Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Παιδικό Γραφείο Φορτηγό


Κάποια στιγμή έρχεται η ώρα που οι μικροί μας θησαυροί  φτάνουν σε ηλικία που χρειάζονται ένα γραφείο στο δωμάτιό τους για να μπορούν να μελετούν τα μαθήματα του σχολείου. Δηλαδή από την ηλικία των 6 ετών αρχίζουν βάσανα , όχι μόνο για τα πιτσιρίκια, αλλά και για τους γονείς. Ο συνήθης προβληματισμός είναι τι είδους γραφείο πρέπει να του πάρουμε; Τι σχέδιο; Πόσο μεγάλο; Θα του αρέσει; Πόσο θα κοστίσει;

Σας έχω λοιπόν μια πρόταση για ένα γραφείο πολύ ιδιαίτερο, που καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο, δεν κοστίζει ακριβά, και το έχω κατασκευάσει για το μεγάλο μου τον γιό.
Άρα είναι και δοκιμασμένο. Μια μικρή λεπτομέρεια . Δυστυχώς το σχέδιο είναι μάλλον «αγορίστικο».

Αρχικά το σχέδιο το ξετρύπωσα από ένα αγγλικό βιβλίο με τίτλο Toys  and children's Furniture του Terence Conran, το οποίο περιέχει σχέδια και οδηγίες για κατασκευές παιχνιδιών και επίπλων για παιδιά.


Το σχέδιο του γραφείου είναι ουσιαστικά το πίσω μέρος ενός φορτηγού, όπου η καρότσα είναι το ράφι και η ανατρεπόμενη πόρτα είναι η επιφάνεια εργασίας του γραφείου. Όλη η κατασκευή είναι αναρτημένη και στερεωμένη στον τοίχο.
Έτσι, το συγκεκριμένο γραφείο καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο στο παιδικό δωμάτιο.

Βασικές πληροφορίες

Χονδρικά οι διαστάσεις του είναι 135cm ύψος, 90cm φάρδος, 25cm βάθος με κλειστή την επιφάνεια εργασίας και 65 cmβάθος με ανοιχτή την επιφάνεια εργασίας.

Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν όλα από ρετάλια ξυλείας που είχαν μείνει από άλλες κατασκευές.
Δηλαδή σανίδια ελάτης πλαναρισμένης πάχους 2.5cm, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του βασικού γραφείου, και κόντρα πλακέ θαλάσσης  πάχους 1.5cm για την πλάτη του γραφείου, που απεικονίζει την καμπίνα με τους τροχούς του φορτηγού.
Η ανατρεπόμενη πόρτα – επιφάνεια εργασίας έγινε ενώνοντας 3-4 σανίδια μήκους 90cm μεταξύ τους με μεταλλικές λάμες στο πλάι τους και με δύο σανίδια κάθετα προς τα οριζόντια σανίδια. Αυτή με την σειρά της στερεώθηκε με μεταλλικούς μεντεσέδες τύπου «Τ» στη βάση του γραφείου.
Οι δύο ελεύθερες άκρες της ανατρεπόμενης επιφάνειας εργασίας συνδέθηκαν με αλυσίδες στο άνω αριστερό και δεξί αντίστοιχα άκρα του ραφιού έτσι ώστε όταν ανοίγει αυτή να διατηρείται σε οριζόντια θέση.


Στα πλαϊνά του ραφιού του γραφείου χαράχτηκαν τρία οριζόντια αυλάκια με την φρέζα (ρούτερ), το ένα κάτω από το άλλο, σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους για αισθητικούς λόγους. Για να σπάει η μονοτονία των λείων επιφανειών αλλά και για πιο αληθοφανές αποτέλεσμα. Η πλάτη - καμπίνα του γραφείου με το παράθυρο, το διαφορικό, τις θέσεις των φαναριών και τους τροχούς, κόπηκαν σε αυτά τα σχήματα με τη ηλεκτρική σέγα και στερεώθηκε με στριφόνια και ούπα στον τοίχο. Επάνω σε αυτή στερεώθηκε το βασικό γραφείο με ξυλόβιδες.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στρόγγυλα φωσφορούχα κόκκινα και πορτοκαλί για φανάρια, όπως επίσης και πλαϊνοί καθρέφτες για μεγαλύτερη αληθοφάνεια.

Τα χρώματα που χρησιμοποίησα για την βαφή της πλάτης – καμπίνας ήταν από την σειρά υδροδιαλυτών οικολογικών χρωμάτων για ξύλο του ΙΚΕΑ.


