Σελίδες

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Γλυκά φρούτα και μαρμελάδες...

Τα Εσπεριδοειδή είναι μεγάλη αδυναμία. Για χυμό για γλυκό ή μαρμελάδες ή απλά για μια ωραία φρουτοσαλάτα και οι φλούδες στο τζάκι ή πάνω στο καλοριφέρ για να μυρίσει όλο το δωμάτιο φρεσκάδα...Τίποτε δεν πάει χαμένο!

Κάθε χρόνο φροντίζω να κάνω  μαρμελάδες με διάφορα εσπεριδοειδή με φρέσκα  μοσχομυριστά φρούτα.Πριν λίγες ημέρες λοιπόν στη λαϊκή βρήκα αυτά: 


Δεν ήξερα τι είναι και ρώτησα...μα τι παράξενα πορτοκάλια είναι αυτά: Ο  μανάβης μου είπε "ξύσε λίγο τη φλούδα και μύρισε το". Το έκανα και ζαλίστηκα από την συγκλονιστική ευωδιά...Περγαμόντο !!
Δεν μπόρεσα να αντισταθώ και αγόρασα.


Αποφάσισα λοιπόν να τα κάνω γλυκό του κουταλιού που μας αρέσει τόσο, ενώ ταυτόχρονα πήρα και μανταρίνια για μαρμελάδα...

Πίσω στο σπίτι διαπίστωσα ότι αγόρασα μήλα ενώ είχαμε και επίσης υπήρχαν και πολλά αχλάδια...που αν δεν τα τρώγαμε άμεσα θα χαλούσαν!!
Ζαλώθηκα τα άρματα κι έπιασα δουλειά. Θα έκανα δύο ειδών μαρμελάδες και γλυκό του κουταλιού...

Περγαμόντο
Έξυσα τη φλούδα του,


και το καθάρισα από την σάρκα του και αποφάσισα να το κόψω σε λεπτές φέτες γιατί έτσι μας αρέσει περισσότερο. 



Το ξύσμα λυπήθηκα να το πετάξω και το έβαλα σε ένα ταψάκι να αφυδατωθεί.


Στη συνέχεια  έβαλα νερό να βράσει και τα έριξα μέσα τα άφησα να βράσουν δέκα λεπτά, μετά  πέταξα το νερό κι έβαλα καθαρό να ξαναβράσει και ξανά μέσα δέκα λεπτά τις φέτες περγαμόντο.Το έκανα αυτό τέσσερις φορές, για να ξεπικρίσει τελείως.


Στη συνέχεια έβαλα να γίνει το σιρόπι και μόλις έδεσε καλά έριξα μέσα τις φλούδες. Έβρασα πάλι για 10 λεπτά.Την  επόμενη ημέρα επανέλαβα το δεκάλεπτο βράσιμο για να δέσει καλά το σιρόπι, στο σημείο αυτό έριξα μια κουταλιά χυμό λεμονιού... Έτοιμο το περγαμόντο...


Η μυρωδιά του συγκλονιστική!! Δεν έχει τέτοια μυρωδιά το αγοραστό...όχι δεν είχα ξαναδοκιμάσει τέτοια μυρωδιά σε γλυκό κουταλιού!Με ελληνικό καφεδάκι είναι απλά όνειρο...Μυρίζει καλοκαίρι!!

Το ξύσμα μετά από δύο ημέρες κι αφού δεν του έμεινε καθόλου υγρασία το έβαλα σε ένα βαζάκι και το έχω για να το βάζω σε γλυκά ή ακόμη και σε τσάι για να πάρει μυρωδιά...


Η αλήθεια είναι ότι μόλις ανοίξω το βάζο η μυρωδιά είναι μεθυστική....

Την ψίχα του περγαμόντο λυπήθηκα να την πετάξω οπότε αποφάσισα να το χρησιμοποιήσω στη επόμενη μαρμελάδα μου.

Μανταρίνι
Η μαρμελάδα μανταρίνι είναι απλή δύο κιλά μανταρίνια καλό πλύσιμο κόψιμο στη μέσα κι ελαφρύ στύψιμο.


Τα ρίχνω όλα στην κατσαρόλα και τα βράζω μέχρι να μαλακώσουν τελείως.Μετά τα βάζω στο μπλέντερ και τα λιώνω τελείως.


Δεν μου αρέσει οι μαρμελάδες να έχουν κομμάτια.Δεν τα συμπαθώ.
Στη συνέχεια ρίχνω τη ζάχαρη για δύο κιλά μανταρίνια εγώ βάζω περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρη. Επίσης δεν τις συμπαθώ πολύ γλυκές... Άφησα τη ζάχαρη και τα λιωμένα μανταρίνια να πάρουν μια βράση κι έτοιμη η μαρμελάδα μας....


