Δευτέρα 17 Μαρτίου 2014

Μπαούλο για αναπαλαίωση.

Το περσινό καλοκαίρι ήταν το καλοκαίρι της αναπαλαίωσης. Ήταν η πρώτη χρονιά των Κύκλων και ξαναβάψαμε κάποια παλιά έπιπλα που ήταν στο χώρο και θελήσαμε να τα κρατήσουμε αλλά και κάποια άλλα που είχαμε στην αποθήκη ξεχασμένα κι άλλα που βρήκαμε στο δρόμο πεταμένα....Αυτά τα τελευταία έχουν γίνει όνειρο και σύντομα θα φροντίσουμε να κάνουμε μια ανάρτηση, για να μοιραστούμε μαζί σας την χαρά του αποτελέσματος!

Από τα πιο αγαπημένα μου αντικείμενα ήταν αυτό το παλιό μπαούλο. Κι όταν λέμε παλιό εννοούμε παμπάλαιο, σίγουρα πάνω από 80 ετών και εξαιρετικά ταλαιπωρημένο...


 
Προφανώς για να το ανανεώσει κάποιος πριν πολλά χρόνια το έβαψε με καφέ λαδομπογιά...Καταστροφή! Η εμφάνιση του ήταν φριχτή και αρχικά δεν το ήθελα καθόλου, μα η αλήθεια είναι πως το χρειαζόμουν κι ήθελα να το κρατήσω.
Έτσι αποφάσισα πως αφού έπρεπε να μείνει καθώς είναι και πολύ χρήσιμο, θα πρέπει να μεταμορφωθεί. Κι άρχισε η σκληρή δουλειά γιατί το συγκεκριμένο, με όλη αυτή τη φριχτή λαδομπογιά πάνω του είχε πολλή πολλή δουλειά.

Η διαδικασία είναι πάντα η ίδια:
Βήμα πρώτο, ξύνουμε με το τριβείο.

 
Ώρες...μέρες, ξύνουμε και ξύνουμε και ξύνουμε μέχρι να μουδιάσουν τα χέρια και το επιθυμητό αποτέλεσμα είναι να καθαρίσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ξύλο. Σίγουρα θα αφήσει υπολείμματα καθώς το χρώμα έχει εμποτιστεί πια στο ξύλο, μα αυτό δεν ενοχλεί. Έτσι το μπαούλο αρχίζει να καθαρίζει και να μοιάζει κάπως έτσι.


Βήμα δεύτερο, αν το ξύλο είναι καθαρό, τότε συνεχίζουμε στο τρίτο βήμα, αν όχι τότε εμποτίζουμε το ξύλο με ειδικό μυκητοκτόνο.


Βήμα τρίτο περνάμε στην διαδικασία του βαψίματος.

Εγώ διάλεξα διχρωμία. Λευκό το μπαούλο, με κίτρινο το μοναδικό του συρτάρι.



Αν το αποτέλεσμα μας ενθουσιάσει μένουμε εδώ. Αν θέλουμε το ξύλο να δείχνει τα νερά του και να έχει μια πιο παλιά και αντικέ όψη, τότε ξύνουμε και πάλι το ξύλο, με το τριβείο ή το χέρι με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα για να βγουν οι ρόζοι και τα σημάδια του από κάτω.



Αυτό έκανα εγώ γιατί μου αρέσει να έχουν αυτή την "παλιακιά" όψη τα έπιπλα, ιδίως αυτά που είναι στα αλήθεια παλιά. Έτσι αν και το αποτέλεσμα του βαψίματος ήταν καθαρό και πανέμορφο, επέλεξα να τρίψω ξανά το μπαούλο και να αφήσω να φανούν οι γραμμές και οι ρόζοι του ξύλου και το χρώμα βέβαια θάμπωσε αρκετά κι έχασε την ένταση του.
Το αποτέλεσμα ήταν αυτό κι εμένα προσωπικά μου άρεσε πολύ και θεωρώ πως ταιριάζει πολύ καλύτερα στο χώρο.


