Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Χριστούγεννα γεμάτα αγάπη....

Χριστούγεννα 2012....Τι να γράψω; Οι εικόνες θα "μιλήσουν".
Μπήκαμε στο καράβι μια ημέρα παγωμένη.Τα παιδιά συναντήθηκαν με τις ξαδέρφες τους κι ήταν ευτυχισμένα.


Κατεβήκαμε σε ένα τοπίο ομιχλώδες με το βουνό πασπαλισμένο με χιόνι και πήραμε το δρόμο για το ορεινό Καζαβήτι...


Εκεί στο μαγικό σπίτι μας υποδέχθηκαν εικόνες απίστευτης ομορφιάς...Μια τούγια στολισμένη με αληθινά ρόδια, καλαμένια αστεράκια και σοκολατάκια!!! Ένα Χριστουγεννιάτικο δέντρο πανέμορφο. Υπέροχο μεσ' την απλότητα του.
Δίπλα του ένα κόκκινο κάδρο φτιαγμένο από τα παιδιά. Στο κέντρο,  με ρεβύθια σχηματισμένη η λέξη "Αγάπη".


Μας περίμενε αναμμένο το τζάκι και καυτό τσάι με κέικ μυρωδάτο και άνθρωποι χαρούμενοι και χαμόγελα πλατιά...


Η παρέα μεγάλη και φωνακλάδικη.Τα παιδιά έπαιζαν επιτραπέζια, μάλωναν, γελούσαν, διαφωνούσαν...


Κι άρχισαν τα Χριστούγεννα....όλα έμειναν πίσω μακριά, πέρα από τη θάλασσα.
Ξαφνικά δεν υπήρχαν τηλέφωνα, ούτε internet, δεν υπήρχε καμία επαφή με τον έξω κόσμο.Δεν μας έβρισκε κανείς...Ξεχάσαμε τα κινητά παρατημένα κάπου σε κάποια τσάντα, σε κάποια τσέπη και ξυπνήσαμε σε ένα ομιχλώδες τοπίο με τις φωνές από τα τραγουδιστά κάλαντα των παιδιών μας...


Ακολούθησε πρωινό με τραγούδια...ναι ναι, τραγούδια και κάλαντα και παραδοσιακούς χορούς με τις πιτζάμες!


"Μα πως δεν θα πούμε τα κάλαντα;" ρώτησε η Νίτσα κι αυτό ήταν αρκετό για τον ξάδερφό μου να σύρει το χορό...πρωί πρωί!Αγαπώ αυτή του την τρέλα.

Τα παιδιά άνοιξαν το μεγάλο τραπέζι κι έστησαν εκεί ένα εργαστήρι χειροτεχνίας.


Κολλούσαν έκοβαν, δημιουργούσαν, έβαφαν για ημέρες. Στολίσαμε όλο το σπίτι με στολιδάκια που έφτιαξαν, με λαμπάκια και κεριά που μας έφερε η Νίτσα και με όλα τα στολίδια του δάσους...Μουσική διάχυτη, ένας ήλιος να μπαίνει από τα παράθυρα και να μας ανεβάζει τη διάθεση και ο ήχος της φωτιάς που τριζοβολά στο τζάκι...

Στολίσαμε όλοι μαζί,  την Παλατιανή της Νίτσας και του Νίκου και όρμησε με μιας το Πνεύμα των Χριστουγέννων...και μας συνεπήρε όλους...


Τα παιδιά ζούσαν το όνειρο τους...Φίλοι, ξαδέρφια, δάσος και όλα αυτά μέσα στα Χριστούγεννα!Δεν θέλει και πολύ να ζουρλαθεί κανείς...Και ζουρλάθηκαν!!!

 
Τάιζαν τις κότες, ζουλούσαν ασταμάτητα το μικρό Λέο (το σκύλο της Νίτσας και του Νίκου)εξερευνούσαν το βουνό, έπαιζαν επιτραπέζια, έβλεπαν όλοι μαζί ταινίες, έτρωγαν  όλα τα αγαπημένα τους, κι οι ανιψιές μου, μου ετοίμαζαν απογευματινό τσάι στο πουά τσαγερό τους με ξύλινα μπισκότα...με το σχόλιο..."θεία είσαι η μόνη που τα τρώει!!"...τα ξύλινα μπισκότα...Ευτυχώς η μαμά τους κάθε απόγευμα μου έφτιαχνε ένα τέλειο μυρωδάτο εσπρέσο και με αποζημίωνε που έτρωγα, τα ξύλινα μπισκότα των κοριτσιών της!