Το βασικό γραφείο – καρότσα αρχικά το έβαψα με συντηρητικό ξύλου της ERLAC απόχρωση καρυδιάς.
Βγήκε όμως πολύ σκούρο και επειδή δεν μας άρεσε γιατί δεν ταίριαζε με το υπόλοιπο δωμάτιο, το έτριψα με ηλεκτρικό τριβείο για να αφαιρέσω το χρώμα. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλύτερο από ότι περίμενα γιατί έμειναν υπολείμματα του σκούρου σε εσοχές, αυλακώσεις και γωνιές και αυτό το έκανε να δείχνει λίγο παλαιωμένο και τελικά πολύ πιο όμορφο.
Έτσι το πέρασα από πάνω ένα χέρι βερνίκι άχρωμο υδροδιαλυτό οικολογικό χωρίς μόλυβδο της ERLAC και ήταν έτοιμο.



Ο μικρός το χάρηκε πάρα πολύ, είναι πολύ πρακτικό γιατί μαζεύει μέσα τα πράγματα του σχολείου και το κλείνει οπότε είναι όλα τακτοποιημένα και χωρίς να καταλαμβάνει πολύτιμο χώρο στο δωμάτιο.


Αν ενδιαφέρεστε να αποκτήσετε το σχέδιο με τις οδηγίες από το βιβλίο μπορείτε να με ενημερώσετε για το ενδιαφέρον σας μέσω mail  και θα σας το στείλω σε ηλεκτρονική μορφή πάλι μέσω mail.

Αν πάλι δεν πιάνουν πολύ τα χέρια σας ή δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με την κατασκευή και σας ενδιαφέρει να αποκτήσετε ένα τέτοιο γραφείο ή ακόμη και κάτι παρόμοιο που επιθυμείτε σε άλλο σχέδιο, πολύ ευχαρίστως να σας εξυπηρετήσω…!


Πάντως το γραφείο του  Άγγελου, έχει μεγάλο "σουξέ" στους φίλους του!!

                                                                               Πανταζής

18 σχόλια:

Angelique είπε...

Φοβερή η κατασκευή!!Εξοικονομείς και χώρο!!

χρυσάνθη είπε...

Πανταζή γειά στα χέρια σου!!!Αψογη κατασκευή και αρκετά γερή απ΄όσο είμαι σε θέση να καταλάβω !!!!!Συγχαρητήρια!!!!Ο γιόκας σου πιστεύω ότι θα ξετρελάθηκε!!!

Sophie είπε...

Καλώς σε βρήκα στο σπιτάκι σου είναι πανέμορφο,κάνεις καταπληκτική δουλειά και οι οδηγίες που δίνεις είναι κατατοπιστικότατες!!!Μπράβο!!!Φιλιά!!!

Litsa είπε...

Ετοιμάσου Πανταζή, γιατί σε κανα δυο χρόνια θα μεταμορφώσεις και το δικό μας κρεβάτι...

Marie είπε...

Χα χα! Είναι φανταστικό!!! Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Μπράβο!!!

Dizzy button είπε...

Φανταστική ιδέα!!! Σίγουρα κλέβει την παράσταση μια τέτοια κατασκευή, πως να μην ενθουσιαστούν οι φίλοι του!!! Μπράβο σας! Καλώς σε βρήκα!

apinkdreamer είπε...

πολυ ομορφη και πρακτικη κατασκευη!

Νικολέτα είπε...

βρες κάτι ανάλογο και για κοριτσάκια....please!!!!!!!!!!!!Τέλειο!!!!!!!!!

Anthoula είπε...

Απλά υπέροχη κατασκευή!
Τι καλά που σε βρήκα...

NANTIA είπε...

Και πως να μην έχει "σουξέ" τέτοια υπέροχη κατασκευή!
Γεια στα χέρια σου!!!

Ανεράιδα είπε...

Καλώς σας βρήκα!!! Εξαιρετική, εμπνευσμένη, ευφάνταστη κατασκευή! Μπράβο!!!

Kathy είπε...

I like this! It looks terrific! What a great way to incorporate a desk in a small space! Well done!
Kathy

Effie's Sweet Home Designs είπε...

ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΙΔΕΑ!
ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ!

Litsa είπε...

Σου έχει δουλειά η Andria, μπες να δεις...

Marie είπε...

Καλησπέρα! Όταν έχεις χρόνο πέρνα απ'το σπιτάκι μου, ένα βραβειάκι σε περιμένει! Φιλιά!

Georgina είπε...

μου άρεσε φιλενάδα! περιμένω κι άλλες κατασκευές απο το βιβλίο σας! Ευχές!

Rena Christodoulou είπε...

ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ!!!!!!!!!!
ΠΟΛΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕ!!!!!!!!!!!
ΜΟΥΤΣ!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

τελειο!!!