Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Ορτανσίες οι αγαπημένες!

Αγαπώ τις ορτανσίες το έχω ξαναπεί πολλές πολλές φορές. Ωστόσο για να μπορέσω να μάθω να τς φροντίζω έχω σκοτώσει πολλές ώ! ναι πολλές....!

Τα τελευταία χρόνια όμως έγινε κάτι, δηλαδή τι κάτι έμαθα από τα λάθη μου και άρχισα να τις φροντίζω σωστά.Γιατί μπορεί να διαβάζεις διάφορα και να πιστεύεις πως αφού έχεις μελετήσει έχεις γίνει και ειδικός αλλά μην αυταπατάσαι....Μαθαίνουμε συνήθως μέσα από την εμπειρία και όλα τα πρώτα μου λουλούδια πλήρωσαν την έλλειψη εμπειρίας μου

Πρώτη και καλύτερη η αγαπημένη μου Αιμιλία από το Κηπολόγιο μου έδωσε και μου ξανάδωσε οδηγίες και μάλιστα κάποια στιγμή είχα απελπιστεί τόσο με το συγκεκριμένο λουλούδι που είναι κι ακριβό, που αποφάσισα πως δεν χρειάζεται να ξοδεύω τα χρήματα μου για ένα λουλούδι που στους επόμενους δυο μήνες το πολύ, θα πεθάνει...
Μέχρι που έγινε κάτι μαγικό...Σταμάτησα να προσπαθώ να τις κρατήσω ζωντανές και παράτησα στην κυριολεξία κάτω από ένα δέντρο τις δυο τελευταίες ετοιμοθάνατες και τις ξέχασα εκεί...για έναν ολόκληρο χρόνο και μόνο τις πότιζα μια στις τόσες και μετά τον βαρύ χειμώνα και ενώ ήμουν σίγουρη πως έχουν γίνει παγωτό, την επόμενο άνοιξη...κάτω από το δέντρο με περίμενε μια έκπληξη!

Ολάνθιστες φουντωτές και χαρούμενες πολύ με περίμεναν οι ορτανσίες...Τελικά ακόμη και τα λουλούδια θέλουν την ανεξαρτησία τους...σκέφτηκα!







Με ρωτάτε συχνά με πολλά μηνύματα, πως τις περιποιούμαι, οπότε οι συμβουλές μου είναι απλές και ξεκάθαρες. Μάθετε τα πάντα για το λουλούδι αυτό αλλά η δική σας εμπειρία θα σας δείξει τ χρειάζονται.
Βρείτε ένα χώρο που να έχει σκιά, δεν αντέχει καθόλου στον ήλιο η καημένη και χρειάζεται και σχετική δροσιά κι υγρασία.
Καλό πότισμα, όχι πολύ όχι λίγο. Καλό όμως,να μένει η υγρασία μα  να στραγγίζει καλά το χώμα και να μην μένουν στο νερό και μουλιάζουν. Τα λουλούδια θα είναι μεγάλα και φουντωτά αν το χειμώνα τις κλαδεύεις έτσι όπως περιγράφει η Αιμιλία στο Κηπολόγιο. Πάνω από το ματάκι δηλαδή. 
Δεν παγώνει το χειμώνα είναι απίθανα ανθεκτικό φυτό. 
Το χώμα πάντα ειδικό για οξύφυλλα και μπορείς να ρίξεις και καρφιά μέσα για ενίσχυση καθώς χρειάζεται σίδηρο.
Το χρώμα συνήθως παραμένει αν η ορτανσία είναι ροζ, φουξ, κόκκινη, ή λευκή. Οι γαλάζιες μου όλες μετατράπηκαν σε φουξ και τώρα κάνω αλχημείες μήπως και τις ξαναδώ γαλάζιες που είναι ένα χρώμα που λατρεύω, γι'αυτό και στα βαφτίσια του μικρού μας γιου είχαμε μεγάλες γαλάζιες ορτανσίες παντού!
Επίσης αγαπώ το χρώμα που παίρνουν τα λουλούδια, όταν πια έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους και γίνονται ελαφρώς θαμπά σαν το χρώμα του σάπιου μήλου. Μια πολύ  ρομαντική κατά την γνώμη μου απόχρωση.


Επίσης συχνά όταν τους λείπει σίδηρος τα λουλούδια τους είναι καταπράσινα κι αυτό επίσης είναι ένα χρώμα που με εντυπωσιάζει.


Τα φύλλα αν αποχρωματιστούν τότε χρειάζεται σίδηρο. Εγώ επειδή φοβάμαι τα σκευάσματα, παραδοσιακά, ρίχνω μέσα στην γλάστρα καρφάκια που σκουριάζουν αργά και δίνουν στο λουλουδάκι μου την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται να απορροφήσει.
Γενικά τα φρέσκο αγορασμένα λουλούδια με τα μεγάλα πανέμορφα άνθη...δεν θα αντέξουν πολύ. Είναι ντοπαρισμένα με διάφορα σκευάσματα για να είναι όμορφα και να τα αγοράσουμε και μόλις τα πάρουμε σπίτι φαίνεται σαν να αυτοκτόνησαν...
Μην αγχωθείς καθόλου. Αν το βλέπεις να ψυχορραγεί, και τα λουλούδια να σαπίζουν, να πέφτουν κλπ...άσε το φυτό να ξεκουραστεί. Κλάδεψε το στην ανάγκη κι άστο στη δροσιά του καλά ποτισμένο να ηρεμήσει. Έχει φάει πολύ φάρμακο και δεν ξέρει πως να ζει μόνο του...δώστου χρόνο!