Ήταν  όνειρο να τους βλέπουμε τόσο χαρούμενους...Τόσο ζωντανούς.Τα παιδιά που ζουν στο σπίτι της Νίτσας και του Νίκου, ανακάτεψαν την κλειστή τους παρέα, την δοκίμασαν, την ανέπτυξαν!Έπαιξαν, πλακώθηκαν, μάλωσαν, μας άλλαξαν τα φώτα και στο τέλος την ημέρας ήταν πάλι παιδιά...ξαπλωμένα όλα μαζί να βλέπουν ταινία στριμωχτά ο ένας δίπλα στον άλλο! Τι μάθημα για εμάς τους "μεγάλους"...


Οι ημέρες ηλιόλουστες και κρύες. Ξεκινούσαν στην μεγάλη κουζίνα, με την αγαπημένη μας Αγγέλα με τον Πέτρο να την επιβλέπει(χεχε), καθώς  έστρωνε πρωινό για όλα τα πιτσιρίκια. Αν δεν ήταν η Αγγέλα νομίζω θα πεινούσαμε...Έμπαινε στην κουζίνα και έκανε θαύματα...Μας γέμιζε την ημέρα με τρυφερότητα μέσα από τα τέλεια μυρωδάτα ψωμάκια και πίτσες και φαγητά και γλυκά της...Νομίζω πως εκείνη "μαγείρευε" την μισή από τη μαγεία που νιώθαμε μέσα από τις γεύσεις! Πως είναι δυνατόν ένας άνθρωπος να τα φτιάχνει όλα αυτά χοροπηδώντας και τραγουδώντας, σε περίοδο διακοπών, σε μια κουζίνα που δεν την ξέρει; Μας ζάλισε! Ηταν ο άσπρος Σίφουνας...όχι δεν ήταν η Αγγέλα, ήταν η μαμά Αγγέλα!!! για όλους μας...
Εκείνη ως αντάλλαγμα είχε λίγες στιγμές ηρεμίας, παρέα με το βιβλίο της.

 
Μετά από έναν πρωινό καφέ οι αισθήσεις μας οξύνονταν κι ήμασταν έτοιμοι να σκαρφαλώσουμε στα βουνά και στα λαγκάδια....Κάθε μέρα παίρναμε τα βουνά και με οδηγούς τους μικρούς ανάδοχους την Νίτσας και του Νίκου οργώναμε τα λαγκάδια και τις ρεματιές...Διαδρομές αλλόκοτες, δύσβατες, μονοπάτια γλιστερά, με το ποτάμι να δημιουργεί μικρούς χείμαρρους και τα δυο αυτά μικρά να μας δείχνουν το δρόμο! Η εξοικείωση τους με το βουνό απίστευτη. Μας έδειχναν τα δέντρα, μας ξενάγησαν σε κάθε γωνιά, έκαναν parkοur στους κορμούς των δέντρων και στα βράχια.Πηδούσαν, σκαρφάλωναν, έτρεχαν με ορμή στα άγρια μονοπάτια...φοβηθήκαμε και ζηλέψαμε! Αγρίμια, ένα με το δάσος!


 
Το δάσος...απίστευτα όμορφο! Για μια ακόμη φορά...Άγριο, γεμάτο καρπούς και κρυμμένους θησαυρούς...Μας περίμενε κάθε μέρα για μια μακρινή βόλτα μέσα του κι εμείς, γελούσαμε και τραγουδούσαμε δυνατά, κάναμε αντίλαλο, χανόμασταν στην ομίχλη, κάναμε πλάκα με τα αγόρια και γκριμάτσες με τον τρελό μου λατρεμένο ξάδερφο που είναι ο μεγάλος αδερφός και μαζί του είμαι  πάντα "η μικρή" που θα της "τη λέει", θα τη διορθώνει, θα την εμψυχώνει, θα την κοροϊδεύει ασταμάτητα ...Τι τέλεια αίσθηση!!!

                       χεχε κάποιος έχει κερατάκια....

Χριστούγεννα γεμάτα με τροφή για όλες τις αισθήσεις...και γεμάτα υπέροχες γεύσεις.Τραπεζώματα με φωνές.Απίστευτα μαγειρέματα γεμάτα έμπνευση.Τσουγκρίσματα και φωνακλάδικες συζητήσεις....και τραγούδι.Η Νιτσα έκανε πάλι το θαύμα της και ζήτησε από τα παιδιά να μας τραγουδήσουν και βρεθήκαμε να ψέλνουμε όλοι μαζί τραγούδια των Χριστουγέννων.Εμείς πιο δυνατά από τα παιδιά...Το είχαμε ανάγκη!
Η βραδιά έκλεισε με το διάβασμα ενός παραμυθιού...."Σταχτένιος και Καρβουνίτσος"! Ήταν υπέροχα....Συγκινήθηκα πολύ!