Εσπεριδοειδή με Οπωροφόρα
Τα υπόλοιπα φρούτα 5 μήλα κόκκινα, 3 αχλάδια, η ψίχα από το περγαμόντο, 2 πορτοκάλια και 1 λεμόνι. Τα καθάρισα και τα έβαλα να βράσουν.



Μόλις μαλάκωσαν τα έλιωσα όλα μαζί στο μπλέντερ και μετά μαζί με τη ζάχαρη τα άφησα να πάρουν μια βράση. Εκεί πρόσθεσα και ελάχιστη κανέλα...


Η ποσότητα της ζάχαρης πάντα εξαρτάτε από το πόσο γλυκιά θέλει κανείς τη μαρμελάδα του. Εγώ πάντα βάζω λίγο λιγότερο από το μισό της ποσότητας των φρούτων  που χρησιμοποιώ και βέβαια εξαρτάτε το φρούτο. Στις φράουλες που έχουν δική τους γλύκα βάζω συνήθως ακόμη λιγότερη ζάχαρη...Γενικά δεν μου αρέσει η γλύκα της ζάχαρης να υπερκαλύπτει τη γλύκα ή τη γεύση των φρούτων.

Α. εσπεριδοειδή και οπωροφόρα Β. μανταρίνια
Έχουμε λοιπόν αρκετή μαρμελάδα Εσπεριδοειδών για να βγάλουμε το Χειμώνα...Τέλειες μυρωδιές και μια γλυκόπικρη συγκλονιστική γεύση που κάνει το πρωινό ζεστό ψωμάκι...απλά ονειρεμένο....

Για τέλος θα μας τρατάρω μια εικόνα που θυμίζει μόνο Ελλάδα....Στην υγειά μας!!



                                                                                                                              Κατερίνα

33 σχόλια:

  1. ΑΧ!!!!!!!!!!!!ΤΙ ΟΜΟΡΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ......ΜΠΡΑΒΟ....ΩΡΑΙΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΓΕΥΣΗ.....ΘΑ ΔΟΚ ΚΑΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΑΝΑΚΑΝ ΑΛΛΑ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ.ΚΑΛΗ ΓΛΥΚΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ax μπράβο, όλο λέω ότι θα φτιάξω με εσπεριδοειδή μαρμελαδίτσα ( τόσα δέντρα έχουμε) και όλο το αναβάλω, στο τέλος δεν βλέπω να ξεμένει φρούτο... Καλό βράδυ. Φιλάκια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ελληνικότατο κέρασμα μας έκανες σήμερα Κατερίνα! Μύρισε το περγαμόντο σου! Κι είναι το αγαπημένο μου από τα γλυκά κουταλιού. Να'χετε μία όμορφη Κυριακή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΤΟ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΠΑΠΠΟΥ ΠΡΟΣ ΠΑΠΠΟΥ ΠΟΥ ΛΕΝΕ....
    ΟΜΩΣ ΕΓΩ ΖΗΛΕΨΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ!!!!!!!!
    ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ ΣΟΥ!!!!!Ο ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ ΜΑΣ ΕΠΕΤΡΕΠΕ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΑΠΟ ΠΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ ΤΑΨΙΟΥ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΡΗΤΑ.
    ΣΕ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΡΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΒΑΖΟ!!!!ΚΑΛΕ ΚΑΤΕΡΙΝΑ! ΔΩΣ ΜΟΥ ΛΙΓΟ ΚΙ ΕΜΕΝΑ!!!!
    ΠΑΝΤΑΖΗ ΤΡΕΧΑ! ΤΟ ΕΦΑΓΕ ΟΛΟ!!!!!!!!!
    ΧΙ ΧΙ ΧΙ ! ΦΙΛΑΚΙΑ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Πρέπει να ρθω να με τρατάρεις.. όταν ξεμπερδέψουμε με τους πυρετούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Να πω την αλήθεια μαρμελάδες δεν τρώμε και πολλές λογω του καταπληκτικού μελιού της περιοχής μας,αλλά τα γλυκά του κουταλιού είναι μεγάλη αγάπη! Περγαμόντο φτιάχνουμε σχεδόν κάθε χρόνο, και ναι είναι το πιο αρωματικό γλυκό απ'΄όλα!
    Αυτή η ιδέα όμως για το ξύσμα είναι καταπληκτική,ούτε που μου είχε περάσει από το μυαλό να το αποξηράνω!
    Μπράβο, καλοφάγωτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μου θυμισες το τραγουδι "Χρωματα και αρωματα"!!!!Αυτη ειναι η Ελλαδα μας!!!!!!Μου αρεσε η ιδεα του αποξηραμενου ξυσματος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά, φαντάζομαι μυρωδιά το σπίτι..
    Η ιδέα με το ξύσμα φοβερή, γιατί όχι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Πωπω μου ετρεξαν τα σαλια με τοση γλυκα!Να τα απολαύσετε μεχρι τελευταιας κουταλιας τα νοστιμα εσπεριδοειδο-δημιουργήματα σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάντα είχα στο νου μου ότι το να φτιάξεις μαρμελάδα είναι δύσκολη αποστολή!!
    Τελικά ίσως και όχι!!!
    Περγαμόντο δεν έχω δοκιμάσει ποτέ αλλά με πείθεις πολύ να δοκιμάσω!!
    Καλοφάγοτες λοιπόν.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΠΩ ΠΩ με παρέσυρες με τις μυρωδιές, τις γεύσεις και τις εικόνες !! Τι ωραία πράγματα που έφτιαξες :) και τίποτε να μη πάει χαμένο. Το καλύτερο μου ήταν αυτό με το ξύσμα που το κράτησες και λες θα το βάλεις στο τσάι.. μμ.. άντε ρε θέλω κι εγώ να έρθω εκεί στον καναπέ σου να μου βάλεις ένα καφεδάκι και λίγο περγμόντο !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα με όμορφες μυρωδιές και ακόμα πιο υπέροχες γεύσης. Προχθές Κατερίνα η μαμά μας έκανε γλυκό περγαμόντο όπως ακριβώς κι εσύ αλλά δυστυχώς της ζαχάρωσε μέσα σε λίγες ημέρες. Τι έκανε; Τα έκανε σοκολατάκια. Τα έκοψε σε μικρά κομμάτια (τα είχε κόψει αρχικά μάλιστα και στριφογυριστά) και τα βούτηξε σε λιωμένη κουβερτούρα. Στη συνέχεια αυτά στέγνωσαν, τα τύλιξε με αλουμινόχαρτο και έτοιμα. Σοκολατένιες μπουκίτσες με γεύση περγαμόντο. Τέλεια. Εύχομαι να σας πετυχαίνουν πάντα τα γλυκά σας αλλά σε περίπτωση που.... έχετε τε το υπόψη σας! Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Έχουμε την ίδια τακτική φίλη μου..κι εγώ όταν κάνω τέτοιο γλυκό κρατώ το ξύσμα..υπέροχος ο δίσκος..λατρεύω το γλυκό περγαμόντο..τον έκανες σκέτο το καφέ; ..δεν βάζω καθόλου ζάχαρη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αααααχχχχ! Να είσαι καλά Κατερίνα γιατί μόλις άνοιξα τον υπολογιστή είδα την ανάρτησή σου και μου έφτιαξε τη διάθεση!!! Τί χρώματα, τί αρώματα, τί γλύκα και τί ομορφιά!!!!! Καλή Κυριακή να έχεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. πολύ ωραία ανάρτηση. Και εγώ τα αγαπάω τα εσπρεοειδή αρκετά και μόλις έμαθα πως να διατηρώ το ξύσμα.

