και να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο τόσο σημαντικό για όλους μας που κατάφερε να μας ενώσει για να γλεντήσουμε όλοι μαζί...για εκείνον!


Οι υπόλοιποι...να είστε καλά περνώντας ένα τέλειο Σαββατοκύριακο κι εύχομαι πραγματικά...να έχουμε όλοι την εμνευστική δύναμη του Νώντα και να μπορούμε να ενώνουμε ανθρώπους μόνο με την ειλικρινή κι ανιδιοτελή αγάπη που έχουμε χαρίσει...Αυτό είναι τελικά  επιτυχία στη ζωή!

Ευχές αγαπημένοι μας...

10 σχόλια:

ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΠΟΥΛΙΔΟΥ είπε...

ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΟΥ , ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ....ΠΛΟΥΣΙΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ...ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΤΕ ΤΕΛΕΙΑ!!!!!
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΝΑΡΤΗΣΗ,Ε???
ΚΑΛΗΜΕΡΑ!!!!

Parents Land Gr είπε...

Εχω συγκινηθει αφανταστα με την ιστορια του Νωντα αλλα και με την πρωτοβουλια τηs τοπικηs κοινωνιαs να τον βοηθησε. Οι δραστηριοτητεs ειναι τοσο ενδιαφερουσεs που με κανουν διπλα να στεναχωριεμαι που λογω αποστασηs δεν μπορουμε να ειμαστε εκει. Να περασετε τελειο ΣΚ και να λασπωθειτε πολυ. Φικακια.

Βενετία είπε...

Μακάρι να είμαστε λίγο πιο κοντά... Θα είναι όλα πολύ όμορφα, μα πιο πολύ ζηλεύω για τον φούρνο... Πηλός! Πόσο αγχολυτική είναι η επαφή μαζί του... Να περάσετε τέλεια! Φωτογράφε μας... τράβα φωτογραφίες...!

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Υπέροχες εκδηλώσεςι θα προσπαθήσω με τον εγγονό μου το μικρό να έρθω έστω και σε μία από αυτές.

mommyinhappiness είπε...

Αυτές οι δραστηριότητες μου αποδεικνύουν ότι το καλό, δημιουργικό και γνήσιο κομμάτι του Έλληνα είναι ζωντανό! Χίλια μπράβο και καλά να περάσετε!

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ όμορφη ανάρτηση
Φιλάκια ...

Αφροδίτη είπε...

Χαίρομαι πολύ, όταν ακούω και διαβάζω για πρωτοβουλίες συλλογικής δράσης που δεν έμειναν στη θεωρία ή στα χαρτιά, αλλά βρήκαν τρόπο να πάρουν σχήμα και μορφή, να γίνουν πραγματικότητα. Να περάσετε όμορφα και δημιουργικά. Περαστικά στο δάσκαλό σας.

Aspa είπε...

Μα ναι! Η ζωή είναι ωραία όταν τη μοιράζεσαι!

Να έχετε ένα όμορφο Σαββατοκύριακο και περιμένουμε να διαβάσουμε εντυπώσεις από Δευτέρα.

:)

Lena είπε...

Εξαιρετικος ανθρωπος ο Νωντας!
Ειμαι τωρα 27 χρονων και ειχα την τυχη να τον εχω νηπιαγωγο!

Μακαρι να γινει γρηγορα καλα!

Μπραβο σε ολους για την πρωτοβουλια

vailie είπε...

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ -ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΚΑΙ ΕΙΣΤΕ ΤΟΟΟΟΣΟ ΜΑ ΤΟΟΟΟΣΟ ΤΥΧΕΡΟΙ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ....
ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!
ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΧΕΣ ΓΙΑ ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΝΑΡΡΩΣΗ ΚΑΙ ΟΛΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ!
ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΦΗΜΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΤΗΣ...ΖΩΗΣ!!!

ΔΥΝΑΤΗ ΑΓΚΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΠΑ! ;Ο)