Το μπαούλο αυτό είναι από τα πιο αγαπημένα μου κομμάτια στο χώρο που δουλεύω. Βρήκαμε και τα σωστά χερούλια για να το αναδείξουμε και έγινε πραγματικά όμορφο.



Επίσης το στόλισα εξαιρετικά λιτά κι όσο πιο απλά γίνεται, κυρίως με κεριά. Να και μια ακόμη απλή ιδέα για να φτιάξουμε τα πιο γρήγορα φυσικά κηροπήγια.



Μου αρέσουν πολύ οι κορμοί και μιας και τώρα ο καιρός ανοίγει και προτιμάμε τα ανοιχτά χρώματα, αποφάσισα να βάψω  τους κομμένους κορμούς με σπρέι βερνικιού σε λευκό χρώμα. Πραγματικά όμορφα.


Δεν μπορώ να πω πως ξέρω από αναπαλαιώσεις. Όμως ξέρω πως υπάρχουν κάποια έπιπλα που είναι κρίμα να πεταχτούν. Αν δεν γίνεται να τα χαρίσετε σε κάποιον, προσπαθήστε να τα αναπαλαιώσετε. Φαίνεται πολύπλοκο και δύσκολο, μα δεν είναι. Είναι ίσως λίγο μπελαλίδικο και ίσως λίγο χρονοβόρο ναι, το καταλαβαίνω. Αλλά η διαδικασία είναι απλή πιστέψτε με. Άλλωστε το αποτέλεσμα πάντα αποζημιώνει.

 
 
Το πρώτο έπιπλο με το οποίο ασχολήθηκα ήταν μια παλιά ταλαιπωρημένη ξύλινη πολυθρόνα που ήθελα να βάλω στο παιδικό δωμάτιο που έφτιαχνα για το πρώτο μας παιδί που περιμέναμε. Είχα πολύ χρόνο κι ο Πα μου έδειξε πως να τρίβω, με το χέρι γιατί τότε δεν είχαμε τριβείο...Ήμουν οχτώ μηνών έγκυος και την έκαναν καινούρια, μέσα σε μια εβδομάδα, βάφοντας την με ωραία βιολογικά βερνίκια. Είμαι πολύ περήφανη γιατί σε αυτή την πολυθρόνα θήλασα και τα δυο παιδιά μου και βέβαια την έχω ακόμη, στο γραφείο μου, όμορφη και λουλουδάτη.


Αν ακόμη διστάζετε να ασχοληθείτε με τα παλιά σας έπιπλα και να τα ανανεώσετε, έχω να πως ένα. Αφού μπόρεσα να το κάνω εγώ μπορεί να το κάνει ο καθένας...αρκεί να έχει λίγη υπομονή κι επιμονή.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα αγαπημένοι. Το κέφι κι η δημιουργικότητα, για χαρούμενες κατασκευές έρχονται, μαζί με τον ήλιο!
                                                                                        Κατερίνα

19 σχόλια:

xarotoart είπε...

Καλημέρα! Χαίρομαι που αρχίζω τη μέρα μου βλέποντας κάτι ,τόσο όμορφο! Καταπληκτικό έγινε (κάνατε)το μπαούλο! Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να γίνει καλύτερο, ΜΠΡΑΒΟ ΣΑΣ! Μ΄άρεσε η ιδέα με τα βαμμένα κομμάτια ξύλου, πρωτότυπα και χαριτωμένα. Να έχεις μια όμορφη μέρα!

Litsa είπε...

Το μπαούλο έγινε τέλειο! Άλλαξε όψη κι έγινε πιο φωτεινό και πιο... στα γούστα μου!
Αδερφή, φαίνεται πως κόβουμε λουλούδια από τα ίδια μέρη...:-)χεχε
Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Christina(ArtDecorationCrafting) είπε...