    Καλημέρα Κατερίνα και Πανταζή
    φιλάκια
    Μαρία κ Νικόλας
    <3<3<3<3

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Κατερίνα μου άρεσε πολύ η σκέψη σου να "αποξηράνεις" το ξύσμα του περγαμόντου. Τέλεια ως σκέψη.
    Όσο για τα υπόλοιπα μαρμελάδες και γλυκάκι είναι αυτά που κάνουν κάθε σπιτικό να μοσχοβολάει αρώματα, όταν βράζουν :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια στα χεράκια σου Κατερίνα μου! Γέμισε η μπλογκόσφαιρα μυρωδιές!!! Στην μαρμελάδα μανταρίνι αλέθεις στο μπλέντερ και τη φλούδα του μανταρινιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μπράβο Κατερίνα!!υπέροχες οι μαρμελάδες σου!!!!Και η μαμά μου εφτιάχνε περγαμόντο ..πολύ όμορφο γλυκάκι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Μέχρι εδω μύρισαν..και η τελευταία εικόνα σου!!Αισθάνομαι σαν να είμαι στο σπίτι σου και με έχεις τρατάρει καφεδάκι..Στην υγειά μας Κατερίνα μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εισαι μια νοτα χαρα και φρεσκαδας στην μπλογκογειτονια μας!!!Μας γεμισες χρωματα,αρωματα και γευσεις.....
    Καλη σου εβδομαδα!φιλι,misirlou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Μα τι προκομένο κορίτσι είσαι εσύ!!! Τέλειο το περγαμόντο ως γλυκό του κουταλιού αλλά λάτρεψα και την ιδέα του αφυδατωμένου ξύσματος!
    Η ανάμικτη μαρμελάδα πρέπει να είναι απίθανη, φτιάξε ένα cheesecake και άπλωσέ την στην επιφάνεια :)
    Οι τελευταίες φώτο είναι απλά ο ορισμός της φιλοξενίας!!!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Όλα όμορφα,όλα σε τάξη,όλα νοικοκυρεμένα!Γεια στα χεράκια σου φίλη μου!Καλή βδομάδα σε σένα και στην οικογένεια σου!Φιλιά πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Πώς να αντισταθείς στα γλυκά του κουταλιού!!! Το πρωί με τον ελληνικό καφέ είναι μούρλια!!! Μπράβο σου Κατερινάκι, τα καταφέρνεις υπέροχα σε όλα!!! Με τις υγείες σου λοιπόν!!!Καλή εβδομάδα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Λατρεύω περγαμόντο, αν και από ό,τι έχω διαπιστώσει ή θα το λατρεύει κάποιος ή θα το μισεί, δεν υπάρχει μέση οδός...Μπράβο σου για το όμορφο αποτέλεσμα, πολύ θα ήθελα να ήμουν στο σπίτι σου και να μεθούσα από τα αρώματα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Να και σε κατι που διαφερουμε. Δεν μου αρεσουν τα γλυκα του κουταλιου (ο,τι εχει σιροπι γενικα) και μαρμελαδα τρωω μονο σε πρωινα ξενοδοχειων χαχα :)
    Βεβαια τωρα με την μικρη εχω σκεφτει κι εγω να φτιαξω δικες μου μαρμελαδες για να τρωει το πρωι με το ψωμακι της. Ισως το δοκιμασω.

