Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Φορητός πάγκος εργασίας για τα παιδιά.

Τα παιδιά μας κάνουν μικρές κατασκευές και τους αρέσει επίσης να φτιάχνουν μοντέλα. Επειδή τα πράγματα τους είναι σκορπισμένα παντού και η μαμά τους μαλώνει όλη την ώρα κι επειδή χάνουν συνέχεια μικρά πολύτιμα κομμάτια κι επειδή όπου δουλεύουν δημιουργούν το χάος, θέλησα να βρω μια λύση βολική για όλους μας. 
Θυμήθηκα λοιπόν, τους μικρούς πάγκους εργασίας που πουλούσαν στα μοντελάδικα στην Αγγλία και αποφάσισα να ψάξω μήπως και βρω κάτι το ενδιαφέρον. Βρήκα διάφορους σε ιστοσελίδες μοντελισμού, σαν αυτόν.



Βολικός μεν, αλλά πλαστικός και ακριβός...κι έπρεπε να αγοράσουμε δύο!
Αφού το σκέφτηκα κάποιες μέρες πήρα από την ιστοσελίδα τις ακριβείς διαστάσεις, μελέτησα από τις φωτογραφίες τις θήκες και την χρησιμότητα τους και αποφάσισα να δοκιμάσω να φτιάξω έναν με περισσευούμενα κομμάτια ξύλου που είχα στην αποθήκη. 

Έφτιαξαν τον πρώτο και είχε τεράστια επιτυχία. Ο μεγάλος γιος ενθουσιάστηκε όχι μόνο γιατί συμμάζεψε τα μικρο εργαλεία του μοντελισμού, αλλά και γιατί είναι πολύ βολικός και μπορεί να τον μεταφέρει ακόμη και για να δουλεύει στο δωμάτιο του, κάτι που πριν ήταν αδύνατο κι απαγορευμένο.



Έτσι έφτιαξα ακόμη έναν και για τον μικρό γιο και τώρα έχει ο καθένας τον δικό του φορητό πάγκο εργασίας, με κόστος κυριολεκτικά μηδενικό! 
Σε εμφάνιση μπορεί να μην σκίζουν γιατί φτιάχτηκαν από ρετάλια που δεν τα έβαψα. Αν όμως βαφούν θα γίνουν ομοιόμορφοι, κάτι που εμένα δεν με πολυενδιέφερε, ούτε και τα παιδιά που βιάζονταν να τους χρησιμοποιήσουν.


Δεν ενοχλούν ο ένας τον άλλο, δεν χάνουν τα πράγματα τους κι είναι εύκολο να τα κρατούν συμμαζεμένα.



Όμως το πιο σημαντικό είναι το ότι μπορούν  να μεταφέρουν τον πάγκο όπου τους βολεύει, αφού είναι ελαφρύς και μικρός.



Η κατασκευή του είναι εύκολη για κάποιον που ξέρει τα βασικά για το ξύλο κι έχει κάποια εργαλεία. Για όποιον θέλει να το προσπαθήσει, θα χρειαστούν :
  • Μια τάβλα 45x32x2,5 βάση
  • 2 σανίδια 33,5x7x1.8 πλάγια
  • 1 σανίδι 45x7x1.8 πλάτη πίσω μέρος
  • 1σανίδι 45x10x2.5 το κομμάτι που θα μπει πάνω στη βάση για να γίνουν εκεί οι υποδοχές των εργαλείων κι οι θήκες.
  • 2 πηχάκια ένα 21,5x0,5x0,4 και ένα 29,5x0.5x0,4 όπου θα μπουν πάνω στη βάση για να οριοθετήσουν την επιφάνεια κοπής, μεγέθους Α4.
  • Ξυλόκολλα
  • Ξυλόβιδες για να βιδωθούν τα πλαινά σανίδια πάνω στην τάβλα.
  • Ψιλά καρφάκια για να στερεωθούν τα πηχάκια πάνω στην τάβλα.
  • Μια σέγα για να κοπούν τα ξύλα στις διαστάσεις που πρέπει.
  • Ένα δράπανο,που είναι το εργαλείο, όπου μπαίνουν πάνω οι φρέζες (οι φρέζες, ανοίγουν κυκλικές τρύπες μεγάλης διαμέτρου, 4 με 5 πόντους) και τα τρυπάνια (ανοίγουν τις μικρές τρύπες που μπαίνουν τα πινέλα) για να ανοιχτούν οι υποδοχές και να φτιαχτούν οι θήκες που θέλουμε.
Τις σχισμές για να μπαίνουν τα φυλλάδια με τις οδηγίες τις κόβουμε με τη σέγα.
Στο τέλος αφού τριφτεί με τριβείο ή γυαλόχαρτο για να είναι λεία η επιφάνεια και ασφαλής από ακίδες, μπορεί να βαφεί με ένα βερνίκι νερού οποιασδήποτε απόχρωσης.

