Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

Μια ζωγραφιά με δακτυλομπογιές και καλοκαιρινές γεύσεις.

Μια  ωραία καλοκαιρινή  ημέρα συνήθως περιέχει χυμό για πρωινό. Φρέσκο χυμό για όλους.Με βουνά από όλων των ειδών τα φρούτα και τα λαχανικά που έχει το ψυγείο. Στους χυμούς μας πάντα βάζω και λαχανικά. Ότι έχουμε πιπεριές, καρότα, ντομάτες.
Τα παιδιά όταν ήταν μικρά δεν τους συμπαθούσαν αυτούς τους χυμούς.Τώρα απλά τους λατρεύουν....Η δύναμη της συνήθειας και τι συνήθειας, super υγιεινής!



Και μετά αρχίζει η ημέρα.Οι ημέρες μας είναι προγραμματισμένες.Το ίδιο και οι ημέρες των παιδιών και οι δραστηριότητες τους.Πόσες ώρες θα δουν τηλεόραση, τα φρούτα, τα γλυκά, ΄που θα φάνε.Μπορεί να φαντάζει καταπιεστικό μα η αλήθεια είναι πως το πρόγραμμα τους βοηθά και τους χαλαρώνει...ναι ναι! Ξέρουν τι πρέπει να κάνουν,δεν χάνονται στις ατέλειωτες ώρες της καθημερινότητας, δεν μπερδεύονται, δεν χαόνονται και βαριούνται πολύ λιγότερο από όσο θα βαριόταν αν δεν είχαν το πρόγραμμα. Και βέβαια μόλις βγούνε από το πρόγραμμα αρχίζουν οι εντάσεις που έρχονται από την βαρεμάρα και τη χαλαρότητα. Οπότε το προγραμματάκι μας το τηρούμε όσο μπορούμε έχοντας πάντα στόχους που πρέπει να φτάσουν. Το πρόγραμμα το βγάλαμε βέβαια μαζί και το υπέγραψαν οι ενδιαφερόμενοι, με μεγάλη σοβαρότητα...πολύ πλάκα!

Μέσα στο καθημερινό πρόγραμμα υπάρχουν  δραστηριότητες που κάνουμε και μαζί.Οπότε το Σαββατοκύριακο που ο μπαμπάς ήταν τέζα στο κρεββάτι με άτυπη πνευμονία, εμείς αποφασίσαμε να κάνουμε ζωγραφική με δακτυλομπογιές.
Στην αρχή γκρίνιαζαν. Μάλιστα...δεν ήθελαν να λερωθούν.Θυμήθηκα τότε τα λόγια της Βέτας από το Σχολείο της Φύσης, που έλεγε πως τα παιδιά μεγαλώνοντας αρχίζουν να δυσκολεύονται να κάνουν δραστηριότητες που πρέπει  να λερωθούν....και ιδού! Το έβλεπα να συμβαίνει.





Εγώ θεώρησα πως θα πετούσαν τη σκούφια τους μα εκείνοι ήταν διστακτικοί. Κάθισα λοιπόν μαζί τους  κι άρχισα κι εγώ να ζωγραφίζω μαζί τους  με τα χέρια.


Στην αρχή έβαφε ο καθένας το κομμάτι του, μετά εγώ άρχισα να εισβάλλω στο χώρο τους και με ακολούθησαν...Πόσο δύσκολα μπαίνουν σε κουτάκια τα παιδιά μας...πόσο δύσκολα βγαίνουν!


Ήταν τέλεια. Στο τέλος έβαψαν εμένα.Με έκαναν ινδιάνα και δεν τη γλύτωσε ούτε ο Λου, που τον έκαναν λέει σκύλο Ιθαγενή!


Η κοινή ζωγραφιά μας είναι απίθανη. Για υπογραφή έχει τις παλάμες και τις πατούσες μας και θα διακοσμήσει το γραφείο μου.




Βέβαια ακολούθησε το απαραίτητο μπουγιέλο για να καθαρίσουν οι μπογιές από πάνω μας...Τέλεια καλοκαιρινή ημέρα με ένα και μοναδικό μήνυμα...ας λερωθούμε, ας βραχούμε, ας γελάσουμε κι ας βάψουμε τα σώματα και τα πρόσωπα μας. Είχα χρόνια να την νιώσω αυτή την αίσθηση και κατάλαβα πόσο μου είχε λείψει.


Είναι αστείο κι απελευθερωτικό...κάτι ήξεραν οι Ιθαγενής Ινδιάνοι...που λέει κι ο Άγγελος!

Συνήθως μια τέτοια τέλεια καλοκαιρινή ημέρα περιλαμβάνει και το τέλειο σάντουιτς του μπαμπά.
Ένα καλοκαιρινό πιάτο που λατρεύουμε.


Λαχανικά ψημένα στο γκριλ, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια,  κομμάτια  από μοσχαρίσιο άπαχο κρέας ψημένα επίσης στο γκριλ αλειμμένα με ελάχιστο λάδι, φρέσκιες ντομάτες κι αγγουράκια, ρίχνουμε μπόλικο μαϊντανό και λεμόνι και κλείνουμε το ελαφρώς ψημένο ψωμάκι που έχουμε  αλείψει με λίγη μουστάρδα. Απίθανα υγιεινό.


Μπορεί κανείς να παραλείψει το κρέας και να το κάνει χορτοφαγικό.Μια συνταγή που ξεπατίκωσε ο Πα από τον J.Oliver και την λατρέψαμε. Με παγωμένη μπύρα ή ακόμη και παγωμένο τσάι, είναι ότι πιο τέλειο και ελαφρύ για το μεσημέρι ή το απόγευμα, κρύο ή ζεστό, ένα πιάτο, γεμάτο με γεύσεις  καλοκαιριού...και βέβαια για κλείσιμο γιαούρτι με το φανταστικό βύσσινο γλυκό του κουταλιού της ακριβής μου κυρίας Παρασκευής, που μου το έστειλε μαζί με δυο μικρά ανθάκια...και με γέμισε με τις μνήμες της γιαγιάς μου!


