Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Ιδέες για Πασχαλινά στολίσματα.

Το Πάσχα είναι μια ιδιαίτερη γιορτή. Εχει μια εσωτερικότητα κι ένα βάρος. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μπει στη διάθεση των Ευρωπαίων που θέλουν την γιορτή γεμάτη χρώμα, με πολλά λουλούδια και διάθεση χαράς. Μου αρέσει αυτό και το αποδέχομαι στην διακόσμηση του σπιτιού, μα από την άλλη μου αρέσει κι αυτή η αίσθηση του βάθους που έχει η δική μας Πασχαλινή γιορτή. Οπότε στο σπίτι συνδυάζονται και τα δύο.

Κεριά σε όμορφα βαθιά χρώματα που έχουν κάτι το γήινο. Λατρεύω αυτό τον συνδυασμό του ραφ γαλάζιου με το χρώμα της άμμου. Ευκαιρία να στολίσουμε και με τα πανέμορφα γυάλινα κηροπήγια που με το βαθύ γαλάζιο τους, μου έδωσαν την ιδέα του συνδυασμού αυτής της γωνιάς που είναι η αγαπημένη μου. Τα έφερα από την Αθήνα, δώρο της Ιωάννας, μιας απίθανης πιστής(!!!)αναγνώστριας που μου συστήθηκε με ενθουσιασμό στις Ψηφιακές γειτονιές και με ξάφνιασε και με συγκίνησε τόσο με αυτή της, την χειρονομία.
Τα μικρά μου κηροπήγιά βρήκαν τον τόπο τους και ταίριαξαν απόλυτα σε αυτό ξεχωριστό μου αγαπημένο τραπεζάκι...Το τραπεζάκι της γιαγιάς που έχω το όνομα της. Είναι πολύ παλιό, έχει τεράστια συναισθηματική αξία κι αφού έξυσα από πάνω του το φριχτό σκούρο βερνίκι, αποφάσισα να το αφήσω έτσι χωρίς καμία παραπάνω παρέμβαση...και το λατρεύω!
 





Η φετινή διακόσμηση έχει ένα κύριο στοιχείο. Φυσική ομορφιά με πολλά λουλούδια. Πανέμορφες λευκές νεραγκούλες, μέσα σε φωλιές από άχυρα. Μαζί με δυο χαρούμενα λαγουδάκια. Τα περισσότερα κρεμαστά στολίδια που έχουμε είναι δώρα της μαμάς μου που έρχονται κάθε χρόνο με τα γνωστά πακέτα...Η μαμά λατρεύει την διακόσμηση και την ομορφιά κάθε εποχή και η αγάπη της βρίσκεται σε κάθε διακοσμητική τρέλα των κοριτσιών της.
Το αυγό στρουθοκάμηλου δώρο μιας θείας μου, από την Αφρική, είναι η τρέλα των αγοριών και κάθε χρόνο έχει μεγάλο σουξέ. Τόσο μεγάλο που είναι χιλιοσπασμένο και χιλιοκολλημένο αφού κάθε χρόνο πέφτει και από τα χέρια κάποιου...Αλλά εμείς δεν μασάμε. Το ξανακολλάμε και κάθε χρόνο μας ξαφνιάζει με το μέγεθος του και μας δίνει χαρά!




 

Το άλλο αγαπημένο εκτός από τα λουλούδια είναι τα κλαδιά. Αγαπάμε τα κλαδιά. Μεγάλα και εντυπωσιακά, μικρά και χαριτωμένα, φυσικά ή βαμμένα, γεμίζουν τον χώρο ομορφιά. Μπορεί κανείς να τα βάψει σε ότι χρώμα θέλει με λαδομπογιά ή με πλαστικό σαν αυτό που χρησιμοποίησα εγώ για να βάψω άσπρα τα δικά μου.

Ευκαιρία να ξαναβγεί και από το ντουλάπι το αγαπημένο λευκό στεφανάκι που μου χάρισε στις περσυνές Ψηφιακές Γειτονιές το αγαπημένο μου Μαράκι! Μια άλλη πιστή κι αγαπημένη αναγνώστρια!


Άλλο αγαπημένο διακοσμητικό στοιχείο είναι τα αυγά. Τα συγκεκριμένα είναι αυγά ορτυκιού και τα τρώμε κανονικότατα κάνοντας τα χάζι μιας κι είναι τόσο μικρά. Τις ημέρες αυτές βρίσκουν κι άλλο ρόλο, αφού διακοσμούν σχεδόν κάθε γωνιά του σπιτιού ...