Βέβαια μπορεί κάποιος να φτιάξει το βασικό σκελετό χωρίς τις λεπτομέρειες και με λιγότερες  θήκες και σε άλλα μεγέθη έτσι ώστε ο φορητός πάγκος να χρησιμοποιηθεί για ότι άλλο θέλουμε. Πλαστελίνες, νερομπογιές ή ότι υλικό δουλεύουμε εμείς ή τα παιδιά μας.
Το να κατασκευάζουμε και να δημιουργούμε με τα χέρια μας είναι κάτι σπουδαίο και σημαντικό. Ιδίως για τα παιδιά.
Επειδή στις μέρες μας δεν είναι εύκολο να κάνουμε αγορές από το εξωτερικό, θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο να δημιουργήσουμε με φθηνά υλικά που είναι εύκολο να βρεθούν.
Αν κανείς πιστεύει πως μπορεί να κατασκευάσει αυτό τον πάγκο για τον εαυτο του ή για τα παιδιά, ας το δοκιμάσει. Είναι μια πολύ απλή κατασκευή και μια εξαιρετικά φθηνή λύση που όμως λύνει τα χέρια και είναι πολύ βοηθητική!

Δεν σταματάμε να δημιουργούμε, ούτε να κατεβάζουμε ιδέες και για να πω την αλήθεια αυτός ο φορητός πάγκος είναι κατά την γνώμη μου ένα τέλειο δώρο για κάποιον που ασχολείτε με κατασκευές, μοντελισμό, ή χειροτεχνίες.
Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν.
                                                                                                           Πανταζής

8 σχόλια:

Unknown είπε...

Μπράβο σας! Μακάρι να ήξερα να δουλεύω με το ξύλο για να έφτιαχνα κάτι αντίστοιχο για τα δικά μου αγόρια. Τα πράγματά τους είναι παντού!!!!!

Βενετία είπε...

Καλημέρα Πανταζή... τί όμορφη κατασκευή για κατασκευές! Συγχαρητήρια!

Litsa είπε...

Λοιπόν στην αρχή νόμισα ότι γράφει η Κατερίνα! Σκέφτηκα "καλά πλάκα μας κάνει η αδερφή μου; Φτιάχνει και ξύλινους πάγκους τώρα;", αλλά εντάξει, μετά μπήκε το μυαλό στη θέση του χεχε. Λοιπόν Πανταζή είναι τέλειοι, άλλωστε τα ανίψια μου είναι Μπομπ οι μάστορες, είναι γνωστό αυτό!
Καλοδούλευτοι οι πάγκοι! Άντε και καλές δημιουργίες!
Φιλιά σε όλους

Litsa είπε...

Α! Επίσης να σου θυμίσω Πα ότι έχεις τέσσερα ανίψια, μαστόρια κι αυτά! Ευχαριστώ!

philos είπε...

Νιώθω κι εγώ ανίψι σου Πανταζή! :p

KatrinArt είπε...

Ελα ρε!!! Τι ωραιο!!! Θα φτιαξω ενα για χρωματα μου!!!

Rena Christodoulou είπε...

Όχι μόνο για παιδιά, αλλά και για μεγάλους.
Μπράβο Πανταζή , πολύ βολικό εργαλείο.
Κι ένα συρτάρι θα μπορούσε να μετατραπεί εύκολα.
Καλό μήνα.

Αφροδίτη είπε...

Μου άρεσε πολύ... που το παρουσίασες σαν το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, Πανταζή! Υπέροχη δουλειά, απλά υπέροχη! Έχει μπει και στου μικρού το μικρόβιο του μοντελισμού (με τόσα που βλέπει γύρω του εδώ!) και δε βλέπω να το αποφεύγουμε τελικά...! Πόσο βαθιά θα χρειαστεί να βάλουμε το χέρι στην τσέπη όμως? Γιατί βλέπω ποσά, τιμές και στρίβω απότομα και τρέχω σαν το πράκτορα Βέγγο! Καλές Γιορτές, Πανταζή, σε όλους σας!