Πέμπτη 25 Μαΐου 2017

Πάβλοβα.Μια πληθωρική ρωσίδα.....

Δεν είμαι food bloger μόνο food lover! Δεν ανεβάζω συνταγές απλά τις εκτελώ  και τις τσακίζω!

Όμως με αυτή την Πάβλοβα έχει γίνει χαμός. Τα αιτήματα βροχή! Από το instagram, από το facebook ακόμη και μηνύματα στο mail μου έλαβα!!!! Βάλε τη συνταγή της Πάβλοβα λέμε!!!! 
Ε! κι είπα να κάνω μιαν εξαίρεση...


Να πούμε την αλήθεια αγαπώ αυτό το γλυκό για πολλούς λόγους. Ίσως επειδή αγαπώ και τους μπεζέδες και τα αμυγδαλωτά. Έχουν αυτή την μαστιχωτή υφή που με ξετρελαίνει! 
Τα τελευταία χρόνια η Πάβλοβα κι οι μπεζέδες είναι γλυκά που προτιμώ και για ένα ακόμη λόγο. Γιατί έχουν λίγες θερμίδες, λίγα λιπαρά και καθόλου γλουτένη. Δεν είναι καθόλου βαριά γλυκά κι είναι εύπεπτα κι εμφανισιακά.

Και μπορεί να κάνω εκπτώσεις σε όλα τα άλλα αλλά καμία έκπτωση στην εμφάνιση. Προτιμώ να μην φάω μπισκότα ή ενδιάμεσα μικρά γλυκάκια και να φάω ένα γλυκό κάθε δυο βδομάδες που όμως....θα με αποθεώσει. Ένα γλυκό όπως η πληθωρική μου στο μάτι, Πάβλοβα!

Οπότε ορίστε αγαπημένοι, σας δίνω την συνταγή που δεν είναι δική μου είναι του αγαπημένου Jamie Oliver που γενικά εμπιστεύομαι πολύ! Πολύ πολύ!!!!
Η συγκεκριμένη συνταγή είναι γρήγορη, εύκολη και δεν έχει αποτύχει ποτέ. Πάντα μας ενθουσιάζει! 
Σας δίνω το link από δυο που αγαπώ πολύ και οι δυο του Jamie βέβαια. Εγώ κάνω την πιο απλή μορφή της και βέβαια για γέμιση κάνω δικές μου πατέντες που θα μοιραστώ παρακάτω για να αφαιρέσω σε θερμίδες και λιπαρά. Ωστόσο ορίστε οι δυο αγαπημένες μου αυθεντικές συνταγές
Η δική μου Πάβλοβα

8 ασπράδια αυγών
400 γρ, άχνη ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 βανίλια σε σκόνη

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 130 βαθμούς.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι στη γρήγορη ταχύτητα για λίγο (5 λεπτά) μέχρι να ασπρίσουν και να γίνουν αφρός. Μετά χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και σιγά σιγά προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και τη βανίλια. 
Μετά και πάλι στη γρήγορη ταχύτητα χτυπάμε για ακόμη 8 λεπτά.

Μόλις γίνει μια σφιχτή μαρέγκα απλώνουμε στο ταψί πάνω σε λαδόκολα  δυο κύκλους μαρέγκας με διάμετρο περίπου 24 εκατοστά. Εγώ τα απλώνω στο περίπου, με το μάτι.
Ψήνουμε στους 130 βαθμούς για 1 ώρα και 20 λεπτά.

Αυτή είναι η βασική συνταγή και μετά έχουμε έτοιμες τις μαρέγκες μας για να τις στήσουμε σε μια ωραία τούρτα όποτε θέλουμε. Ακόμη και μέρες μετά.
Καλό είναι να ολοκληρώσουμε το γλυκό λίγο πριν το σερβίρουμε γιατί η μαρέγκα μαλακώνει γρήγορα αν μπει πάνω της η γέμιση.
Επίσης μπορεί κανείς να χτυπήσει όσα ασπράδια θέλει κάνοντας μικρότερη ποσότητα καθώς ένα ασπράδι ισοδυναμεί σε 50 γραμμάρια άχνης. Για ατομικές μικρές Πάβλοβες εγώ υπολογίσω ένα ασπράδι το άτομο και μετά τις βάζω στη λαδόκολλα σε μικρότερα κυκλάκια δέκα περίπου εκατοστών. Το κάθε ασπράδι βγαίνει δυο μαρέγκες με διάμετρο περίπου 10 εκατοστών.

Γέμιση Κατερίνας για ακόμη λιγότερα λιπαρά
200γρ. Μαλακό Cream cheeze με τα λιγότερα δυνατά λιπαρά.
150γρ άχνη ζάχαρη 
70γρ βούτυρο
Δυο τρεις κουταλιές γιαούρτι λίγα λιπαρά, με γεύση φράουλας ή βατόμουρων.
βανίλια

Τα χτυπάμε όλα μαζί τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξει και μόλις είμαστε έτοιμοι να σερβίρουμε το γλυκό, τοποθετούμε ως βάση μια μαρέγκα. Πάνω της απλώνουμε τη μισή γέμιση και κόβουμε και λίγες φράουλες. Από πάνω βάζουμε ένα δεύτερο κομμάτι μαρέγκας και ρίχνουμε την υπόλοιπη γέμιση με φράουλες ή φρούτα της αρεσκείας μας κι αν θέλουμε προσθέτουμε και λίγη μαρμελάδα φράουλα για ακόμη πιο εντυπωσιακή εμφάνιση!