 


...και βέβαια φρέσκα λουλουδάκια. Μικρά λατρεμένα αγριολούλουδα...Μικροί πιστοί φροντιστές. Χαρίζουν τόση ομορφιά που πραγματικά με ξαφνιάζει, όπως αυτό το μικρό λαγόχορτο. Το λουλούδι του είναι απλά υπέροχο κι αν γυρίσεις τα μάτια σου, τέτοια εποχή θα το βρεις παντού στις εξοχές.


 

Όμως το απόλυτο λουλούδι αυτές τις ημέρες είναι το άνθος της Πασχαλιάς! Η μυρωδιά, τα μικρά ντελικάτα ανθάκια, το απίθανο χρώμα που κρύβει μια θλίψη και μια αισιοδοξία ταυτόχρονα. Η αίσθηση της μνήμης που ξυπνά...και  ξεπηδούν εικόνες από χρόνια παιδικά, με γιαγιάδες και ασβεστωμένες αυλές...Με ήλιους και φωνές παιδικές...
Αυτό είναι το Πάσχα και μπαίνει μες στο σπίτι μας από την στιγμή που θα κοπεί η πρώτη πασχαλιά! Λατρεύω αυτό το δέντρο κι είμαι χαρούμενη πολύ γιατί η Πασχαλιά που μου χάρισε η μαμά μου πριν τρία χρόνια, τώρα πια είναι ένα πανέμορφο δέντρο που θέριεψε στη γη και φέτος είναι ολάνθιστο!

Όλες οι κανάτες, όλα τα βάζα είναι γεμάτα κι όποιος έρχεται... φεύγοντας, παίρνει κι ένα ματσάκι μαζί του!


 
 
 

Αυτό το χρώμα, το απαλό, με τα διαφορετικά ανθάκια να σχηματίζουν  χρωματικά κύματα, με τον ήλιο να τους δίνει μια πρωινή θαμπάδα με μια θλίψη και μια χαρά μαζί! Οι πασχαλιές είναι το απόλυτο διακοσμητικό στοιχείο στο τραπέζι μας και όχι μόνο.
Να και τα μικρά χαριτωμένα κοτόπουλα μας μαζί με τα αυγά τους...όλα δώρα από νονές και θείες... δίπλα στην κανάτα με τις πασχαλιές...Μπαίνω στην κουζίνα και μαγεύομαι...Πρωινός καφές πιο μυρωδάτος από ποτέ.



Μια γυάλα με μια Ανοιξιάτικη φωλιά. Πραγματικά δεν χρειάζονται πολλά για να φέρεις την χαρά στο σπίτι. Μικρές κόκκινες  "μπέλλες", κοινές μαργαρίτες που όμως είναι τόσο ξεχωριστές μέσα στην απλότητα τους. Αυτή η Πασχαλινή γυάλα είναι η αγαπημένη των αγοριών. Από όλη την υπερπαραγωγή στον στολισμό του σπιτιού σε εκείνους αρέσει αυτή η γυάλα. Με το φυσικό στεφάνι από αμπέλωπα, τις μικρές χαριτωμένες μαργαρίτες, τα κλαδιά και τα άχυρα με τα μικρά χρωματιστά αυγουλάκια τριγύρω. Τώρα είναι και δική μου αγαπημένη!


 

Τα αυγά της νονάς....Η νονά του Γιώργου κάθε χρόνο του δωρίζει αυτά τα απίθανα χάρτινα αυγά που είναι σαν να βγαίνουν από άλλη εποχή. Δεν ξέρω που τα ξετρυπώνει μα είναι υπέροχα vintage κι εγώ τα αγαπώ και φροντίζω να στολίζουν πάντα το σπίτι μας.



Αν όλα τα στολίδια μας μυρίζουν άνοιξη...η πασχαλιά μας μεταφέρει αυτή την αίσθηση της κατάνυξης και της εσωτερικότητας. Οι λευκές και γαλάζιες κανάτες. Το κάτασπρο, πλεκτό τραπεζομάντηλο της γιαγιάς. Η πασχαλιά που μυρίζει Πάσχα! Το μόνο που λείπει είναι τα τσουρέκια να μυρίσει το σπίτι μαχλέπι και κακουλέ και βέβαια τα αυγά. Φέτος δεν θα βάψουμε παρά μόνο κόκκινα! Αυτή είναι η διάθεση μας και λέω να την ακούσω. Το Πάσχα είναι πολλά...τόσα πολλά. Μια γιορτή γεμάτη παραδόσεις και συναισθηματική φόρτιση. Μια γιορτή γεμάτη χαρά και πόνο.


