Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Τριήμερο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής...



Τον Βαγγέλη Προβιά τον γνώρισα πέρσι στις Ψηφιακές Γειτονιές στην Αθήνα, όπου παρακολούθησα ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής που έκανε. Ήταν μικρό μα αρκετό για να νιώσω οικεία μαζί του και να αντιληφθώ πως ο τρόπος που "δουλεύει", ο τρόπος που σε μπάζει στον υπέροχο κόσμο της δημιουργικής γραφής...απλά μου ταιριάζει!


Αργότερα μέσα σε ένα βροχερό Σαββατοκύριακο, διάβασα το βιβλίο του κι όχι μόνο μου άρεσε και μου ταίριαξε μα υπήρχαν κομμάτια που με συγκίνησαν βαθιά και έτσι δεν έμενε παρά να τον γνωρίσω και να προσπαθήσω να παρακολουθήσω ένα κανονικό σεμινάριο μακράς διάρκειας μαζί του...Μιας κι η βάση του στην Αθήνα αυτό θα ήταν δύσκολο και όταν πια του έκαναν την πρόταση να έρθει στην Θεσσαλονίκη και συμφώνησε...πέταξα την σκούφια μου!
Αυτό το τριήμερο λοιπόν οργανώθηκε κι έφτασε....
Την Παρασκευή 24 Το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Απριλίου ο Βαγγέλης Προβιάς θα βρίσκεται στους δικούς μου, Κύκλους Ζωής για ένα τριήμερο εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής!

Θα είναι τρεις ημέρες χαράς τουλάχιστον για εμένα κι όπως γράφει κι ο ίδιος ο Βαγγέλης στο κάλεσμα του..."αν είσαι στην Θεσσαλονίκη, ή στα πέριξ, αν πιστεύεις ότι αυτό το καλοκαίρι δεν μπορείς να μην ξεκινήσεις το μυθιστόρημα που πάντα ήθελες να γράψεις, αν ήρθε η ώρα να κάνεις μια τολμηρή νέα αρχή... η ερχόμενη Παρασκευή ίσως είναι μια μέρα που θα θυμάσαι για πάντα.
Τριήμερο εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με τον Γιορζ Τρούλη. Φημίζομαι και για την τρυφερή αυστηράδα μου, και για την γαλήφικη απαιτητικότητα".




Είμαι πολύ πολύ ενθουσιασμένη και περιμένω με αγωνία. Έχουν μείνει ελάχιστες πια θέσεις μα αγαπημένοι...σας περιμένουμε! Μπορείτε ακόμη να δηλώσετε την συμμετοχή σας στα παραπάνω τηλέφωνα.
Ακολουθούν περισσότερες χρήσιμες λεπτομέρειες:

Το τριήμερο εργαστήριο δημιουργικής γραφής – πεζογραφίας έχει στόχο να εξοικειώσει με τις βασικές τεχνικές και στοιχεία της αφήγησης όσους ενδιαφέρονται για εξιστόρηση και την γραφή – και να τους εξοπλίσει με ένα σύνολο εργαλείων ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία το λευκό χαρτί.
Το εργαστήριο θα εστιάσει στα βασικά στοιχεία της τέχνης της μυθοπλασίας, και θα περιλαμβάνει τα εξής θέματα:
  • Τι είναι μυθοπλασία; Πως «ενεργοποιούμε» τον συγγραφέα μέσα μας;  
  • Τα απαραίτητα υλικά της γραφής: Η σειρά των γεγονότων, η ανατροπή, η σύγκρουση, η εξέλιξη, η περαίωση.   
  • Η σημασία του αφηγητή.
  • Εικόνα ή γλώσσα; Λεπτομέρειες ή διάλογος; Περιγραφή ή εξιστόρηση; Ταλέντο ή δουλειά;
  • Χαρακτήρας. Πλοκή. Ιδέα – τι από τα τρία παίζει τον πρώτο ρόλο;
  • Η καθημερινότητα του συγγραφέα.
Το εργαστήριο περιλαμβάνει τρεις συναντήσεις συνολικής διάρκειας 13 ωρών. Κατά την διάρκεια του θα εξεταστούν διηγήματα και άλλα σύντομα κείμενα από σπουδαίους Έλληνες και ξένους συγγραφείς ενώ οι συμμετέχοντες θα κληθούν να γράψουν ασκήσεις και κείμενα μικρότερης και μεγαλύτερης φόρμας.
Πριν την έναρξη του εργαστηρίου θα δοθούν στους συμμετέχοντες κείμενα γνωστών συγγραφέων, για τα οποία θα γίνει συζήτηση και ανάλυση και θα τους ζητηθεί να ολοκληρώσουν κάποιες σύντομες ασκήσεις - αυτή η ύλη αποτελεί τη βάση έναρξης του εργαστηρίου.