Καλημέρα Κατερίνα, δεν ξέρω αν πραγματικά ξέρεις από αναπαλαιώσεις αλλά και μόνο με οδηγό το ένστικτο σου το μπαούλο έγινε καταπληκτικό. Μα μπαούλο με συρτάρι; Σούπερ! Λάτρεψα και τα χερούλια :)

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

υπέροχο έγινε!!! Μπράβο παιδιά!!!

Αφροδίτη είπε...

Εσύ μεταμορφώνεις ψυχές, θα σου ήταν εμπόδιο ένα μπαούλο? Έγινε πολύ όμορφο πραγματικά! Μα με τί καταπιάνεσαι εσύ τέλος πάντων και δεν τα καταφέρνεις? Καλημέρα και καλή εβδομάδα, Κατερίνα μου!

Βενετία είπε...

Ότι το κέφι ξανάρθε, είναι αλήθεια... Κι εμείς ξεκινήσαμε με κάτι παλέτες που μας χάρισαν και πρέπει να αξιοποιηθούν γιατί πιάνουν και χώρο στην αυλή...! Ωραία ασχολία...! Χαλαρωτική!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Έγινε πολύ όμορφο! Και η διακόσμητη λιτή και ανοιξιάτικη! Διάθεση να υπάρχει! Για να είμαι ειλικρινής όμως τα εργαλεία είναι απραίτητα για να γίνει καλύτερη η δουλειά και να τελειώσει γρηγορότερα! Εκτός αν είσαι μαζόχας! Χαχα!
Kathy by anthomeli

fani είπε...

ΩΩΩΩΩΩΩ! Μπράβο κοπελιά μου τέλειο το μπαούλο το επόμενο σε περιμένει στο χωριό! Φιλάκια σε όλους!

Maria Fe είπε...

Τι υπεροχη μεταμορφωση !
Εγινε φανταστικο και το συνδιασες τελεια ! :)
Καλη εβδομαδα !!!!!

Μαρία Έλενα είπε...

Πολύ όμορφο έγινε το μπαούλο.
Φιλάκια ...

Demi είπε...

Καταπληκτικό το μπαούλο σου!!!δεν εχω ξαναδεί με συρτάρι!!
πολυ ωραια η διχρωμια μπράβο!!!καλη εβδομαδα!!

Parents Land Gr είπε...

Εγινε υπέροχο,φωτεινό και εχετε πετύχει εξαιρετικά την παλαιωσή του. ΟΣο για το κίτρινο νομίζω οτι το εκανε πιο γλυκό και καταλληλο για το χώρο που προορίζεται.

Φιλάκια πολλά

Xris Kat είπε...

Αυτό θα πει μεταμόρφωση. Έκανες καλή δουλειά. Μου άρεσε και όπως το στόλισες
φιλάκια

KatrinArt είπε...

Κατερίνα μου έγινε φοβερό! Οι αναπαλαιώσεις με τρελαίνουν. Εχουν την ταλαιπωρία τους αλλά το τελικό αποτελεσμα !!!

Μαργαρίτα είπε...

Αγνώριστο έγινε! Πολύ καλό το αποτέλεσμα, άξιζε το μούδιασμα!
Μπράβο!

Katrina είπε...

Φοβερη μεταμορφωση!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδί μου, πόσο σας ζηλεύω όλους εσάς που πιάνουν τα χέρια σας! Έπαψα πλέον να προσπαθώ κι έμεινα να θαυμάζω τα δικά σας :Ρ

Πολλά πολλά φιλιά από Μελβούρνη

Dimitra•Counting SΜiLES είπε...

Έχεις τόσο δίκιο. Κάποια έπιπλα αν και παλιά, είναι κρίμα να πετιούνται. Μπορούν να γίνουν μικρά αριστουργήματα με λίγη δουλίτσα.
Το μπαούλο έγινε ονειρεμένο. Μπράβο σου Κατερινάκι. Νιώθω την περηφάνια σου ως εδώ:)

Unknown είπε...

Καλύματα για τέτοια ξύλινα μπαούλα που πουλάνε???