Τι θα κρατήσω από αυτά τα Χριστούγεννα....
Τη Βραδυνή βόλτα με τα παιδιά στο χωριό και στο δάσος. Αναμμένα κεράκια, ψιθυριστές φωνές και ένα τοπίο απόκοσμο!


Τη βόλτα με τον ξάδερφο μου στο δάσος. Νύχτα, ένας αέρας απαλός φυσούσε πάνω από τα δέντρα, μας ανακάτευε τα μαλλιά και μας δρόσιζε με απαλές ριπές στο πρόσωπο, μαζί με υγρασία. Συζήτηση σχεδόν μυστικιστική, που θα μοιραστώ μαζί σας κάποτε... και ένα δάσος σκιασμένο από το φεγγάρι...Αστροφώτιστο και τρομακτικό...Το λάτρεψα!


Η εικόνα των φωτισμένων παραθύρων, την Άγια Νύχτα.
Μέσα το αναμμένο τζάκι και τα παιδιά γύρω του...και η ζεστασιά κι η ασφάλεια.Οι ευωδιές και τα απαλά  γιορτινά λόγια.


Εγώ ξαπλωμένη σε ένα παχύ στρώμα φύλλων.Οι φωνές των παιδιών που παίζουν κάπου μακριά και τα γέλια της υπόλοιπης παρέας κοντά μου. Γύρω τα δέντρα, πελώρια, αγέρωχα. Η ομίχλη να παίζει με τον ήλιο και η φωνή μέσα μου να φωνάζει "σ 'ευχαριστώ!" ξανά και ξανά...θα μπορούσα να μείνω εκεί για πάντα...


Όμως ήρθε το τέλος και μπήκαμε πάλι στο καράβι και η Αγγέλα γελούσε με τους γλάρους που έπαιζαν κι έκαναν βουτιές πάνω από τα κεφάλια μας...Το αντίο είχε γέλια και θλίψη. Όχι για τα Χριστούγεννα που έφυγαν, γιατί τα είχαμε ζήσει ως το μεδούλι... μα για εμάς που θα χαθούμε πάλι στην καθημερινότητα...και δεν θα βρισκόμαστε τόσο συχνά να λέμε χαζά και να πειραζόμαστε και να γελάμε...όπως γελούσαμε γύρω από τη φωτιά, μόλις βάζαμε τα παιδιά για ύπνο. Αυτή η τρελο οικογένεια είναι τόσο σημαντική για εμάς....


Ήταν υπέροχα...Δεν μου έλειπε τίποτε...εκτός ίσως από την οικογένεια μου. Ήξερα όμως ότι η μαμά κι ο μπαμπάς είναι χαρούμενοι παρέα με την αδερφούλα και τα πιτσιρίκια της...οπότε μπορούσα να αφεθώ και να περάσουμε κι εμείς ονειρεμένα...σε ένα δάσος μαγικό, παρέα με ανθρώπους εμπνευσμένους, που ξέρουν να δίνουν και να μοιράζονται. Σε ένα σπίτι που τα χωρά όλα και πόνο και θλίψη και οργή και μπορεί και τα μετατρέπει σε αγάπη...Γιατί εκεί...η αγάπη είναι παντού! Όπου και να  γυρίσεις...Αρκεί να θέλεις να τη δεις....όπως και στη Ζωή...


Αυτό είναι το Καζαβήτι. Αυτό είναι το σπίτι της Νίτσας και του Νίκου...

Σας ευχαριστούμε για όλες τις ζεστές γιορτινές σας  ευχές. Μεγάλες εκπλήξεις μας περίμεναν σπίτι με δωράκια, κάρτες και μηνύματα ...μα αυτά είναι μια άλλη ιστορία!! Μέχρι να την πούμε, ευχόμαστε Χρόνια Πολλά αγαπημένοι μας...Είστε στ 'αλήθεια "Αγαπημένοι"!
                                                                                           Κατερίνα

25 σχόλια:

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Βρεθήκατε στο στοιχείο σας ΚαΠα! Στην φύση! μαζί με τους αγαπημένους σας! Υπέροχη γεύση μας αφήσατε! Καλή συνέχεια των διακοπών σας!
Kathy by anthomeli

Georgina είπε...

Καλή Πρωτοχρονιά Kapa family! Να περνάτε υπέροχα! Το Κασαβήτι μου έμεινε κι εμένα αξέχαστο από τότε που ο επισκέφτηκα! Φιλιά πολλά!

ειρήνη χειροποιήματα είπε...