Αποχαιρέτα τις ορτανσίες που θα αποτελειώσεις και αν θέλεις τη γνώμη μου, περίμενε πριν τις πετάξεις. Παρόλο που  τη βλέπεις πεθαμένη...περίμενε ως την επόμενη άνοιξη κι αν δεν δεις ματάκι ή φύλλο να βγαίνει ως το Απρίλη...τότε πέταξε την...Υπάρχει όμως πολύ, πολύ  μεγάλη πιθανότητα να βιώσεις μια έκπληξη...Γενικά η κηπουρική θέλει υπομονή.
Υπομονή και επιμονή!Τα λουλούδια μας μαθαίνουν πολλά....

Έχω φτάσει πια στα οκτώ μεγάλα φυτά σε διάφορα χρώματα. όλα ζουν έξω στην αυλή, κανένα μέσα στο σπίτι!
Μέσα στο σπίτι επιβιώνουν δύσκολα τουλάχιστον τα δικά μου φυτά. οι τεχνητές συνθήκες τα μπερδεύουν... τουλάχιστον τα δικά μου φυτά!
Οπότε αν είναι δώρα τα κρατάω για λίγο μέσα μην πάθουν σοκ βγαίνοντας κατευθείαν σε συνθήκες τελείως διαφορετικές από το ελεγχόμενο περιβάλλον του ανθοπωλείου που ζούσαν και μετά σιγά σιγά τα στέλνω προς το μπαλκόνι....


Κάποια είναι δωράκια που επιβίωσαν, μια ήρθε ως κλαδάκι από τη Θάσο κι είναι πια ένα πανέμορφο φυτό.
Όλες είναι σε μεγάλες γλάστρες, φοβάμαι να τις βάλω στο χώμα...δεν νιώθω ακόμη τόσο σίγουρη για τον εαυτό μου και πια κάθε καλοκαίρι γεμίζω στην κυριολεξία το σπίτι και τα βάζα μας, με χρώμα!















Επίσης μέσα στα βάζα όταν αρχίζουν να μαραίνονται βγάζω το νερό και τα αφήνω να ξεραθούν τελείως. Παραδόξως κρατούν κάτι από το χρώμα τους και βέβαια το υπέροχο σχήμα τους και εξακολουθούν να είναι πανέμορφα για μήνες...Πολλές φορές για χρόνια!


Αν θέλεις λοιπόν να μάθεις να φροντίζεις ένα λουλούδι γνώμη μου είναι να ρισκάρεις...ίσως και να θυσιαστούν μερικά...μα αυτό είναι το κόστος σε κάθε τι στη ζωή...

Αυτά αγαπημένοι...Σας στέλνω την αγάπη και τις ευχές μου, για μεγάλα φουντωτά χρωματιστά λουλούδια. Οι ορτανσίες θέλουν την ευκαιρία τους...ή μάλλον εμείς χρειαζόμαστε πολλές ευκαιρίες μαζί τους...
Οπότε αν τα καλοκαίρια μας τα θέλουμε χρωματιστά,  δεν υπάρχει πιο υπέροχα χρωματιστό λουλούδια από αυτό της πανέμορφης δροσερής ορτανσίας! 

Καλή κηπουρική...υπομονή, επιμονή και πίστη...κι η Ορτανσία...θα ανθίσει!
                                                                                                                                       Κατερίνα

5 σχόλια:

Παπίτσα είπε...

Είσαι ο αρχηγός της ορτανσίας Κα! Και όπως θα έλεγε και η Agnes: "It's so fluffy i'm gonna die!"

Litsa είπε...

Αχ αδερφή τις αγαπάω μα τις πεθαίνω κι εγώ. Αλλά που ξέρεις; Ίσως καταφέρω κι εγώ να τις κρατήσω ζωντανές κάποτε και να γεμίζω τα βάζα μου... Με επιμονή κι υπομονή. Όπως όλα τα καλά στη ζωή αλλωστε. Καλημερεεες

Unknown είπε...

κατερινα μου,αγαπημενη.το ελαβα το μηνυμα.ξερεις εσυ.οι ευαισθητοι και τρυφεροι ανθρωποι,αγαπουν,και φροντιζουν,τα λουλουδια.οπως κι εσυ,κι εγω,και αλλοι πολλοι,αγαπημενη μου,φιλακια,σε ολους σας. ρικα...........

Antigone είπε...

Οι λευκές ορτανσιες είναι το αγαπημένο μου λουλούδι, Κατερινάκι. Αλλά κ εμένα δεν μου φτουρανε.. ίσως με τα χρόνια τα καταφέρω....

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

τις αγαπω τις ορτανσιες!! οι μπλε και οι φουξ ειναι οι αγαπημενες μου!! Εχει η γιαγια μου στον κηπο της αλλα στον δικο μας..δεν τα καταφερνουν.. Ισως να ξαναδοκιμασω ομως... φιλια