Πατέντα Κατερίνας για Πάβλοβα αφρό...
Αντί την παραπάνω γέμιση βάζω μόνο γιαούρτι λευκό, με ελάχιστα λιπαρά, ανακατεμένο με μαρμελάδα φράουλα ή γιαούρτι φράουλας και πάλι με λίγα ή καθόλου λιπαρά και διακοσμώ με φράουλες και ότι φρούτο θελήσω...
Έτσι έχω ένα γλυκό με κολασμένη κι εντυπωσιακή εμφάνιση και ελάχιστες θερμίδες και λιπαρά. Ελάχιστες όμως, σκανδαλωδώς ελάχιστες!
Μπορώ να φάω δίχως τύψεις όχι ένα μικρό αλλά ένα τεράστιο κομμάτι αφού παρόλο που φαίνεται τεράστιο δεν είναι πάνω από 50 γραμμάρια και τόσο ελαφρύ που δεν σε λιγώνει και δεν έχεις την ανάγκη να φας παραπάνω γιατί είναι πολύ και σε χορταίνει! 
Επίσης στη βασική συνταγή μπορεί κάποιος να αφαιρέσει την ποσότητα της άχνης από 50 σε 40 ή ακόμη λιγότερα γραμμάρια, στο κάθε ασπράδι για να γίνει ακόμη πιο ελαφριά και σε θερμίδες.





Αυτά από εμένα λοιπόν. Αυτό το  Σαββατοκύριακο φτιάξτε μια μεγάλη, μπόλικη, σούπερ εντυπωσιακή Πάβλοβα και τσακίστε την άφοβα γιατί δεν θα σας κάνει κακό στη δίαιτα ή στη διατροφή σας. 
Μόνο θα σας χαρίσει ένα μεγάλο ενθουσιώδες χαμόγελο και την χαρά του να τρώτε ένα πλούσιο σε γεύση κι εμφάνιση αλλά φτωχό σε θερμίδες και λιπαρά γλυκό!

Καλά ψησίματα αγαπημένοι!!!! Περιμένω φωτογραφίες!
                                                                                                              Κατερίνα

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα Κατερίνα μου! Και εγώ λατρεύω τις μαρέγγες όπως και τα αμυγδαλωτά! Αλολουθώ μία διατροφή εδώ και 3 χρόνια το SLIMMING WORLD - δεν ήρθε στην Ελλάδα ακόμα, και η συνταγη είναι ΤΕΛΕΙΑ.Σίγουρα θα την κάνω το Σαββατοκυρίακο

Ρένα Χριστοδούλου είπε...

Μμμ!! !!
Με κόλασες Κατερίνα μου.
Εγώ ακολουθώ την δίαιτα των μονάδων που δεν επιτρέπει ζάχαρη.
Θα τη δοκιμάσω με φρουκτόζη.
Καλό ΠΣΚ.

Σοφία είπε...

Κατερινα μου με εχεις πεισει!!!Θα την φτιαξω με την πρωτη ευκαιρια (λατρεψα την παραλαγη με το γιαουρτι).

Καλο και φωτεινο Σαββατοκυριακο σας ευχομαι!

Ελπίδα - two boys and hope είπε...

σλουρπ!!μονο αυτο...

Mia είπε...

Πώς να αντισταθεί κανείς σε τέτοια γεύση;

Sophia Oh my deer είπε...

Αγαπώ την Πάβλοβα! Φαίνεται λαχταριστή! Και το πιατάκι απο English Home μια τρέλα!
xo,
ohmydarlingdeer.blogspot.gr

Ανώνυμος είπε...

Το είπες και το έκανες!Σ'ευχαριστώ πολύ για το χρόνο που διέθεσες για να μας μεταφέρεις όλη αυτή τη...συμπυκνωμένη γνώση για την τέλεια light πάβλοβα.Να είσαι καλά,Κατερίνα μου!
Φρόσω Μ.

ΑΧΤΙΔΑ είπε...

Είναι ένα υπέροχο γλυκό μα δύσκολο.Η κόρη μου το φτιάχνει υπέροχο.Με μούρα διαβάζω; πρώτη φορά το ακούω, τα μούρα δεν έχουν και κάποια ιδιαίτερη γεύση ή κάνω λάθος;

Unknown είπε...

Πόσο χαίρομαι που σου τη ζήτησα!!!! Ευχαριστούμε Κατερίνα μου! Αρχίζω τα trials. Στη δέκατη, θα πετύχει. Φιλιά.

MamaBoo είπε...

Κατερίνα η παβλοβα ειναι το αγαπημενο μου γλυκό..αλλα δεν το εχω πετύχει ΠΟΤΕ!ερωτηση:να υποθεσω οτι τους δυο κυκλους-μαρεγκες τους κανουμε σε δυο διαφορετικα ταψια για να χωρεσουν;;επισης κανενα tip για τις μαρεγκες;;μου βγαινουν η πολυ μπιακοτενιες η πολυ μαλακες..