    Κρατα μου λιγο περγαμοντο, ειναι το αγαπημενο γλυκο της μαμας μου :):):):)

    Καλη εβδομαδα Κατερινα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Κερασμένο καφεδάκι και χειροποίητο γλυκό του κουταλιού , υπέροχη ιδέα !!
    Μας αρέσουν τα γλυκά του κουταλιού, φέτος έφτιαξα συκαλάκι, λεμόνι (αρέσουν σε μένα και στον άντρα μου) και μαρμελάδα βερύκοκο για τα παιδιά !! Εμείς τα χουμε τα δέντρα στο περιβόλι !! Μια περγαμοντιά μας λείπει , μάλιστα ο Ν. νόμιζε ότι έχει περγαμοντιά αλλά ο μπαμπάς μου τον έπεισε ότι λανθάνει κι ότι είναι μια απλή νερατζούλα !!
    Τα πιο νόστιμα και υγιεινά γλυκά είναι τα χειροποίητα του κουταλιού , ευχαριστώ για το κέρασμα, σαμιώτικα χαιρετίσματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. κατερινάκι η εικόνα σου μαρεσε παρα πολυ, συχνά πυκνά πίνω τον ελληνικό μου με συνοδεία γλυκού, μαρεσει το τριαντάφυλο και το κερασακι:)
    αν η σοκολατιέρα που έχεις στην φώτο σου ήταν γεμάτη με τα κλασσικα πράσινα νουαζέτα σοκολατάκια..θα έσπαγα την οθονη του υπολογιστή για να τα φαω:)
    καλη βδομαδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αχ βρε Κατερίνα, μοσχοβόλησε ο τόπος! Γλυκαθήκαμε και μόνο με τις φωτογραφίες! Τόσο ωραία χρώματα όπως πάντα. Χρυσοχέρα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Το περγαμόντο μυρίζει απίστευτα.
    Ωραίο το γλυκάκι σου έγινε και οι μαρμελάδες σου έχουν υπέροχο χρώμα.
    Γεια στα χέρια σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Μμμ σαν να πείνασα.
    Τι ωραία που τα φτιάχνετε όλα,χαρά στο κουράγιο σας!
    όνειρα όμορφα να έχετε(:

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. ΜΜΜΜΜΜΜΜΜ!!!!!!!!!!!!
    ΑΓΑΠΗΜΕΝΑ ΓΛΥΚΑ!!!!!!!
    ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑΚΙ ΜΟΥ!!!!
    ΜΗΠΩΣ ΣΕ ΜΠΕΡΔΕΨΑ;
    ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΤΣΙ;
    ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Τι μου κάνεις, τι μου κάνεις! Τώρα θέλω μαρμελάδα μανταρίνι, το ξύσμα που φύλαξες και για το περγαμόντο με έπεισες ενώ δεν είμαι οπαδός! Αχ τι μου κάνεις!Το ξαναείπα ε? χαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Το μοίρασμα των σκέψεων είναι μια γεναιόδωρη διαδικασία και σας ευχαριστούμε, για την δική σας κατάθεση.
Σας προσκαλούμε να μοιραστείτε μαζί μας το όνομα σας..
Υπενθυμίζουμε πως σχόλια ανώνυμα, με υβριστικό περιεχόμενο ή με έλειψη σεβασμού που ως στόχο έχουν την προσβολή και την μείωση ανθρώπων και καταστάσεων, απλά θα αφαιρούνται.
Σας ευχαριστούμε για την κατανόηση...
ΚαΠα