Όμορφες και ζουζουνιάρικες οικογενειακές στιγμές!! Χρόνια πολλά σας εύχομαι και να περνάτε πάντα πολύ-πολύ όμορφα με τους ανθρώπους που αγαπάτε!! Καλή πρωτοχρονιά :)

Fotini Crafthappy είπε...

Ένα ταξίδι ξεχωριστό ! Όπως οι άνθρωποι που επισκεφτήκατε και διάβασα γι΄αυτούς στην σχετική παλαιότερη ανάρτηση. Ζωές τόσο διαφορετικές, τόσο άξιες. Θέλει ιδιαίτερη ευαισθησία και να ζεις αυτή την ζωή αλλά και να την εκτιμάς, όταν την βλέπεις ως παρατηρητής. Θαυμάζω, αυτό μόνο μπορώ να πω ...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ με κάθε ευτυχία και όλες τις ξεχωριστές εμπειρίες του κόσμου ...

Demi είπε...

Κατερίνα Τέλεια!!!!!
Ταξίδεψα μαζί σας μέσα απο τις όμορφες εικόνες!!
Ενα μαγευτικό Χριστουγεννιάτικο ταξίδι που πιστεύω για τα παιδιά θα ήταν απο τα όμορφότερά τους χριστούγεννα!!!Χρόνια πολλά!!!!!

princess είπε...

Οικογένεια ΚαΠα, εύχομαι η ζωή σας να είναι τόσο όμορφη όσο και οι στιγμές ευτυχίας που ζήσατε αυτές τις ημέρες στο ταξίδι σας! Οι εικόνες είναι μαγευτικές, τις βλέπω ξανά και ξανά! Σας ευχαριστούμε που μας πήρατε μαζί σας σ' αυτό το απίθανο μέρος!

Κάλη και Κατερίνα από Ανθομέλι είπε...

Τελικά τις γιορτές τις κάνουμε Εμείς!!!! Μια συζήτηση που ίσως θα κάνουμε μια στιγμή από κοντά... όταν θα έρθει η ώρα να βρεθούμε για ένα ζεστό καφέ! Σε φιλώ και εύχομαι το ό,τι καλύτερο για σένα και την οικογένειά σου!!! Callie by Anthomeli

Σοφία είπε...

Καλή χρονιά, υγεία και
πολλά χαμόγελα !!

SPYRIDOULA είπε...

Χρόνια πολλά και τις καλύτερες ευχές μου για αυτές τις γιορτές και μια υπέροχη νεα χρονιά σε όλους σας!!! Φιλάκια πολλά!!!

Dimitra•Counting SΜiLES είπε...

Μα τι όμορφες ημέρες που περάσατε παρέα με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Τα παιδιά απογειώθηκαν μες την φύση, τα ξαδέλφια, τους φίλους, τις κατασκευές. Εσείς χορέψατε, φάγατε, καλαμπουρίσατε, πήρατε δυνάμεις για τη χρονιά που έρχεται και ελπίδα για ομορφότερες ημέρες.
Καλή χρονιά σας εύχομαι, ακόμα καλύτερη από την προηγούμενη ΚaPa family!!!

Rena Christodoulou είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ!!!
ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΚΑΛΑ!!!!!
ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ!!!!!!

Animalspress είπε...

Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια Κατερίνα μου και χαίρομαι που χαμογέλασες. Συγχαρητήρια για τις υπέροχες εικόνες που χαρίζεις σε όλους όσοι παρακολουθούν τον ιστότοπό σου. Εύχομαι μια καλή χρονιά με λιγότερες λύπες και προβλήματα και περισσότερα χαμόγελα και αισιοδοξία ! Φυσικά εύχομαι κι εγώ να σταματήσει η βία είτε σε ανθρώπους είτε στα απροστάτευτα ζώα.
Ευτυχία πάντα και πολλά φιλιά !
Εύη
animalspress

Owl Mommy Βέρα είπε...

Και περίμενα πώς και πώς να μας τα γράψεις και να μας γεμίσεις πάλι με εικόνες φύσης και αγάπης.. Τα παιδιά σίγουρα θα ξετρελάθηκαν, φαίνεται απ'τα μουτράκια τους πως ζούσαν κάτι μοναδικό. Δεν έκλαψες στο καράβι όταν φεύγατε;
Να είστε καλά να ξαναπάτε, να κάνετε διαφορετικά πράγματα και να δείχνετε τη φροντίδα σας.
Φιλιά σε όλη τη φαμίλια!

Μarion, είπε...