Ευχαριστώ υπέροχη μαμά της υπέροχης φίλης μου...που είσαι και πάλι εκεί μακριά...

Καλό μήνα λοιπόν. Μπήκε σήμερα ο ονειρεμένος μου Αύγουστος. Καλώς να τον δεχτούμε όλοι μας. Καλώς να μας βρει, όπου κι αν είμαστε...μακριά, κοντά, καλοκαιρινά ή λιγότερο καλοκαιρινά...Το Ελληνικό καλοκαίρι φτάνει στην κορύφωση του! Σας καλημερίζω με το ολάνθιστο λουλούδι μου...


Δεν ξέρω πως το λένε, μα είναι τόσο απίθανα δυνατή η κόκκινη και πορτοκαλιά έκρηξη των χρωμάτων του. Τόσο Αυγουστιάτικη! Το αγαπώ αυτό το μικρό Αυγουστιάτικο κι εξωτικό μου, λουλούδι...όπως αγαπώ και τον Αύγουστο...κάθε Αύγουστο!
Φωτεινή, λαμπερή, Αυγουστιάτικη Καλημέρα αγαπημένοι!
                                                                                                     Κατερίνα

13 σχόλια:

lolipopfamily είπε...

Καλό μήνα λατρεμένοι μου. Δεν φύγατε ακόμη; Σου είπα οτι σου πάει η ανεμελιά; Φιλάκια πολλά

thomi είπε...

καλημερα γλυκουλα μου!
αν φυγετε με πλοιο απο πειραια και εχετε ενα κενο, παρε τηλ..happy August kapa family:)

υγ με τον λου ελιωσα, ο γλυκουλης μου..κυριολεκτικα σκυλι-ινδιανος!
να του δωσεις μια αγκαλια απο μενα..

Dee Dee είπε...

Ειμαι κι εγω υπερ του προγραμματος. Αλλιως χανομαστε σε μια αβεβαιοτητα και μας ρουφαει επικινδυνα η καθημερινοτητα. Και δεν αναφερομαι μονο στα παιδια, αλλα και σε εμας. Χθες ημουν μονη στο σπιτι. Η μικρη διακοπες με τους γονεις μου, ο Δ ως αργα στη δουλεια κι εγω βουλιαξα στον καναπε κανοντας το απολυτο τιποτα, χωρις να το απολαμβανω ομως αυτο! Αν ειχα προγραμματισει καποια ταινιουλα, καποια βολτουλα θα ηταν καλυτερα ολα. Ωραια και τα αυθορμητα, αλλα αξιζουν μονο οταν στην καθημερινοτητα υπαρχει καποιο προγραμμα. Μονο ετσι φαινεται ο αυθορμητισμος κι εχουμε και χωρο γι'αυτον.
Πολλα ειπα. Πολυ γραφω σημερα :)

Καλη σου μερα Κατερινα μου!

Βενετία είπε...

Καλό μήνα .... Καλημέρα μικρή Ινδιάνα... χρωματιστή και έντονα Αυγουστιάτικη! Να περάσετε καλά!

Litsa είπε...

Πολύχρωμη καλημέρα!!!
Σε λίγο μαζευόμαστε για τον πιο καλοκαιρινό μήνα!
Εύχομαι να περάσουμε τέλεια, ναι;
Φιλιά

Μαρία Έλενα είπε...

Καλό μήνα
Όμορφα πάντα να περνάτε
Φιλάκια ...

Αφροδίτη είπε...

Δοκιμάσαμε κι εμείς αυτό το καλοκαίρι στην αυλή μας δαχτυλομπογιές μαζί με τη φίλη μας, την Ελπίδα, και η αίσθηση ήταν πράγματι απογειωτική! Δε φοβηθήκαμε να λερωθούμε, γιατί είμαστε ακόμη μικροί... Υπέροχα αυγουστιάτικα χρώματα, υπέροχες γεύσεις, που έγιναν αισθήσεις ανεξίτηλες, μνήμες νωπές, ολοζώντανες, μνήμες της καρδιάς. Καλό μήνα! Να έχεις έναν ολόγιομο, σαν το αυγουστιάτικο φεγγάρι, από μαγικές στιγμές Αύγουστο! Σε φιλώ.

Gina-Teta είπε...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ! ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΑΚΙΑ!

Owl Mommy Βέρα είπε...

Καλό μήνα οικογένεια KaPa! Να χαρείτε αυτόν χρωματιστό Αύγουστο!

Ανώνυμος είπε...

Καλό μήνα! Υπέροχη η ζωγραφιά με τις δαχτυλομπογιές! Και φαίνεται πόσο το διασκεδάσατε! Φιλιά!

Parents Land Gr είπε...

Μία μέρα γεμάτη χρώματα και γεύσεις. Ιδανικά για Αυγουστο.Να περνάτε έτσι όμορφα και οικογενειακά.

Ανώνυμος είπε...

Πόσο υπέροχες γεύσεις οι χυμοί και το ελαφρύ σάντουιτς....Μπράβο σας για τον κόπο που κάνετε για τη διατροφή σας!
Και για τον προγραμματισμό των ημερών για τα παιδιά, πλουτίζει τις μέρες τους!

Ν.Μ.

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Νοστιμιές και όμορφα καλλιτεχνήματα! Υπέροχα όλα !
kathy by anthomeli