Ξημέρωσε Μεγάλη Δευτέρα αγαπημένοι! Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, με συναισθήματα αγάπης, συγχώρεσης και ψυχικής γαλήνης...Ετοιμαζόμαστε να  νιώσουμε τις ημέρες αυτές τις πολύτιμες και να τις ζήσουμε με την κατάνυξη που τους αξίζει.
Καλημέρα λοιπόν!!!!Υπέροχη φωτεινή καλημέρα.
                                                                                         Κατερίνα

11 σχόλια:

Vaya είπε...

Υπέροχα, υπέροχα, υπέροχα! Τι άλλο να πω; τόσο όμορφες εικόνες, τόσα χρώματα, τόση φύση. Συγχαρητήρια Κατερίνα. Κι αυτό το τραπεζάκι σου στις αναρτήσεις σου το χάζευα. Τώρα έμαθα και την προελευσή του.. και τα βαζάκια στην κορνίζα σας καταπληκτική ιδέα. Και του χρόνου εύχομαι και καλή Μεγάλη Εβδομάδα.

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

καλημέρα Κατερίνα μου!! Υπέροχες ανοιξιάτικες εικόνες!! η Πασχαλιά είναι το αγαπημένο μου λουλούδι.. φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα

Αφροδίτη είπε...

Πολλά έχω να σου πω.... Πολλά με μαγνήτισαν στα σημερινά σου λόγια.... Το τραπεζάκι της γιαγιάς, το δαντελένιο τραπεζομάντηλό της, ο συνδυασμός γαλάζιου και μπεζ, ο συνδυασμός της θάλασσσάς μου, το δέμα της μαμάς, τ' αγριολούλουδα στα βάζα, τα δώρα της νονάς, το βάθος του πόνου και της χαράς, όλα είχαν κάτι να μου θυμίσουν.... Ματσάκι με πασχαλιές εγώ δε θα σου πάρω.... Καλή Μεγάλη Εβδομάδα, αγαπημένη μου Κατερίνα. Καλή Μεγάλη Εβδομάδα εύχομαι.

Βενετία είπε...

Καλή Μεγάλη Εβδομάδα... εύχομαι να την ζήσετε όπως επιθυμείτε! Κι όταν επέλθει η λύτρωση με την Ανάσταση τότε όλες οι σκέψεις να αναστηθούν μαζί Του και τα όνειρα να πάρουν μορφή...!

Litsa είπε...

Τι ομορφιά! Όλα τόσο φωτεινά. Και οι πασχαλιές τι ζηλευτές. Είναι το μόνο που δεν εμπεριέχεται στη φετινή μας διακόσμηση...
Τα αυγά του Γιώργου είναι φανταστικά!
Όσο για τα αυγά, κι εγώ μόνο κόκκινα φέτος. Δεν ξέρω γιατί, αλλά δεν έχω όρεξη για πειραματισμούς, μόνο για παράδοση...
Καλημέρα KaPa
Και του χρόνου!

My Lovable Baby (by Daeira mommy) είπε...


Πω πω πω ομορφιές! Γέμισε η οθόνη μου χρώμα κ υπέροχες εικόνες. Μου έδωσες πολλές ιδέες Κατερίνα...για του χρόνου. Γιατί φέτος ούτε αυγά δε με βλέπω να βάφω :)
Καλό Πάσχα!

Ανώνυμος είπε...

υπεροχες εικονες..λατρευω τις πασχαλιες..μου εφτιαξες την διαθεση σε μια πολυ μουντη περιοδο..πολλα συγχαρητηρια..χρυσα

Mamaggela είπε...

Την γλυκιά μου καλημέρα από την όμορφη Κρήτη!
Λατρεύω αυτά τα κλαδιά.
Πανέμορφες εικόνες Κατερίνα.
Μας δίνεις ιδέες!

Καλή Μεγάλη εβδομάδα να έχουμε

vailie είπε...

Ολα ομορφα,γιορτινα κ πλαισιωμενα με ολες αυτες τις υπεροχες αναμνησεις! Το καθετι εχει την μικρη του ιστορια κ σημαινει κατι για εσας! Μου αρεσουν αυτες οι περιηγησεις στον ομορφο κοσμο σας, kapaworld!!! ;-)
Καλη Ανασταση ναχουμε!
Φιλακια.....

Maria Fe είπε...

Τι ομορφιες ειναι αυτες!
Πωπωπω.. Πολυ εντυπωσιακα πραγματικα !
Καλες γιορτες

Owl Mommy Βέρα είπε...

Γέμισα χρώμα και χαρούμενη Πασχαλινή διάθεση :-)
Πόσο όμορφα όλα! Μα πιο όμορφες..οι πασχαλιές!