Xρόνια πολλά σε όλους.
Πραγματικά υπέροχα τα Χριστούγεννά σας. Μαγικά θα τα έλεγα με ιδιαίτερο χρώμα κι άρωμα
Πάντα να περνάτε έτσι καλά με αγαπημένους.

Καλή Χρονιά στην οικογένειά σου με υγεία και χαρά.

Φιλιά

myStickland είπε...

Μια ζωή γεμάτη όμορφες στιγμές και πολύ αγάπη..
Αυτή τη ζωή εύχομαι για εσάς, γλυκειά Κατερινούλα!!
φιλιά και χρόνια πολλά!

Christina V. είπε...

Χρόνια Πολλά και όμορφα οικογένεια ΚαΠα! Φαίνεται πως τα ζήσατε τα Χριστούγεννα ως το μεδούλι τους! Σας ζήλεψα γλυκά και μου δείξατε στόχους! Σας φιλώ γλυκά και εύχομαι πάντα το σπιτικό σας να ᾽ναι γεμάτο με όλες τις χαρές του Θεού!

Memaria είπε...

Έτσι είναι..η αγάπη είναι παντού και ήταν πολύ ωραία η ιδέα σου να την αποθανατίσεις στη φύση και να μας τη φέρεις σε εικόνες..και μιλάω για το τελευταίο κολάζ..
Όλες οι φωτογραφίες όμως τη φωνάζουν και τη δείχνουν..
Χρόνια πολλά και πάντα να ανταμώνετε με αγαπημένους και να περνάτε καλά!
Καλή πρωτοχρονιά να έχετε!!

Onirokosmos είπε...

Χαμόγελο, δύναμη, αισιοδοξία, ελπίδα κι ακόμα καλύτερες μέρες...όνειρα κεντημένα με αστέρια κι ευτυχισμένες στιγμές...όμορφες διαδρομές και χρώματα...μαγεία και δημιουργικότητα! Όλα όσα έχετε δηλαδή, κι άλλα τόσα σας εύχομαι για τον καινούριο χρόνο! Χρόνια πολλά αγαπημένη μας οικογένεια!

Craftlandgr είπε...

τι υπεροχες εικονες....!!!πρεπει να ηταν φανταστικα!!ευχομαι να ζησετε πολλες τετοιες στιγμες!!Καλη χρονια!!!Αλεξανδρα

Momma's daily life είπε...

πωπω ομορφιες!
μια ολοκληρη ζωη αυτη η αναρτηση σου! τα περασατε ομορφα και φαινεται!!

ετσι να περνατε παντα κατερινακι μου, ομορφα και δημιουργικα!!

καλη χρονια και ευχομαι ο νεος χρονος να σας φερει οτι επιθυμει η καρδια σας!

Βενετία είπε...

Πολλά πολλά φιλιά... Είστε απίστευτοι...!

Aspa είπε...

Πολύ όμορφη και η τελευταία ανάρτησης της χρονιάς!!! Γεμάτη από όσα μας έχεις συνηθίσει...αγάπη, χρώμα, ζεστασιά, ευτυχία!!!Εύχομαι και το 2013 να είναι μια χρονιά εξίσου γεμάτη υγεία, αγάπη, ευτυχία,αισιοδοξία, πίστη στον άνθρωπο, επιστροφή σε ξεχασμένες αξίες ...και δημιουργικότητα που θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε τις όποιες δυσκολίες!!!

Ανώνυμος είπε...

Τα Χριστ/να τα πέρασα στο δικό μου Καζαβίτι... ευχαριστώ για τις μαγικές εικόνες από τον δικό σας χώρο και το υπέροχο δάσος. Νοερές αγκαλιές, ξέρω πως δεν θα χαθούμε παρά το Καζαβίτι. Θα βρισκόμαστε και θα παλεύουμε πλάι πλάι. 2013 μαντινάδες για ένα υπέροχο, οικογενειακό και δημιουργικό έτος. Σας φιλώ, ΚάΠα μου... Χαιρετισμούς από την μακρινή Αυστραλία

thomi είπε...

Κατερινα μου ονειρεμενο που ειναι το σπιτακι της νιτσας και του νικου!
σαν την ομορφη παρεα γυρω απο τα μεγαλα τραπεζια δεν εχει!ομορφη που ειναι η ζωη:)
γεματα χριστουγεννα, απο αγαπη, μυρωδιες και αγκαλιες!
ετσι να ναι ολη σας η ζωη..ομορφη σαν παραμυθι!
καλη χρονια ολοψυχα σας ευχομαι

alexandra είπε...

Το καζαβήτι της θάσου? ήρθατε στα μέρη μου,είναι καταπληκτικά όντως, χαίρομαι που σας αρεσε, και του χρόνου με υγεία