Ημέρες και ώρες του εργαστηρίου: Παρασκευή  24/4 19:00 – 22:00, Σάββατο 25/4 11:00 – 18:00, Κυριακή 26/4 14:00 – 19:00
Κόστος συμμετοχής: 50 ευρώ
Πληροφορίες: 6977824541 και 2392076009
 
Εισηγητής: Βαγγέλης Προβιάς – Πεζογράφος

Έχει παρακολουθήσει μαθήματα - εργαστήρια δημιουργικής γραφής με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους συγγραφείς, μεταξύ άλλων στο Εθνικό Κέντρο Βιβλίου και στην Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής του Kingston Writing School και του British Council.

Είναι, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, συντονιστής της ομάδας συγγραφής μυθοπλασίας ενηλίκων του British Council στην Αθήνα. Έχει διδάξει δημιουργική γραφή σε εργαστήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.
 
Κείμενά του (διηγήματά, άρθρα, κριτικές – παρουσιάσεις βιβλίων) έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες, περιοδικά και sites (protagon.gr, themachine.gr, toportal.gr, το Αθηναϊκό Free Press Metropolis, το περιοδικό της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, ΒΗΜΑgazino και το λογοτεχνικό περιοδικό (δε)κατά). Το διήγημά του «Θεσσαλονίκη, για δουλειές» συμπεριλήφθηκε στην έκδοση με τις καλύτερες συμμετοχές του λογοτεχνικού διαγωνισμού των εκδόσεων ΙΑΝΟΣ, για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
 
Τον Ιούνιο του 2014 εκδόθηκε από τις εκδόσεις ΟΛΚΟΣ η συλλογή διηγημάτων του «Τα Μαύρα Παπούτσια της Παρέλασης».
Είστε ευπρόσδεκτοι...Καλή εβδομάδα αγαπημένοι!

4 σχόλια:

Μαρία Έλενα είπε...

Όμορφο πρόταση
Φιλάκια...

μαρία στραγαλινού είπε...

Πολύ μου αρέσουν τα εργαστήρια γραφής...Άντε να δω πότε θα πάω κι εγώ σε κάποιο. Καλό και δημιουργικό τριήμερο λοιπόν, περιμένουμε εντυπώσεις! Κάτι μου λέει πάντως ότι εσύ Κατερίνα θα είσαι από τις καλύτερες μαθήτριες...

Ανώνυμος είπε...

Το προβατάκι! <3
Το αγάπησα μέσα από τις αναρτήσεις του.
Θα'ρχόμουν και για μια αγκαλιά! =)

antidrastic-element

Αφροδίτη είπε...

Να, για κάποιες τέτοιες στιγμές, για κάποιες τέτοιες συναντήσεις, για τα όνειρα που έμειναν στη μέση του πουθενά στεναχωριέμαι που άφησα αυτήν την πόλη.... Εύχομαι δημιουργικές πάντα συνέχειες, Κατερίνα μου....